Küçükçekmece Belediyesi Müzik Akademisi’nde öğrencilerle buluşan Uzman Müzikolog ve Müzik Yazarı Ersin Antep, ölümünün 58. yıldönümünde İstiklal Marşı’nın bestecisi Osman Zeki Üngör’ü anlattı.
Ünlü bestecinin Türk müzik kültüründe ve müzik kurumlarının kuruluşunda büyük emeği olduğunu belirten Antep, “ Osman Zeki Üngör aslen Kastamonu Araç’lıydı. 1891’de girdiği Mızıka-i Hümayün’da yeteneğiyle II.Abdülhamid’in dikkatini çekti. Batı müziği öğrenimi görerek konser kemancısı oldu. Büyükbabası Santuri Hilmi Bey’in kurduğu Mızıka-i Hümayun Faslı Cedidi’nde ve Saffet Atabinen’in ilk defa düzenlediği senfoni orkestrasında başkemancı olarak görev aldı. Binbaşı rütbesiyle de Saray Orkestrası Şefi oldu. Avrupa şehirlerinde de orkestralar idare ederek konserler veren Üngör, asıl ününü Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşı’nı 1922 senesinde besteleyerek elde etti” dedi.
“İSTİKLAL MARŞI’NIN BESTESİ, ÇALINTI OLAMAZ”
Osman Zeki Üngör’ün İstiklal Marşı’nın bestesini Ivanovici’nin Carmen Sylva operasından çaldığının tartışma konusu olduğunu ifade eden Ersin Antep, bunun asılsız olduğunu söyledi. Her iki besteyi de katılımcılara dinleten Antep, “ Bestenin girişinde hafif melodik yapıda bir benzerlik olsa da devamı birbirinden çok alakasız. Eğer bu beste çalıntı olsaydı, bu iki eseri dinleyen kişi, esas duruşa geçerek, evet bu bizim İstiklal Marşı demesi gerekirdi. Beste bu operadan çalıntı olsaydı, geri kalanı da alınırdı” diye konuştu.
Katılımcıların Osman Zeki Üngör’ü daha yakından tanıma fırsatı bulduğu söyleşi sonunda, Küçükçekmece Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezleri Genel Koordinatörü Oktay Kurt, Ersin Antep’e çiçek vererek, teşekkür etti.