Babuşka Putina
Dokuz yıldır dünya kamuoyunda etkisini hiç azaltmadan adından söz ettiren Rus lider Putin’in annesinin bulunduğuna dair bir haber düştü basınımıza. İktidara gelir gelmez ülkesinin içinde bulunduğu bütün problemleri avantaja çevirmeye başlayıp Rusya’yı yeniden bir dünya gücü haline getiren Putin’in kimliğine dair bu bilgiler aslında yeni değil. Şu günlerde yeni bir habermiş gibi ortaya atılmasının ardında Gürcistan’ın acemi başkanı Saakaşvili’nin olduğu şüphe götürmez.
Ağustos ayında Gürcü ordusunun Osetya’ya girmesinin ardından patlak veren ciddi savaş Gürcistan’a hesap ettiğinden daha fazla zarar vermişti. Bu savaşın ardından Rusya’nın başlattığı dezenformasyon çalışmaları Gürcistan’ın zaten maksadı aşan, meşruluğu tartışılan işgalini dünya kamuoyu nazarında iyice yerin dibine batırmış, Gürcistan’ın Kafkasya’da geri dönülemez bir girdaba girmesine sebep olmuştu. Video paylaşım sitelerine düşen görüntülerde Rusya esir aldığı Gürcü askerlerine başkanları hakkında hakaretler ettirmiş, kravatını yiyen Saakaşvili haberlerini dünya medyasında baş haber yaptırmıştı.
Oysa daha düne kadar Osetya’da güç kullanmaya kalkan Gürcistan’ın gayri hukuki girişiminin aynısını Rusya Çeçen topraklarında yapmış ve bunun kendi ülkesinin iç sorunu olduğu konusunda dünya kamuoyunu ikna etmişti. Eğer Çeçenya Rusya’nın iç sorunu idi ise, Osetya’da Gürcistan’ın iç sorunu idi. Rusya Gürcistan’a maksadı aşan, misilsiz ve ölçüsüz müdahalesi ile hukukun evrensel olamayacağı, güçlülerin kendi hukuklarını tesis edebileceği gerçeğini pervasızca öğretmişti.
Putin’in annesinin bulunduğuna dair haber Rusya’nın Gürcistan karşısında her alanda kazandığı bu büyük başarıya karşı küçük bir rövanş denemesidir sadece. Yoksa ne Babuşka Putina’nın öyküsü yalandır, ne de bu öykü yeni duyulmuş bir şeydir.
Sovyet döneminde olağan olduğu üzere Vladimir Putin bir “ Ne izvestniy!” dir. Yani soyuna dair bilgi yoktur. Tipik bir Rus olan Yeltsin’in ardından Rusya başkanlık koltuğuna oturan Putin’in bu sisli geçmişi dünyanın başına bela olabilme ihtimalini apaçık ortaya koyuyordu ki daha o başkan vekilliği yaparken birileri bu muamma adamın ailesine dair bilgi toplamanın derdine düşmüştü. Bu konuda ilk çalışmayı yapan Rus Gazeteci Artyom Brovik Gürcistan’ın Gori kentinde yaşayan Putina adlı yaşlı kadına ulaşmış ve bu kadının işlediği bir gençlik günahının öyküsünü dinlemişti. Yaşlı kadın Rus devlet başkanı olan soğuk bakışlı adamın, Petersburg’da öğrenim gördüğü gençlik yıllarında Privalov adlı bir Rus Yahudi’si ile girdiği gönül macerasının ürünü olduğunu iddia ediyordu. İddiasını onlarca görgü şahidi ve fotoğraflarla ispatlamaya çalışıyorsa da bu yaşlı kadının Rus liderinin annesi olduğuna dair asıl kanıt ikisi arasındaki çarpıcı benzerlikti.
İddiaya göre Brovik bu günahın belgelerini de yaşlı Babuşka’dan teslim almış ve öğrendiklerini çevresiyle paylaşmıştı. Fakat belgelerin tamamıyla birlikte Rus liderin nesebi konusundaki karanlığı aydınlatacak bomba haberi yapamadan, 2000 yılının 9 Martında tuhaf bir uçak kazasında vefat etmişti. Öldüğünde sadece kırk yaşında olan bu gazeteci ile birlikte babuşka Putina’nın günahının delilleri de yok olmuştu.
Aynı günlerde Brovik’in bıraktığı yerden Putin’in geçmişini sorgulamaya başlayan İtalyan gazeteci Antonio Rossi de Babuşka Putina’yı yaşadığı köyde ziyaret edip resimlerini çektikten sonra Tiflis yakınlarında vurularak öldürülmüştü.
Tüm bu gelişmeler esnasında Çeçen Savaşı bütün şiddetiyle sürerken bu savaşın tarafları arasındaki güç orantısızlığını dikkate alarak politik bir girişim başlatan Çeçen Demokratlardan işadamı Vaha İbragimov, gazeteci Artyom Brovik’in yarım bıraktığı işin peşine düşmüş, Gorili yaşlı Gürcü kadını ziyarete gitmiş ve ondan farklı bilgiler elde etmişti. Bu bilgileri Rusya’da duyuracak bir kanal ararken yolu İstanbul’a da düşmüş, ve bu konuyu o günlerde gönlü cihat aşkıyla dolup taşan Türkiye’deki Çeçen mercilerine aktarmış idi. Fakat karşısındaki insanlar Vaha’yı anlayamayacak kadar ufuksuz idiler.
Bununla birlikte Putin’in ailesine dair bilgiler en geniş şekliyle İstanbul’da çıkartılan Kafkaskiy Vestnik adlı bir Rusça gazetede yayınlanmış ve gazete birkaç Çeçen’in özel gayretiyle Rusya’ya sokulmuştu. Bununla birlikte çok geçmeden bu haberi yayınlayan ve gazeteyi hazırlayan Çeçen Gazeteci bir gece içinde Türkiye’yi terk etmeye zorlanmıştı.
Vaha İbragimov ise 2003 yılının Eylül’ünde Bakü’de sokak ortasında kurşunlanarak öldürülmüştü. Cinayetin sebebi ve faili hakkında hiçbir bilgi yoktu. Vaha’nın ölümünden sonra Putin ve ailesine dair Rus basınında herhangi bir haber yayınlanmadı. Ta ki geçtiğimiz aylarda yaşanan Oset – Gürcü olaylarına kadar.
Bu savaş Putin’in tartışılmaz gücünü düşmanlarına da kabullendirirken aynı zamanda Gorili yaşlı kadının elli altı sene önce işlediği günahın nelere mal olduğunu da başta Gürcüler olmak üzere tüm dünyaya gösteriyordu.