CHP İstanbul İl Başkanlığının düzenlediği, Çevre ve Doğa Haklarından Sorumlu İl Yönetim Kurulu Üyesi Şeyma Dumrul’un yönettiği Çevre Dernekleri Toplantısı, 20 Ekim 2015 tarihinde CHP İstanbul İl Başkanlığı binasında yapıldı. CHP İstanbul İl Başkanlığının periyodik olarak düzenlediği bu toplantıların üçüncüsü gerçekleştirildi. Toplantıya Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan ile üyemiz Kazım Ersözlü katıldılar.
İstanbul’da faaliyet gösteren çeşitli çevre derneklerinin yöneticilerinin katıldığı toplantıda, her ilçe ve bölgenin sorunları dile getirildi. Biz de Silivri Çevre Derneği olarak bölgemizin sorunlarını anlattık.
Silivri’nin tüm evsel atıklarının derin deşarj adı altında Marmara Denizini kirlettiğini, Boğluca Deresi ve yağmur kanalları aracılığıyla önemli bir kirliliğin kıyılarımıza boşaltıldığını ve bunun tüm kıyılarımıza mikrop saçtığını…
E5 kenarından Tuzla deresine, vidanjörlerin fosseptiklerden çektikleri evsel atıkları geceleri kaçak olarak deşarj ettiğini tespit ettiğimizi ve bunu İSKİ’ye bildirmemize rağmen hala bir çözüm üretilmediğini…
Bazı sanayi kuruluşları, zaman zaman atıklarını yağmur kanallarına ve derelere boşaltıyorlar. Bu konudaki denetimlerin sıklaştırılması gerektiğini…
Muhallebi Kralı TOPBAŞ’ların Büyüksinekli köyünde bulunan Manda çiftliğinin, modern bir arıtma tesisi yaptıklarını söylemelerine rağmen 1200 manda ve 600 ineğin pisliğiyle, Kula Deresini kirletmeye devam ettiğini, bu kirliliğin Marmara’ya kadar ulaştığını fakat hala bir çözüme ulaştırılamadığını, İSKİ’nin durumu görmezden geldiğini…
Silivri’nin eski köyleri, yeni mahallelerinden Gazitepe, Büyükçavuşlu ve Danamandıra mahallelerine yapılan kanalizasyon kanalları hiçbir arıtma yapılmadan derelere boşaltılmakta ve dereleri mikrop yuvası haline getirmektedir. Bu durumdan şikâyetçi olan mahalle sakinleri İSKİ’ye gittiklerinde, İSKİ’den dereleri kirlettikleri için ceza ile karşı karşıya kalacaklarını öğrenmişler ve panik içindeler…
Kum ocakları ve taş ocakları sorunumuz halen devam etmektedir. Maden arama ruhsatı ile kum ve taş ocağı açılmasına izin verilmekte ve bu sorun hem su kaynaklarımızı hem de çevreyi kirletmektedir…
Danamandıra ve Küçüksinekli göletlerinin piknik alanı ilan edilmesi ve buraların kontrolünün Büyük Şehir Belediyesine geçmesiyle başıboş, denetimsiz kalmaları sonucu birer çöplük haline dönüşmüşlerdir…
İSPAK tarafından Silivri’nin iskele meydanı ve ana arterlerinde birer şeridin otopark olarak kullanılması trafiği içinden çıkılmaz bir hale getiriyor. Öte yandan İspak, Silivri’den topladığı bu paralarla Silivri için hiçbir yatırım yapmayarak (söz gelimi katlı otoparklar yapmak gibi), Silivri’nin kaynaklarını sömürmekten başka bir işe yaramıyor…
Zaten az ve zor kullanılabilir kaldırımların tam ortasına fidan, trafik tabelaları, elektrik ve telefon direkleri dikerek kaldırımlar kullanılmaz hale getiriliyor. Bunların kaldırımların ortasına değil, daha uygun bir şekilde, yaya trafiğini engellemeyecek biçimde dikilmeleri…
Büyüyen ve gelişen Silivri’yi ortadan ikiye bölen E5 karayolunun yukarı kaldırılması…
Boğluca Deresi üzerindeki tarihi Vakkas Köprüsünün restorasyonunun yılan hikayesine döndüğü, Anıtlar Yüksek Kuruluyla görüşülerek, restorasyon çalışmasının hızlandırılması…
32 Gözlü Mimar Sinan Köprüsündeki restorasyon çalışmalarının durduğu, yerel yönetimin ve siyasilerin bu konuyla ilgilenip, bu konuya bir çözüm bulmaları…
İlçemizin önemli yapılarından biri olan Aziz Nektaryus’un doğduğu evin biran önce restore edilip ziyarete açılması…
Piri Mehmet Paşa Mahallesinde kentsel dönüşüm uygulanarak ana arterlerin genişletilmesi ve rüzgâr koridorları açılması…
Piri Mehmet Paşa Camisinin etrafındaki yapıların kaldırılarak Çarşı meydanının genişletilmesi…
İlgililerin yukarda saydığımız bu çevre sorunlarını biran evvel çözmelerini umutla bekliyoruz.
Başkan
Ali Korsan