enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4764
EURO
36,4423
ALTIN
2.951,48
BIST
9.375,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

EN DERİN MAĞARA ÇATALCA’DA KEŞİF EDİLDİ

EN DERİN MAĞARA ÇATALCA’DA KEŞİF EDİLDİ

Çatalca Kültür ve Turizm Derneği ilçenin bilinmeyen tarihini gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor. Başkanlığını A.Rasim Yücel’in yaptığı dernek Çatalca ve bölgesinde çeşitli çalışmalar yaparak ilçenin bilinmeyen tarihine ışık tutuyor. Dernek en son 10 Mart 2018 tarihinde yaptığı çalışmalarda İstanbul ve Trakya’da şimdiye kadar bilinen en derin mağarayı buldu.

Çatalca Beşmeşeler Mağarası 39 metre Derinlikle En Derin Mağara

 

Çatalca Kültür ve Turizm Derneği’nin girişimleri ile Çatalca’da bulunan mağaraların tespiti ve tescili konusunda Aspeg Anadolu Spoleoloji Derneği yaptıkları çalışmalar sonucunda İstanbul ve Trakya’nın dikine olarak en derin mağarasını Çatalca’da buldular. Çatalca İlçesi Gümüşpınar-Aydınlar Mahalleleri arasında Istranca Ormanları içerisinde bulunan Beşmeşeler Mağarası toplamda tam 39 metre derinlikte huni şeklinde daralarak inilen mağara geniş ve meyilli bir salona ulaşıyor. Mağaraya halatlar yardımıyla güçlükle ulaşan ekipler mağaranın giriş bölümünde ise yukarıdan düşerek ölmüş hayvan kemiklerine rastlıyor.

 

Mağarada Önemli Yarasa Popülasyonunun Varlığına Rastlandı

 

Mağara içerisinde incelemelerde bulunan ekibin yazdığı raporda ise;  “Mağaradaki guana tepeleri önemli bir yarasa popülasyonunun varlığını göstermektedir. Ayrıca kumalı havuzlarda beyaz karides görülmüştür” detayları yer alıyor. Öte yandan mağara ekibinin yaptığı bu ve benzeri tespitler Çatalca Kültür ve Turizm Derneğince İstanbul 1.no.lu Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’na yazılı olarak başvurularak tescili yaptırılacağı öğrenildi.

 

Yücel ‘Mağaranın Tescilini Yaptıracağız’

 

Konuyla ilgili bilgi veren Çatalca Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Ahmet Rasim Yücel, Aspeg Çatalca’da yine önemli bir mağara tespit etmiş bulunmaktayız. Bu mağara 39 metre derinlikte bir mağara. Arkadaşlarımız oldukça zor şartlarda aşağıya inmişlerdir. Dernek olarak ilçemizin bilinmeyen tarihini ortaya çıkarmak ve korumakta kararlıyız” dedi. Yücel şöyle devam etti; “İlçemiz Çatalca tam bir mağaralar kenti. Biliyorsunuz ülkemizin en uzun 8. Mağarası olan İkigöz Mağarası Çatalca’da, çok farklı yarasaların yaşadığı bir mağara Yaylacık Mahallemiz de, Gökçeali’den başlayarak hemen hemen her mahallemizde mağara bulunmaktadır. 2 yıl önce yine Dağyenice Muhtarımız’ın davetiyle arkeolog ve mağaracı arkadaşlarımızla Balkan Harbi’nde Bulgar Askerleri’nin saklandıkları 2 adet mağara tespit edilerek tescilleri yapıldı. Çok enteresan mağara içerisinde bir Bulgar Komutan’ın Bulgarca bir yazısı altında gün ay ve yıl olarak 1912 tarihi ile bu gün hala duvarında durmaktadır” dedi. Yücel “Aspeg Derneği’nin değerli üyeleriyle yine önemli bir mağara tespit etmiş bulunmaktayız. Bu mağara Gümüşpınar-Aydınlar arasında ormanın derinliklerinde yerden dikine olarak tam 39 metre derinlikte bir mağara. Arkadaşlarımız oldukça zor şartlarda aşağıya inmişlerdir. İçeride hayvan kemikleri görmüşler. Ayrıca yine muhtemelen definecilerden kalan bir kask ve ışıldak bulmuşlar.  Şimdi bize düşen görev bu çok önemli mağarayı koordinatları, ölçüleri ve fotoğraflarıyla Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’na bildirip tescili yaptırmaktır. Bunu hemen yapacağız. Mahallelerimizde yaşayan halkımızdan bildikleri mağara ve tarihi yapıtları Derneğimize bildirmelerini rica ediyoruz. Tarihi eserlerimize sahip çıkmalıyız. Bu topraklar üzerinde yaşayan bizler tarihimize sahip çıkmak zorundayız. Bu konuda yetkililerimize, halkımıza ve basınımıza önemli görevler düşmektedir.

Kaynak: onnumarahaber.com

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.