Marmara Bölgesi’nde en az 10 bin kişilik nüfusun etkileneceği bir afet ve acil durum varsayılarak oluşturulan senaryo ve ihtiyaç analizine göre hazırlanan MBB Acil Durum ve Koordinasyon Planında (MAKİP); yangın söndürme, ilaçlama, kıyafet, tamir bakım ve lojistik, genel temizlik, tahliye vb. hizmetlerin bölgeye ivedilikle ulaştırılması için pek çok ayrıntıya dikkat edildi.
Marmara Belediyeler Birliği (MBB), Marmara Bölgesi’nde yaşanabilecek olası bir afet durumunda işbirliğinin ve koordinasyonun sağlanabilmesi için MBB Acil Durum ve Koordinasyon Planını (MAKİP) hazırladı. Tüm detaylar düşünülerek hazırlanan planda yardımda bulunabilecek bir ekip ve sistem üzerinde duruldu. 2017 yılında MBB üyesi belediyelerden alınan bilgilerle güncellenen plan, belediyelerin imkan ve kabiliyetlerini hızlı ve verimli bir şekilde kullanabilmeleri için gerekli yönetim, izleme, eğitim, denetim, geliştirme ve koordinasyon faaliyetlerinin yerine getirilmesi amacıyla planlandı.
10 bin kişinin etkileneceği bir acil durumda, Türkiye nüfus istatistiklerine dayanarak yapılan projeksiyon sonucu, bu 10 bin kişinin yüzde 30 yani 3 bin 71 kişisini 0-14 yaş arası çocuklar ve yüzde 50’sine yakınını da kadınlar oluşturacak. Türkiye Afet Müdahale Planı TAMP’a, İl/İlçe Afet Müdahale Planı İAMP’a ve Hizmet Grubu Planı’na uyumlu olarak hazırlanan planda MBB üyesi belediyeler de kendi hazırladıkları Büyükşehir/İl/İlçe Afet Müdahale Planlarına uygunluğunu teyit etti.
Operasyon ekiplerinin belirlenmesi sürecinde, MBB üyesi belediyelerin tamamı, acil durumda ihtiyaç duyulacak noktaya sevk edecekleri ekipleri belirleyerek MBB’ye bildirecekler. Ekiplerin tespitinde TAMP’ta belirlenmiş su baskını, baraj patlaması, orman yangını, yangın, siber saldırı, kuraklık vb. afet ve acil durumlarda görev alacak ekipler baz alınacak. MBB de afetlerde görev alabilecek ekipleri afet ve acil duruma maruz kalan noktada görevlendirecek.
Deprem, sel ve su baskını, tehlikeli kimyasal madde olayı, heyelan ve toplu nüfus hareketleri acil durumlarında oluşabilecek hasar tahminlerinin yapıldığı planda acil durumlarının cinsine göre ihtiyaç analizleri yapıldı.
Belediyeler yardıma koşacak
MBB Acil Görevlendirme Tablosuna göre; 10 bin kişinin etkileneceği bir afet durumunda ihtiyaç duyulan 100 adet vincin 20’sini, 11 adet yangın müdahale aracının 4’ünü, 4 adet köpekli arama kurtarma ekibinin 1’ini ve 16 adet cenaze nakil aracının 5’ini İstanbul; 40 adet temiz su tankerinin 6’sını Bursa; 2500 adet barınma yapısının 250’sini Balıkesir; 47 kentsel arama kurtarma ekibinin 5’ini Kocaeli temin edecek.
10 bin kişinin ihtiyaç duyacağı insani yardım malzemelerinin sayısının da belirlendiği plana göre; 10 bin adet yatak, 2 bin 500 adet elektrikli radyatör, 100 bin adet bebek bezi, 500 adet tuvalet, 33 bin 400 adet hijyenik ped, 10 bin adet diş fırçası, 15 bin adet kadın ve 15 bin adet erkek iç çamaşırı, 5 bin çift iklim şartlarına uygun ayakkabı gibi malzemeler ihtiyaç listesinde yer alacak.
Deprem bölgesinde bulunan afetzedelerin tamamına yani 10 bin kişinin ilk üç günlük acil beslenme ihtiyacının da belirlendiği planda; kolay gıda sayısı 150 bin öğün, içme suyu 90 bin litre ve yemek pişirme suyu 80 bin litre, kolay gıda dağıtım noktası 20 adet ve 3 günlük bebek masasından 350 adet ihtiyaç duyulacağı hesaplanmıştır.
” Marmara çökerse Türkiye çöker”
Marmara Belediyeler Birliği Başkanı Recep Altepe, MAKİP’e ilişkin olarak Marmara Bölgesi’nin deprem riski taşıyan bir bölge olduğunu ifade ederek, “Olası afetlere karşı hazırlıklı olmalıyız. Marmara Belediyeler Birliği olarak, afetlerle mücadele edebilmek için tedbir alıyor, planlamalar yapıyoruz. Marmara, Türkiye’nin lokomotifi Marmara çökerse Türkiye çöker. Afetlerin bir risk olduğu doğrudur. Ancak esas risk, esas tehlike, gereken önemleri almamak, planlama yapmamaktır. MBB’nin 40 yılı aşkın tecrübesi ve üyelerinden aldığı güçle, ortaya koyduğu muazzam bir potansiyel var. Bu gücü, afetlere karşı alınacak tedbirlerin belirlenmesi, bir yol haritasının çizilmesi, görev dağılımının yapılması konusunda da kullanmaya istekliyiz.” dedi.