Avcılar Belediyesi 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında “I.Engelsiz Yaşam Sempozyumu” düzenledi.
Avcılar Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü Engelli Koordine Merkezi tarafından organize edilen ““I. Avcılar Engelsiz Yaşam Sempozyumu”nda, engellilerin günlük hayat içinde yaşadıkları zorluklar dile getirildi. Sempozyumun konuşmacıları Üsküdar Üniversitesi Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon Bölümü Başkanı Mustafa Öztürk ve Sosyal Hizmet Uzmanı Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu tarafından “Türkiye’de Engelli Profili” ve “Engelli Bireyler ve Aileleri ile İletişim” konuları hakkında bilgilendirme yapıldı.
Avcılar’da Engelsiz Belediyecilik
Avcılar Belediyesi Zübeyde Hanım Nikah Sarayı Salonu’nda gerçekleştirilen “Engelsiz Yaşam Sempozyumu”nun açılış konuşmasını yapan Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak, “Engelsiz Belediyecilik” anlayışıyla engelli vatandaşların sosyal hayata katılmaları yönünde eğitimden, rehabilitasyona, istihdamdan sosyal hizmetlere kadar bir çok hizmet sunduklarını belirterek, “Avcılar’da engelli hemşehrilerimizin, doğuştan gelen ya da sonradan edindiği engelinin gündelik, iş ve özel yaşamında olabildiğince az hissedebilir hale geldiği bir yaşam olanaklarına sahip olabilmeleri çalışmalar yürütüyoruz. Avcılar’da sosyal, kültürel, ekonomik alanlarda, iletişim ve ulaştırmada engelleri ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalarımız devam etmektedir” dedi.
Türkiye’de 8,5 Milyon Engelli Var
Avcılar Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü Engelli Koordine Birimi’nden Dilan Karataş’ın moderatörlüğünü yaptığı “tarafından yapılan “I. Avcılar Engelsiz Yaşam Sempozyumu”nda ilk konuşmayı Üsküdar Üniversitesi Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon Bölümü Başkanı Mustafa Öztürk yaptı.
Öztürk, “Terkiye’de Engelli Profili” konusunda yaptığı konuşmasında, Türkiye’de 2002’da yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye nüfusunun yüzde 12,8’inin, yani yaklaşık 8,5 milyon kişinin engelli olduğunu aktardı. Öztürk konuşmasının devamında istatistiki bilgilere yer vererek, “ “8,5 milyon engellinin yüzde 7’si erkek, 5’i kadın. Türkiye’de engellilerin dağılımı, Marmara, Ege, Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri olarak sıralanıyor. Engelli grupları ise bedensel engelliler, omurilik felçlileri, görme engelliler, işitme ve konuşma engelliler, zihinsel engelliler, otistik engelliler, ortopedik engelliler, spastik ve süreğen hastalıklar. 8,5 milyon engellinin yüzde 36’sı okuma yazma bilmiyor. Yüzde 59’u lise ve dengi okul mezunu. Bu yüzde 59’un içine zihinsel engelliler için açılmış olan iş eğitimi okulları da dahil edilmiştir. Engelli nüfusun yüzde 4’ü üniversite mezunu, yüzde 1’i yüksek lisans ve üzeri eğitime sahip. Engelli nüfusun yüzde 60’ı açlık sınırında yaşıyor.”dedi. Engellilerle ilgili yasal düzenlemeler yapıldığını ancak bunların uygulanmasında aynı heyecanın görülmediğini ifade eden Öztürk, toplumda engellilik bilincinin oluşturulması ve engellilerin toplumda hak ettiği saygınlığa ulaştırılması gerektiğini sözlerine ekledi.
Engelli Bireylerle Empati Kurun
Sempozyumun 2. Oturumunda konuşma yapan Sosyal Hizmet Uzmanı Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu, “Engelli Bireyler ve Aileleri ile İletişim” konusu hakkında konuştu. Aile sisteminin bir bütün olduğunu belirten Prof. Dr. Hablemitoğlu, “Bireylerin başına gelen diğer bireyleri de etkiler, ailedeki her bireyin yaşamını değiştirir. Ailede engelli bir bireyin varlığı ebeveynleri ve diğer yarıkları öncelikli olarak duygusal ve ekonomik olarak etkiliyor” dedi. Prof. Dr. Hablebitoğlu, engelli ile iletişimin önemli ve ilk kurulanın açık ve dürüst bir iletişim kurulması gerektiğini belirterek, iletişimde Sevildiğini/anlaşıldığını hissettiren bir iletişim ve Empati (Eşduyum) olmak üzere iki tür iletişim sağlamalarını istedi.
Engellilerle kurulacak iletişimde acıma duygusundan kesinlikle kaçınılması gerektiğini belirten, Prof. Dr. Hablemitooğlu, onlara yalnız olmadıkları hissettirilmelidir, bireylerin değerli olduğuna inanılarak, iletişim sürecinde koşulsuz olumlu bakış açısı geliştirilmelidir dedi.
Sempozyum sonunda Avrupa Çocuk Rehabilitasyon Zihinsel Engelliler Koro’su mini bir konser verdi. Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak, konuşmacılara ve katılımcılara teşekkür ederek, yaşamda engellerin kalkması için çalışmaların devam edeceğini ve sempozyumun her yıl geleneksel hale getirilerek düzenleneceğini söyledi.