Yılın ilk ayının henüz yarısı dolmadan gelen elektrik ve doğalgaz faturaları vatandaşı hem şaşkına çevirdi hemde mağduriyetlerini arttırdı. Derneğimize başvuruda bulunan tüketiciler “Normalde ödediğimiz tutarların neredeyse 2 katı kadar artış oldu , Kışı nasıl geçireceğimizi bilmiyoruz” diyerek dert yandı.
Özel elektrik şirketlerinin kazançlarını artırmak için yapılan fahiş zamları her fırsatta derneğimize dile getiren tüketiciler ; “yükselen doğalgaz fiyatının, benzin, motorin, otogaz fiyatlarına sürekli gelen artışların , hayat pahalılığını çekilmez hale getirdiğini , mal ve hizmet fiyatlarının düşmek yerine daha da artmasına acilen çözüm bulunmasının gerektiğini belirttiler .
FATURALAR OCAK AYINDA 2 KAT ARTTI…
” OCAK AYI ZAMMI ” ARALIK AYI FATURALARINA MI YANSIDI ….?
1 Ocaktan itibaren geçerli elektrik tarifelerinin aralık ayı faturalarına yansıtıldığı yönünde şikayetler çığ gibi büyüyor .
EPDK’YA BAŞVURUN….
EPDK Başkanı , yaptığı açıklamalarda “tarife geçiş zamanlarında faturada görülen tüketime esas birim bedellerin, EPDK tarafından yayımlanan tarifeler ile uyumlu görülmediği durumlar oluşabileceğini; ancak bu durumun nihai hesaplamaya kesinlikle etki etmeyeceğini söyledi .Ayrıca ;” Her tüketici, kullandığı ayın tarifesine göre elektrik faturası öder. Farklı ayın tarifesini uygulayan şirket ağır bedel ödemek durumunda kalır” dedi.
ELEKTRİK FATURASINA NASIL ITİRAZ EDİLİR?
Faturaya itiraz için verilen süre faturanın kişiye ulaştığı andan itibaren 8 gün ile sınırlıdır.
Elektrik faturalarına itiraz etmek için, fatura ve kimlik ile birlikte anlaşmalı olduğu elektrik şirketinin müşteri hizmetlerine dilekçe veya mail yoluyla başvuru yapması gerekmektedir. Yada elektrik dağıtım şirketlerinin web sitelerinde yer alan fatura itiraz bölümü üzerinden de bir itiraz kaydı oluşturulabilir.
Yada http://epdk.gov.tr/Detay/Icerik/3-0-0-21/tuketici-sikayetleri linkinden şikayet başvurusunda bulunabilirsiniz .
EPDK FATURA HESAPLAMA NASIL YAPILIR?
* EPDK fatura hesaplama işlemi gerçekleştirmek için EPDK sitesine giriş yapınız.
* Açılan sayfanın üst kısmında yer alan “FATURA HESAPLAMA” kısmına giriş yapınız.
* Gelen ekrana, faturanız üzerinde yazan “İlk Okuma Tarihi”ni yazınız.
* Daha sonra “Son Okuma Tarihi”ni yazınız.
* Tarife tanımı kısmına; Faturalardaki “Tüketici grubu” bölümünde yer alan tarifenizi giriniz.
* Son olarak ise aylık “Tüketim miktarı” giriniz ve hesaplayarak ödemeniz gereken tutarı öğrenebilirsiniz.
ELEKTRİKTE KADEMELİ TARİFE …
Hanelerde 150 kWh’ye kadar olan tüketimler kilovatsaat başına vergiler dahil 1,37 TL’den faturalandırılacak, bunun üzerindeki her kilovatsaat tüketim için uygulanacak birim fiyat ise 2,06 TL olacak.Kademeli tarifeye tabi olan tüketimlerinin günlük ortalama 5 kWh kadar olan kısmı düşük tüketimli kademeden, 5 kWh aşan kısmı ise yüksek tüketimli kademeden hesaplanacak.
YANİ ; AZ ELEKTRİK TÜKETEN TÜKETİCİLER DAHA DÜŞÜK, ÇOK ELEKTRİK TÜKETEN TÜKETİCİLERİN İSE DAHA YÜKSEK FİYATTAN ELEKTRİK KULLANMASI SAĞLANACAKTIR. BELİRLENEN LİMİT AŞILADIYSA FATURA PAHALI FİYATTAN HESAPLANACAK .