Antalya’nın Alanya ilçesinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın katılımıyla Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Yıllık İstişare toplantısı yapıldı. Türkler Mahallesi’ndeki bir otelde düzenlenen toplantıda konuşan Bakan Fakıbaba, et fiyatlarında gerekli önlemleri alacaklarını söyledi.
Fakıbaba,” Bir önceki toplantıda da projelerden bahsettik. 250 bin düve projesi inşallah bu yıl 100 bin seneye 100 bin ve bir sonraki sene 50 bini sağlamış olacağız. Çok şükür ülkemiz yenileştikçe insanlar et yemeye daha faz önem veriyorlar.
Bak hatırlıyorum rahmetli baba yarım kilo et alırdı. Biz o eti 8 kişi yerdik ve 2 yemek yapardık. Şimdi ise bir kişi 250 gram et tüketiyor. Yani 2002 yılında kişi başına düşen 6 kilo 500 gram iken şimdi ise 15 kilo gramı buldu ve nüfusumuz 2002 yılında 60 milyondu şimdi ortalama 90 milyon oldu. Tabi ki sizler çok çalışıyorsunuz çok üretiyorsunuz ancak bu yeterli gelmiyor. Bunun için bizim desteklerimiz devam edecek” dedi.
Üreticilerin haklı nedeni olduğunu aktaran Fakıbaba, yem fiyatlarındaki artışlara değindi. Fakıbaba,” Güneydoğu’da Allah kahretsin terörden dolayı hayvancılığımızı çok rahatsız etti. Eskiden doğu ve güneydoğu da biz büyük baş hayvan tüketmezdik ve et üretiminin yüzde 20’sini küçükbaş hayvandan elde ederdik ama maalesef bu terör olayından ve meraların kapatılmasında dolayı yüzde 9’lara kadar düştü. Hükümetimizin almış olduğu son bir karar ile inşallah meraların üretici arkadaşlarımızın hizmetine açtığımızda inanıyorum ki bu yem olayında da büyük bir rahatlama olacak.