Silivri Belediye başkanı Özcan Işıklar ekibiyle birlikte Beyciler Mahallesi’nde imar barışı konusunda bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Çayırdere Mahallesi’nden başlayan imar barışı konulu bilgilendirme toplantılarının bir diğerini Beyciler Mahallesi’nde gerçekleştirdi. Teknik ekibiyle birlikte mahalle ziyaretleri yaparak, imar barışı konusunda vatandaşı bilgilendiren Başkan Işıklar, kentin planlı büyümesi ve tarım topraklarının korunmasına vurgu yaparak, vatandaşlardan gelen soru ve önerileri dinledi.
IŞIKLAR: “TOPRAKLARIMIZI KORUMAYI SÜRDÜRECEĞİZ”
İmar barışındaki önemli hususlara dikkat çeken Işıklar: “İmar barışı ile ilgili çıkan bu düzenleme Türkiye’nin gündeminde yer etti. 90 yıldır hak bekleyen vatandaş, “Ben tapumu alamadım imar barışı bana değil de, yandaki komşuya mı?” diye soruyor. İmar barışı dediğimiz konunun belediye olarak bizimle ilgisi yok. Müracaat kısmında belediye yok ama arazi ve sorumluluğu ilçemiz sınırlarında olduğu için birinci derece biz sorumluyuz. Bu kanunla ruhsatlı yapılara yapı kayıt belgesi verilmesi ile sorun çözümü planlanmış. Aralık 2017’den önceki ruhsatsız veya ruhsat engeline aykırı yapılmış alanlardaki tüm yapılar imar barışı kapsamına giriyor. Müracaat e-devlet sistemi üzerinden yapılıyor ve süre 30 Ekim tarihine kadar devam ediyor. Örneğin; Beyciler Mahallesi’nde bir eve çatı yapılmıştır ama kat belgesi alınamıyordur veya dükkânını biraz genişletmiştir imar mevzuatına uymuyordur imar barışı sadece bunlarla sınırlanmış olsaydı daha vicdani olabilirdi. Proje çok büyük tutuldu ve bunu kötüye kullananlar tarım topraklarında 2 katlı binayı 15 günde yapıp, hatta hazine arazisinin üstüne yaparak milli emlak veya yol terki üstündeki bir binaya dahi belge alabiliyor. Sıkıntı şurada; 35 mahallede bir kat çıkmak için mağdur olan bir sürü vatandaşımız oldu ama bu iki katlı binayı yapan yapı kayıp belgesini aldı. Vatandaş bu adaletsizliği bize soruyor. Yasa çıktıktan sonra 9 ayda bina yapmaya çalışan arazi mafyaları da var. İstanbul’da beton bloklardan bunaldım burada bir arazi bulayım rahatlayayım diyorlar, orayı yaşanmayacak hale getiren zihniyet, burayı da nefes almaz hale getirecek! Ben Tarım Sit Alanı dediğimde yanlış anlaşıldı. O topraklarda bir şey yapılmayacak sandılar tam tersi amacına uygun akıllı tarım, teknik tarım ile araştırma yapılarak olması gerektiği gibi, zenginlik, vaha haline getirmeye çalışan bir tarım sisteminden bahsediyoruz. Biz Türkiye’de ilk defa Tarım Lisesi kuran bir belediyeyiz. Bu toprakların korunması varken imar barışı adıyla 9 ayda bina yapmaya çalışanlara karşı da topraklarımızı koruma tutumumuzu da sürdüreceğiz! Yıllardır bu mücadeleyi veriyoruz. Ekonomik kriz ancak üretimle aşılabilir. Burayı yağmalamaya çalışanlara karşı hepimiz dikkatli olacağız” şeklinde konuştu.
HAS TEKNİK BİLGİ VERDİ
Başkan Işıklar’ın konuşmasının ardından Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Has, sunum üzerinden imar barışı süreci hakkında teknik bilgiler verdi.