TÜİK, Ocak ayına ilşkin TÜFE verilerini açıkladı
Ocak ayında enflasyon aylık bazda 2,46 yüzde, yıllık bazda ise 9,22 yüzde artış kaydetti. Enflasynda aylık artışın yüzde 1,76; yıllık artışın ise yüzde 8,60 olması bekleniyordu. Böylece yeni sepet ağırlık sistemiyle açıklanan ilk veri beklentilerin üzerinde gelmiş oldu.
Aylık bazda düşüş gösteren tek grup yüzde 6,99 ile giyim ve ayakkabı grubu olurken, yıllık bazda en fazla artış yüzde 22,9 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti.
Tüketici fiyatları Aralık ayında gıda ile alkollü içecekler ve tütün grubundaki artış paralelinde beklentilerin üzerinde yüzde 1,64 artarken, bu artış enflasyonu yıl sonunda TCMB’nin yüzde 7,50 olan tahmininin üzerinde yüzde 8,53’e taşıdı.
Daha önce hem ekonomistlerden hem de hükümet yetkililerinde TL’deki yüksek değer kaybının geçişkenlik etkisi, gıda fiyatlarında artışın sürmesi ve enerji fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle ilk çeyrekte enflasyonda artışın sürebileceği ve enflasyonun çift haneli seviyelere gelebileceği konusunda açıklamalar gelmişti.
YENİ AĞIRLIK SİSTEMİYLE HAZIRLANAN İLK VERİ
Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bu ay itibarıyla enflasyon verilerini ilk kez güncellenmiş sepete göre açıklamış oldu.
TÜİK 2017’de TÜFE hesaplanmasında kullanılacak ağırlıkları revize ederken, yapılan revizyon ile gıda ve konutun ağırlığı azaldı, ulaştırma kaleminin ise ağırlığı arttı.
TÜİK Başkan Vekili Mehmet Aktaş’ın verdiği bilgilere göre 2017 yılı için hazırlanan tüketici enflasyon sepetinde gıda ve alkolsüz içecekler kaleminin ağırlığı yüzde 23,68’den yüzde 21,77’ye düşürülürken, ulaştırma kaleminin ağırlığı yüzde 14,31’den 16,31’e yükseltildi.
Ayrıca TÜFE’deki dalgalanmayı azaltmak için mevsimsel ürünlerde ağırlık sistemi de değiştirildi. Aktaş bu sayede de enflasyonda dalgalanmanın yüzde 10 civarında azalacağını söyledi.