Her canlının yaşam hakkına sahip çıkan ve saygı duyan Küçükçekmece Belediyesi Sokak Hayvanları Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi sahipli ve sahipsiz kedi ve köpeklere ücretsiz kuduz aşısı yapıyor.
“HASTA HAYVANLARA DOKUNMAYIN”
Hayvan severlere evcil hayvanlarını kontrol altında tutmalarını tavsiye eden Başkan Temel Karadeniz, “Evcil hayvanlarınızı geceleri serbest bırakmamaya çalışın. Evde beslediğiniz hayvanların kuduz aşılarını zamanında yaptırın. Tanımadığınız hayvanlara yaklaşmayın ve oynamayın. Hasta gibi görünen hayvanlara yardım etmek için dokunmayın. Ölü hayvanlara yaklaşmayın ve dokunmayın” şeklinde konuştu.
“KUDUZ AŞISI KAMPANYASI BAŞLATTIK”
Küçükçekmece Belediyesi olarak her mayıs ayında kuduz aşısı kampanyası başlattıklarını ve vatandaşlardan büyük ilgi gördüğünü kaydeden Başkan Karadeniz, “Kuduz hastalığını önleyebilmek adına Küçükçekmece Belediyesi Sokak Hayvanları Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi her yıl mayıs ayında aşı kampanyası düzenleyerek sahipli ve sahipsiz kedi ve köpeklere ücretsiz kuduz aşısı yapıyor” dedi.
Küçükçekmece Belediyesi Veteriner ekipleri tarafından ise ilgilinin müracaatı sonrasında ısırılma vakasının olduğu yere gidilerek, ısıran köpek sahipli ise yerinde, sahipsiz ise Küçükçekmece Belediyesi Sokak Hayvanları Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde on gün süreyle müşahede altına alınıyor.
Kuduzun hayvanlardan insanlara bulaşan ölümcül bir hastalık olduğuna dikkat çeken yetkililer ise kuduzdan korunmak için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
“ISIRILAN YERİN ÜSTÜNÜ ASLA KAPATMAYIN”
“Şüpheli bir hayvan tarafından ısırılan kişinin yarası sabunlu ya da deterjanlı su ile bolca yıkanmalıdır. Isırma vakalarında mutlaka bir sağlık kuruluşuna (Haseki Hastanesi) müracaat edilmeli, ısırılan yer suyla yıkanmalı ve üstü kapatılmamalıdır. Çünkü kuduz virüsü havasız ortamda ürer. Evcil ya da yabani bir hayvanın ısırması, tırmalaması veya kuduz hayvanın salyasının, sıyrık veya çatlak cildinize, gözünüze, ağzınıza veya burnunuza temas etmesi ile kuduz riskiyle karşı karşıya kalmış olabilirsiniz.”
“HAYVANIN DAVRANIŞLARINA BAKIN”
Kuduza yakalanmış bir hayvanın bir hafta içinde öldüğünü de kaydeden yetkililer, kuduz olmuş bir hayvanı anlamak için hayvanın davranışlarındaki değişime bakılması gerektiğini söyledi. Hastalığının belirtilerini, “Kuduz kedi ve köpek başlarda ürkek ve korkak olur. Yabancı cisimlere karşı ilgisi artar. Alışık olmadığı gıdaları yeme isteği olur. İştah azalır, buna karşın su içme isteğinde belirgin bir artış görülür. Hasta hayvan sık sık idrar yapar, yara yerini kaşır. Gözlerde irileşme ve kızarıklık olur. Hasta hayvanlar loş yerlere saklanmayı sever. Bilinç giderek kaybolur ve hırçınlaşarak her şeye karşı olur. Sahibinin emirlerini dinlemez. Her önüne gelen canlıyı bu arada sahibini de ısırır. Köpekler evi terk ederek bir daha geri dönmez. Ağızda bol salya akar. Maksatsız havlama ve miyavlama dikkati çeker. Felç dönemi 2-4 gün sürer. Hastalık ilerledikçe öncelikle ısırılan organdan başlayan ve daha sonra tüm vücutta felçler meydana gelir. Havlaması değişir ve salyası belirgin olarak artar. Hayvan rahat hareket edemez, dengesini kaybeder, zig-zag çizerek yürür ve daha sonra yere düşer. Tam felç gelişmesinden sonraki 1-2 gün içerisinde de hayvan ölür” diyerek sıraladı.