enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4764
EURO
36,4423
ALTIN
2.951,48
BIST
9.375,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

Silivri Belediyesi Ekim Ayı 3. Oturumu gerçekleşti.

Silivri Belediyesi Ekim Ayı 3. Oturumu gerçekleşti.
16.10.2019
115
A+
A-

Ekim ayı meclis toplantısının 3. Birleşimi’nde Silivri Belediyesi 2020-2024 Stratejik Plan ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu raporu, muhalefet kanadının eleştirilerine neden oldu. CHP Grubu adına konuşan Süheyl Kırkıcı, stratejik planın başarılı bir biçimde hazırlanmadığını öne sürerek, daha şimdiden bir revizyon ihtiyacı olduğu eleştirisini yöneltti.

KIRKICI, STRATEJİK PLANDAKİ YETERSİZLİKLERE DİKKAT ÇEKTİ

CHP Grup Sözcüsü Süheyl Kırkıcı, “Fark edildiği üzere hem 5 yıllık stratejik plana hem de performans programına oybirliğiyle katılım gösterdik. Bu Belediye Başkanımızın ilk döneminin bütçesi. Performans programı her ne kadar çok fazla katılımcı olmadan hazırlandıysa da Silivri’nin 5 yılını yansıtacak bütün çalışmaların bu planda yer almasını beklerdik ancak çok ciddi kaygılarımız var. Evet oyu vermemiz bu eleştirileri yapmayacağımız anlamına gelmemeli” diyerek konuşmasına başladı. “Planlamanız için önce bilmeniz gerekir, bilmediğiniz bir yeri planlayamazsınız” diyen Kırkıcı, stratejik planda kent envanteri ile alakalı bir çalışma göremediğini, bunun ciddi bir eksiklik olduğunu vurguladı. İstanbul Metropoliten Çevre Düzeni Planı’ndaki birçok fonksiyona da (eğitim-bilişim teknolojileri, fuar alanları, ileri teknoloji alanları, teknopark, üniversiteler, tarım teknoloji parkları vs.) stratejik planda yer verilmediğini ifade eden Kırkıcı, “Belediyemiz bu üst ölçekli planının neresinde sorusuna cevap bulabilmek mümkün değil çünkü 5 yıllık hedeflerde bu konulara maalesef değinilmemiş. Oysa Silivri’yi geleceğe taşıyacak fonksiyonlar buradadır” diye konuştu.

“STRATEJİK PLANDA OLMAYAN HİÇBİR PROJEYİ YAŞAMA GEÇİRME ŞANSINIZ YOK”

Kırkıcı stratejik plan eleştirilerine şöyle devam etti: “Stratejik planlar 5 yıllık dönem için seçilen belediye başkanlarının seçim vaatlerinin kurumsallaştığı, planın ana omurgasını oluşturan hedeflerden oluşmalıdır. Seçim vaatleri kazanıldığı takdirde hayata geçirilmek için verilir. Ancak stratejik planda bunların önemli bölümünü göremiyoruz. Bunlar; metrobüs, hızlı tren ve kavşak düzenlemeleri… Silivri Belediyesi’nin boyunu aşan projeler olduğunu kabul ediyorum ama hedefe koyarsınız, bunun üzerine yürürsünüz, birilerine de yapılması konusunda baskı yaparsınız. 4 otoparktan bahsedilmiş yalnızca biri plana konulmuş. Buz pisti, çocuk akademisi, kütüphane, sosyal tesisi olan kent parkı, prestijli caddeler, 10 bin kişilik stadyum, spor komleksi, kültür park, arkeopark, okullarda kodlama atölyesi, girişimcilik akademisi… Bunların hiçbirisi stratejik planda yok. Anfi tiyatro, kaykay pisti, uluslararası yarışmaların düzenlenebileceği bir trap merkezi yok arkadaşlar. ‘Silivri Belediyesi’nin kurslarında ilkokulu bitiren her çocuk bir yabancı dil konuşacak, en az bir enstrüman çalacak’ demiştiniz. Bunlar stratejik plana konmaz mı? Yok. Bu şekilde çok var, sağ olsun başkanımız epey proje dillendirmiş seçim sürecinde. Bir de, “Değirmenköy’de mezbaha yok. Nasıl hayvancılık yapacağız? Değirmenköy’de modern mezbaha ve hayvan satış yeri yapacağız” demiştiniz. Planlarda bunları da göremiyoruz. Şimdi bu projelerin bir bölümü Büyükşehir Belediyesi kazanılsaydı diyebilirsiniz. Bir bölümü merkezi hükümetin yapabileceği projeler. Haklısınız ama kente dair hangi projeniz varsa 5 yıllık stratejik plana işletmek zorundasınız. Orada olmayan hiçbir projeyi yaşama geçirme şansınız yoktur. Daha şimdiden bir revizyon ihtiyacı görülüyor.

TÜRAM SAVUNMASI

Stratejik planda, ‘Bu zamana kadar yapılan tarımsal, aromatik ve tıbbi bitki yetiştirme çalışmalarının yetersizliği, üretilen ürünlerin tanıtımının ve satışının yeterli düzeyde olmaması’ gibi ifadeler yer alıyor. Neye göre yazılmış, anlamak mümkün değil. Silivri tarihinde ilk kez bizim dönemimizde başlayan tıbbi ve aromatik bitkilerin yaygınlaştırılması çalışmaları, bu sorunun görünür olmasında çok büyük etken olmadı mı? 10 yıl boyunca aromatik bitkiler konusunda yapılan çalışmalar neticesinde Silivri ve çevre illerde yüzlerce dönüm adaçayı ve lavanta tarlaları oluşturulmadı mı? Lavanta yapı için distilasyon merkezi oluşturulmadı mı? Tarihinde ilk kez ulusal tıbbi ve aromatik çalıştayı düzenleyerek Silivri’yi bu konuda önemli merkezlerden biri haline getirmedik mi? Hükümetlerin tarımdan desteklerini çektiği, çiftçilerin tarımsal faaliyetlerden para kazanamadığı dönemlerde Silivri Belediyesi’nin TÜRAM’ı kurması iyi anlaşılmalıdır. Sonra TÜRAM lisesi kuruldu ve devamında üniversite hedeflendi. Değerli arkadaşlar, vizyon arıyorsanız işte vizyon budur, burada aranması gerekir. Hiçbir siyasi polemiğe kurban edilmeden hep beraber TÜRAM ve benzer projelere sahip çıkmalıyız.”

KAVAKLI YAĞLI GÜREŞLERİ SORULDU

Kırkıcı, bu sene gerçekleştirilemeyen Kavaklı Yenici Mehmet Yağlı Güreşleri’nin devam edip etmeyeceğini de sordu.

“CİDDİ BİR VİZYON PROBLEMİ VAR”

Kırkıcı stratejik planla ilgili, “Genel olarak plan önceden yaşama geçirdiğimiz projeler ve hizmetlerin devamı şeklinde düzenlenmiş. Mahalle Konseyleri, Mahalle Evleri, Kültür Merkezi, Engelli ve Yaşlı Koordinasyon Merkezi, Kariyer ve İstihdam Ofisi, Gıda Bankası, Evde Bakım Hizmetleri, Hasta Nakil Hizmetleri, Fizik Tedavi Hizmetleri, 1. Sınıflara Kırtasiye Seti,  Yeni Doğan Seti, Okullara Temizlik Malzemesi, Tiyatro Sergi Salonları, Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi, Tarım Lisesi… Biz bunları yaşama geçirdik. Silivri’ye bir vizyon çizdik. Fakat sizin bu planda ne yapacağınıza dair çok ciddi bir vizyon problemi var.  Yeni ne söyleniyor, bunu planda görmek mümkün değil” değerlendirmesinde bulundu.

GÜLER: 10 YILLIK YÖNETİMİNİZDE PLANLANAN ÇOĞU ÇALIŞMANIN HAYATA GEÇİRİLMEDİĞİNE ŞAHİT OLDUK

Kırkıcı’nın eleştirilerine karşı söz alan MHP Grup Sözcüsü Filiz Güler, “Sühely beyin konuşmalarını dinlerken açıkçası 10 yıl geriye gittim. Biz böyle sayfa sayfa yazılmış çizilmiş çok planlar gördük ama maalesef icraat olarak bu planların hayata geçirildiğine çok fazla şahit olamadık” şeklinde cevap verdi. Güler, oybirliği ile geçen karar için bütün meclis üyelerine teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

YILMAZ: STRATEJİK PLANLARIN ANA HEDEFİ O ŞEHİRDE YAŞAYAN İNSANLARI MUTLU EDEBİLMEKTİR

Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’ın planla ilgili değerlendirmeleri şöyle oldu: “Süheyl bey seçim beyannamemden bahsetti. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılı hedeflenen süre içerisinde 2023 yolunda 23 dev projeyle Silivri’nin huzuruna çıkmıştım. Ama orada bu projelerin bir kısmını Silivri Belediye Başkanı olarak, bir kısmını İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayımız Sayın Binali Yıldırım’ın kazanması halinde, bir kısmını da merkezi hükümetle gerçekleştireceğimi söylemiştim. Stratejik planda bazılarının olmaması İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız veya merkezi hükümetimizden bu planların gerçekleştirilmesinin %100 oranında olmadığından, bizim projelerimize nasıl bakacaklarını bilmediğimizden kaynaklıdır. Artık yerel yönetimlerdeki stratejik planların ana hedefi o şehirde yaşayan insanları mutlu edebilmektir. İşin, aşın, istihdamın konuşulmadığı, mutlu insanların yaşadığı bir şehir yaratma gayesidir. Onun için bizim stratejik planımızın vizyonu olmayan bir plan olarak değerlendirilmesinin haksızlık olduğunu söylemek istiyorum.

“SEÇİM VAATLERİM, 5 ANA AMACIN İÇİNDE”

Süheyl bey, benim vaatlerimin bu planda olmamasından bahsetti. Çok doğal. 5 ana amacın vaatlerimin hepsini kapsadığını fark etmeniz lazım esasında.

“KURUMSAL BİR BELEDİYE DEVRETTİĞİNİZİ SÖYLEMİŞTİNİZ”

Envanter konusunda eleştiriniz oldu ama daha önce ‘kurumsal bir belediye devrettiğinizi’ söylemiştiniz.

“PLANLI SİLİVRİ, 23 PROJEMDEN İLKİDİR”
Planla ilgili hiçbir şey göremediğinizi söylediniz. Benim 23 tane projemin birincisi Kültür Merkezi, Spor Kompleksi vs. değil, ‘Planlı Silivri’ idi.

“İMAMOĞLU İLE GÖRÜŞMELERİMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”

Metrobüs, kavşak vs. dediniz. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem beyle bu konularla ilgili görüşmelerimizi sürdüreceğiz. Silivri’ye hizmet gelmesi noktasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile uyumlu bir şekilde çalışacağımızın tekrar tekrar altını çizmek istiyorum.

“MEZBAHANE KONUSUNDA SİZİN DESTEĞİNİZE İHTİYACIM VAR”

Mebahaneyle ilgili konuştunuz. O da İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin görev, yetki ve sorumluluğunda. Benim bir mezbahane açabilme şansım yok. Onun için bu konuda Süheyl bey sizin desteğinize ihtiyacım var. Hayvancımız Esenyurt’a gitmek zorunda kaldığı için her bir kesimde bin lira zarar ediyor. Bununla ilgili yer tahsis etmeye bedelsiz olarak ben hazırım.

 

TÜRAM konusuna da değinmek istiyorum. Lavanta hasadı şenliğimize katıldıysanız ben kürsüde yaptığım konuşmama bir önceki belediye başkanı Özcan Işıklar’a teşekkür ederek başladım. Hangi platformda olursa olsun bir önceki belediye başkanına ve onun yönetimine TÜRAM’la ilgili hep teşekkür ediyorum. Benim yarattığım bir eser gibi rol çalma derdinde değilim.

 

TÜRAM ana fikir, konulan vizyon olarak çok önemli ama yürütülmesi ve yaşatılması konusunda ciddi sıkıntılar yaşamış bir proje olduğunu söylemeden geçemeyeceğim Gerçekten kötü durumda bir TÜRAM devraldık. TÜRAM’a ekecek kadar bile lavanta fidesi yoktu. Yıldırımlar Yapı 500 bin lavanta fidesi yetiştirmiş ama Silivri Belediyesi’nin seralarına gittiğimizde kazma kürek sapıyla dolu seralarla karşılaştık. Şu an dikimine başladık. Ama bakın tekrar teşekkür ediyorum. Tarım Lisesi, Türkiye’de bir ilk. TÜRAM, ciddi bir araştırma merkezi. Distilasyon Merkezi olan Trakya’daki tek yer. Silivri’yi tarım ve hayvancılık üssü yapabilirsek marka kentin en önemli ayağını da çözmüş oluruz.

 

Kavaklı Yenici Mehmet Yağlı Güreşleri, görevi devralmam ve seçim tekrarı sürecine denk gelmesi nedeniyle yapılamadı. Önümüzdeki yıl yapılacağının bilgisini vermiş olayım.

 

Vizyon konusundaki eleştirinize dönecek olursak; stratejik planın vizyonu esasında bizim seçim beyannamemizin vizyonu. Seçim beyannamemizin vizyonunun olup olmadığıyla ilgili Silivri’de yaşayan vatandaşlar 31 Mart’ta sandıkta cevap verdi!” Bu vizyonun hem seçim beyannamemizde hem de stratejik planda ziyadesiyle olduğunu en büyük vizyonun herkesin gıptayla baktığı bir şehir yaratmak olduğunu ifade etmiş olayım.”

Silivri Belediyesi’nin 2020-2024 stratejik planı, tüm eleştirilere karşı belediye meclisinde oy birliğiyle kabul edildi.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.