enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,7518
EURO
37,5477
ALTIN
3.150,30
BIST
9.997,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
14°C
İstanbul
14°C
Parçalı Bulutlu
Salı Parçalı Bulutlu
16°C
Çarşamba Çok Bulutlu
16°C
Perşembe Çok Bulutlu
14°C
Cuma Hafif Yağmurlu
13°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

SİLİVRİ YEREL SEÇİMLER TARİHİ ( 1 )

17.01.2024
96
A+
A-

Gazetecilik yıllarım ve siyasi yaşamım 1970’li yılların ortalarında başladı . Fakat Silivrimizin yerel seçimlerle ilgili bilgilerimi ve tarihini 1980 sonrası dönemle paylaşacağım .

Yazılarımın içinde isimleri geçecek olan siyasi büyüklerimin bir çoğu rahmetli oldu, fakat birlikte siyaset yaptıkları isimlerin bir çoğu hayatta . Vefat eden siyasi büyüklerime Allah’tan rahmet , hayatta olanlara uzun ömürler diliyorum.
1980 DARBESİ VE 1983 SEÇİMLERİ
1980 darbesi sonrası siyasette kartlar
yeniden karıldı . Darbe sonrası , 1980 öncesi siyasi partiler kapatılıp , genel başkanları Süleyman Demirel, Bülent Ecevit , Alpaslan Türkeş , Necmettin Erbakan başta olmak üzere bir çok kişiye 12 Eylül Yönetimi tarafından siyaset yasağı getirildi . Üç senelik darbe yönetiminin ardından 1983 yılında yeniden demokrasiye dönülme adına genel seçimlere gidildi .
EVREN ‘ SUNALP ‘ DEDİ , HALK ‘ÖZAL ‘ DEDİ
1983 yılındaki seçimlere darbe öncesi kapatılan partiler ve liderleri giremediği için, yeni kurulan üç parti gösterdikleri adayların bir çoğunun veto edilmesinden ardından Turgut Özal Genel Başkanlığında Anavatan Partisi , Necdet Calp Genel Başkanlığında Halkçı Parti, Turgut Sunalp Genel Başkanlığında da Milliyetçi Demokrasi Partisi darbe sonrası ilk genel seçimde yarıştı. 12 Eylül darbesini yapan Kenan Evren’in seçim öncesi halka seslenerek yaptığı çok net olarak Turgut Sunalp’ın genel başkanı olduğu partiye destek verdiği konuşma sonrası halk sandıklara giderek Evren’in destek verdiğin MDP’yi değil, Turgut Özal’ın genel başkan olduğu Anavatan Partisi’ni büyük bir çoğunlukla % 45 in üzerin de oy ve 211 milletvekili ile tek başına iktidar yaptı . Ülkede bu tarihten sonra demokrasiye geçiş süreci hızlandı .
SİLİVRİ 1984 YEREL SEÇİMLERİ
Ülkede tekrar çok partili hayata geçilmesinin ardından , 1984 yılında meclis tarafından yerel seçim kararı alındı . Bu seçimlere 1983 seçimlerine ilaveten CHP’nin devamı Erdal İnönü Genel Başkanlığında SODEP, Adalet Partisi’nin devamı olarak Yıldırım Avcı Genel Başkanlığındaki Doğru Yol Partisi , MSP’nin devamı olan Ahmet Tekdal Genel Başkanlığındaki Refah Partisi yerel seçimlere katıldı.
ANAVATAN’ DA DİPLOMA KRİZİ
Silivri’de 1984 seçimlerinde ilçe siyasi tarihe damga vuracak olay yaşandı .
ANAP’ın Başkan Adayı Şaban Demiray, DYP Başkan Adayı Rıdvan Gümüşoğlu, SODEP Başkan Adayı Talat Soyaslan , Halkçı Parti Başkan Adayı Sait Girgin, MDP Başkan Adayı Mehmet Engindeniz, Refah Partisi Başkan Adayı Mehmet Özhüsrev olarak partiler tarafından ilçe seçim kuruluna verildi.
ADAYLIĞA SÜRPRİZ İTİRAZ
1980 öncesi İstanbul İl Genel Meclis Üyeliği ve Silivri Belediye Başkanlığı yapan , ANAP’ın adayı , seçiminin de en güçlü favorisi olarak gösterilen Şaban Demiray’ın adaylığına, adaylık süresinin dolmasına bir kaç saat kala , Demiray’ın diplomasının olmadığı gerekçesiyle itiraz yapılıyor. İtiraz sonucu toplanan ilçe seçim kurulu ANAP Adayı Şaban Demiray’ın diplomasını ibraz edememesi sonrası Şaban Demiray’ın adaylığını düşürüyor .
DEMİRAY YERİNE HASESKI
Anavatan Partisi bunun üzerine Savaş Haseski’yi aday göstererek seçime giriyor .
Şaban Demiray’ın adaylığının düşmesiyle ilçede ki seçim yarışında dengeler değişiyor . Türkiye genelinde Necdet Calp Başkanlığında 2. Olan Halkçı Parti’nin gösterdiği Sait Girgin güler yüzlü sevecen yapısı, belediyede çalışmış olmanın tanınmışlık avantajıyla 1984 yılındaki Silivri Belediye Başkan Adaylığını kazanarak 12 Eylül darbesi sonrası ilçenin ilk belediye başkanı oluyor .
SILIVRI 1984 SEÇİM SONUÇLARI
HP : Sait GİRGİN :1576 Oy, % 24.86
SODEP : Talat SOYASLAN:1217 Oy, %19.20
ANAP : Savaş HASESKİ : 998 Oy , % 15.74
DYP:Rıdvan GÜMÜŞOĞLU:984 Oy,% 15.52
MDP:Mehmet ENGİNDENİZ: 806 Oy%12,71
RP : Mehmet ÖZHÜSREV: 677 Oy ,%10.68

1989’DA MÜTHİŞ YARIŞ
Silivri’de 1989 seçimleri müthiş bir mücadeleye sahne oldu . Anavatan Partisi 1984 de yaşadığı adaylık şokunu 1989 yerel seçimleri öncesi bir kez daha yaşadı . Anavatan Partisi’nden 1984 yılında İstanbul Belediye Başkanı seçilen Bedrettin Dalan ilçe adaylarını belirlemede etkili oldu . İsmini partinin önünde gösterip , aday belirme sürecine müdahil olan Dalan , 1989 seçimlerinde hem İstanbul’da kendisinin , hem de ilçelerde yanlış aday tercihleri yüzünden partisinin belediye başkanlıklarını kaybetmesine sebep oldu .
SİLİVRİ’YE DALAN DAMGASI
Dalan’ın müdahalesi ile 1989 da bir bankada bürokrat olarak çalışan , Silivri’ de yaşamayan Dalan’ın Hemşerisi Umur Emiroğlu Silivri den Anavatan Partisi belediye başkan aday olarak gösterildi.
Buna karşın solda kurulmuş iki Halkçı Parti ve SODEP 1995 yılında birleşip SHP adını alarak 1989 seçimlerinde Selami Değirmenci’yi aday göstererek girdi .
DYP adayı ise 1984 seçimlerinde ANAP’tan diploması olmadığı gerekçesiyle aday gösterilemeyen Şaban Demiray oldu ( 1984 seçimleri sonrası Şaban Demiray ilkokul diploması aldığı için , 1989 seçimlerine katıldı ) .
AVATAN PARTİSİ KARIŞTI
Silivri de ilçenin istemediği ve ilçede yaşamayan , ilçe dışından bir ismin genel merkez tarafından aday gösterilmesi üzerine Anavatan ilçe teşkilatı karıştı . Anavatan Partisi kurmayları bunun üzerine toplanarak ortak bir karar almaya çalışsalar da bu mümkün olmadı .
ANAVATAN OYLARI İKİYE BÖLÜNDÜ
Anavatan Partisi’nde adaya tepki olarak oy vermeme eğiliminin baş göstermesi üzerine , konu tartışmaya açıldı .
Bir görüş ‘ DYP Adayı Şaban Demiray’ı destekleyelim , kazansa bile , yaş itibarıyla daha sonraki seçimlerde ondan Başkanlığı almamız kolay , Selami Değirmenci genç bir aday o kazanırsa ondan seçim almamız zor olur şeklindeydi . Bu görüşü savunanlar tecrübeli , eski siyasetçilerdi . Buna karşın gençlerin bir çoğu SHP’nin başkan adayı Selami Değirmenci’nin desteklenmesi yönünde görüş bildirince Anavatan Partisi oyları ikiye bölündü .
İKİ ADAYLI SEÇİM
1989 seçimlerinde SHP Selami Değirmenci , DYP Şaban Demiray , ANAP Umur Emiroğlu , RP Mehmet Özhüsrev , DSP İsmail Kınalıyı aday göstermek suretiyle başkanlık yarışına katılsalarda , 1989 başkanlık seçimleri resmen iki adaylı bir seçime dönüştü. Değirmenci ve Şaban Demiray arasında kıyasıya geçen yarış sonrası seçimi burun farkıyla SHP’nin adayı Selami Değirmenci kazandı . Bu seçimin sonucu daha sonraki başkanlık yarışını da ciddi anlamda etkiledi .
1989 SİLİVRİ BAŞKANLIK SONUÇLARI
SHP : Selami Değirmenci: 3879 Oy,%40.86 .
DYP : Şaban Demiray : 3634 Oy , % 39.19
ANAP : Umur Emiroğlu : 1257 Oy , % 13.56
RP : Mehmet Özhüsrev : 361 Oy , % 3.89
DSP : İsmail Kınalı : 217 Oy , % 2.34
( Devamı var )

Yazarın Diğer Yazıları
REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.