Yaşam Boyu Devam Eden Süreç ; Öğrenme
Öğrenme; Bireyin yaşamı boyunca davranışlarında meydana gelen ,büyük olasılıkla sürekliliği olan bir değişimdir. Bu değişim davranışsal olup iyi durumdan daha iyi duruma gelebileceği gibi ,iyi durumdan kötü halede gidebilmektedir.
Öğrenme kişinin hayatta kalabilmesi için ön koşuldur. İnsanları hayvanlardan ayıran en önemli özellik insanda öğrenme yetisinin üstün oluşudur. Bu süreç aktif bir süreçtir. Hayvanlar daha çok içgüdüleri ile hayata uyum sağlarlar ve hayvanların davranışlarının çoğu içgüdüseldir. İçgüdü; Doğuştan gelen kalıplaşmış davranışların bütünüdür.
Ör: Kuşların yuva yapması, örümceklerin ağ örmesi gibi… Ancak hayvanlarda beyin gelişimlerine bağlı olarak yeni davranışlar edinebilmektedirler.
Öğrenme Çevreye Adaptasyon Sürecidir!
Birey gereksinimlerini karşılayabilmek için oluşan bir durumda bilgisini örgütleyip sunar. Eğer bireyin davranışları gereksinimlerini karşılayamıyorsa , bireyin yaşadığı bu engellemenin öğrenmeye neden olduğunu söyleyebiliriz.
Ör: Her istediğini ailesine ağlayarak yaptıran çocuk , mahalledeki arkadaşlarında da aynı yöntemi uygular. Arkadaşları bu durumu önemsemez ve çocuk sık sık oyun dışında kalır. Çocuk bunu fark ettiği anda yavaş yavaş davranışlarını değiştirmeye başlar ve oyunu kuralına göre oynamayı öğrenir.
Öğrenme = Olgunlaşma
Öğrenme ve olgunlaşma kardeş gibidir. Öğrenmenin sağlana bilmesi için olgunlaşma şarttır. Olgunlaşma; Var olan becerilerin ,öğrenme olmaksızın belirli bir düzeye ulaşmasıdır.
Öğrenme aktif bir yapıdır ve tecrübeler sonucunda vuku bulur. Yani kişinin yaşadığı olay daha sonra tekrarlandığında birey farklı bir yaklaşım gösteriyorsa bireyde öğrenme nispeten tamamlanmıştır diyebiliriz. Bu duruma en güzel örneğine çocuklar oluşturur . Şöyle ki ;
Eğer bir çoçuk sürekli eleştirilmişse;kınama ve ayıplamayı öğrenir.
Eğer bir çoçuk kin ortamında büyümüşse;kavga etmeyi öğrenir.
Eğer bir çoçuk alay edilip,aşağılanmışsa;sıkılıp utanmayı öğrenir.
Eğer bir çoçuk devamlı utanç duygusuyla eğitilmişse;kendini suçlamayı öğrenir.
Eğer bir çoçuk hoşgörü ile yetiştirilmişse; sabırlı olmayı öğrenir.
Eğer bir çoçuk desteklenip yüreklendirilmiş ise ;kendine güven duymayı öğrenir.
Eğer bir çoçuk övülmüş,beğenilmişse;takdir etmeyi öğrenir.
Eğer bir çoçuk hakkına saygı gösterilerek büyütülmüşse;adil olmayı öğrenir.
Eğer bir çoçuk kabul,onay görmüşse;kendine sevmeyi öğrenir.
Eğer bir çoçuk aile içinde dostluk ve arkadaşlık görmüşse;mutlu olmayı öğrenir.
D.L.NOLTE