Gerçi atalarımız ‘ Bilmemek ayıp değil , öğrenmemek ayıp ‘ demiş . Yerel gazetecilikten emekli olup, iki haber sitesi imtiyaz sahibi ve iki ulusal gazetenin Silivri Temsilcisi olarak bu gün yaşadığım bir olay ‘ Gazeteci kamu görevlisi mi ? ‘ sorusunu bana tekrar sorgulamama sebep oldu .
Emniyet ve zabıtanın kontrollü geçiş yaptığı bir noktadan aracımla geçeceğim sırada geçiş noktası kapatıldı . Geçiş için görevli polis memuru tarafından ayrı bir güzergaha yönlenmem istendi . Ben de ‘ Önümdeki araçların hepsi geçti ‘ deyince, aldığım cevap ‘ Onlar kamu görevlisi ‘ oldu . Bende basın kimliğimi gösterince genç polis memuru arkadaşımız gazeteciler için böyle bir talimat almadıklarını söyledi . Tekrar beni diğer güzergaha yönlendirmek istedi .
Yani belediye araçları , emniyet araçları resmî olanlar , resmî olmadığı halde kamuda çalışanlar için mevcut güzergah 7/24 açık. ( Bu çok doğal . Olmasında da sakınca yok ) Gazeteciler için değil.
Bunun üzerine önce sayın emniyet müdürümüzü , sonrada sayın ilçe kaymakamımızı telefonla aradım, cevap alamadım. Cep telefonlarına mesaj atıp sadece merakımı giderme adına ‘ Gazeteciler kamu mensubu mu ? ‘ diye sordum . ( Cevap gelmedi )
Bu arada aracımı kenara çekerek , dörtlüleri yakıp, geçişin tekrar açılmasını beklemeye koyuldum. Genç polis memuru ve yanındaki arkadaş yanıma gelerek ‘ Burada duramazsınız , trafiği engelliyorsunuz, hakkınızda işlem yapacağız ‘ diyerek beni bir kaç kez uyardılar . Ben de geçiş açılana kadar bekleyeceğimi , kendilerine ilettim . Benim durmamdan rahatsız olan görevli memurlar trafik ekibini çağıracaklarını söyleyip , trafik ekiplerinin bana yardımcı olacaklarını da ifade ettiler. Önümden resmî araçlara ve bazı sivil araçların geçişine izin verilmeye devam edildi . Bir süre sonra iki trafik ekibi arabası geldi . Kendi aralarında bir görüşme yaptıktan sonra önce bir memur , sonra da daha kıdemli olduğu belli olan iki memur yanıma geldi . Ehliyetimi istediler . Trafiği engellediğimi , Aracımı oradan çekmemi , yoksa işlem yapacaklarını belirttiler . Bende ‘ Trafiği engellemediğimi belirterek işlem yapabileceklerini , güzergah açılana kadar bekleyeceğimi ‘ söyledim . Bu kez emniyet mensubu ‘ Aracınızı buradan kaldırmazsanız çektirmek zorunda kalacağız ‘ dedi . Ben de ‘ Buyurun çektirin ‘ dedim . Sonra tüm memur arkadaşlar araçlarına çekildi. Tabi ki geçiş hala açılmamış , bekleme devam ediyordu . Memur arkadaşlar durumdan epey rahatsız oldular , bence gıcıklığına da güzergahı açmamakta direndiler .
Akşam saatlerin de 17.41 gibi başlayan bu garip olay , saat 18. 40 gibi güzergahın tekrar açılmasıyla son buldu .
Allah var, polis memuru arkadaşlar ile aramızda ki bu diyaloglar çok kibar ve saygılı bir şekilde gerçekleşti . Onlarda konuyu çözemediler, bende hala çözmüş değilim . Silivri de ki yetkililerden soruma cevap alamadım.
Fakat İçişleri Bakanımız ve İstanbul eski Valisi Ali YERLİKAYA Sosyal medya hesabı twitter üzerinden 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nü kutlarken ‘ Sizler, etik ve vicdani bir mesuliyet bilinciyle çok önemli bir kamu hizmetini yerine getiriyor, toplumsal hafızamızı tarihe not düşüyorsunuz. Bilgiye erişimin kolaylaştığı ancak bilgi kirliliğinin arttığı günümüzde kamuoyunu doğru, hızlı ve tarafsız bir şekilde aydınlatmanın büyük sorumluluğunu taşıyorsunuz. Basın meslek ilkeleri doğrultusunda gece gündüz demeden haber ulaştırmak için canla başla, kimi zaman da hayatınız pahasına görev yapıyorsunuz.” ifadelerini kullandı.
Bu aslında soruma bir nebze cevap olsa da , söylem ve eylemlerin farklı olmasından dolayı ya bakanımızın kutlama mesajındaki samimiyetini yada ilçemizde ki yapılan bu uygulamanın yanlışlığını sorgulayacağız .
Bu vesileyle , kimsenin maşası olmayan, gerçekleri yazmaktan çekinmeyen gazeteci arkadaşlarımın da 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyorum .