Spor yapan çocukların ilgi duydukları branşta başarıyı yakalarken, derslerinde de aynı performansı göstermesi ve sosyal hayata uyum sağlaması kolay değil.
Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün’ün talimatıyla kurulan ve kısa sürede önemli başarılara imza atan Büyükçekmece Belediyesi Spor Akademisi, sadece sporcuları değil sporcu velilerinin de bilinçlendirmek için çalışmalar yürütüyor.
Sporcu velileri için 15 püf noktası
Uzmanlara göre başarılı bir sporcunun yetişmesinde en büyük görev ailelere düşüyor. Büyükçekmece Belediyesi Spor İşleri Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Büyükçekmece Belediyesi Spor Akademisi, sporda başarılı olmanın formüllerini ve velilerin dikkat etmesi gereken noktaları paylaştı. İşte sporcu bireye doğru yaklaşım için 15 püf noktası
Her yarışmada kazanamayacakları gerçeğini benimseyin.
Çocuk olmalarına ve eğlenmelerine izin verin.
Günün her saati spor hakkında konuşmayın.
Çocuğunuzu “bu benim çocuğum, geleceğin futbolcusu” diye tanıtmayın. Yaptıkları spor ile etiketlemeyin.
Çocuğun sorumluluklarını siz üstlenmeyin, bırakın kendi sorumluluklarını yerine getirsin.
Yüksek performans sergilediğinde veya bir hedefe ulaştığında mutlaka ödüllendirin. Ancak bu ödül para olmasın. Unutmayın birlikte zaman geçirmek de bir ödüldür.
Sporda uzmanlaşmanın uzun zaman gerektir. Herhangi bir sporda ilerlemenin uzun zaman aldığı gerçeğini kabul edin. Birçok sporda sporcuların tam potansiyeline ulaşması 7-10 yıllık olgunlaşma döneminden sonra gerçekleşir.
Performans arttırıcı spor içecekleri, spor yiyecekleri ve spor destek ürünleri kullanmaktan kaçının. Önemli olan dengeli beslenmektir.
Birlikte spor yaptığı arkadaşları ve onların aileleri ile tanışın.
Kazanmayı vurgulamak yerine, efor, sıkı çalışma, yeni beceriye teşebbüs, yeni beceriyi yarışmada yapma gibi değerleri öne çıkarın.
Antrenmanlarını veya katıldıkları müsabakaları izlemek için kendinize zaman yaratın.
Antrenörü ile iletişim halinde olun. Daha önceden sporcu veya antrenör olsanız bile kendi çocuğunuza antrenörlük yapmaktan kaçının.
Çocuklarınıza sağlıklı bir aktivite yaptıklarından ötürü onlarla gurur duyduğunuzu söyleyin.
Çocuklarınıza uygun şekilde tezahürat yapın. Ne kendinizi ne çocuğunuzu utandırmayın.
Çocukları liderlik kalitelerinden paylaşımcı, bencil olmayan, takım çalışması ve cömertlik gibi kaliteleri öğrenmesi konusunda özendirin. Spor yapmak hayat derslerini öğretir.
Çocuğunuzun başarılarını diğer çocukların başarıları ile kıyaslamayın. Bu sadece çocuklar arasında darılmalara ve engellere yol açar.