10 Kasım’da temeli atılan Atatürk Evi’nin yapıldığı yer, hem vatandaşlar hem de basın tarafında tartışma konusu oldu. Kırklareli’de yapılan ve yakın zamanda da Trakya Kalkınma Ajansı desteğiyle Ergene’de de hayata geçirilecek olan Atatürk Evi Projesi’nin Çorlu’da da tüm eleştirilere rağmen yapılması ve yer seçiminin yanlışlığı dikkatleri üzerine çekti.
24 Ekim’de Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen Çarşı Çalıştayı’nda çarşı esnafının sorunları görüşülerek çözüm getirilmesi üzerine konuşulmuştu. Vergi Dairesi, okullar bölgesi, Çorlu Devlet Hastanesi, Çorlu Adliyesi, Hükümet Konağı, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası, TESKİ gibi birçok resmi kurumun İstanbul istikametine taşınması çarşı esnafını zor duruma düşürdüğü söylenmişti. Çarşı esnafını hareketlendirmek için çözüm bulmaya çalışan protokol, yapılan itirazlara rağmen Atatürk Evi’ni de İstanbul istikametine yaparak çarşı sorunlarını görmezden geldi.
ESNAFA ÇARŞI ÇALIŞTAYI YAPIP YİNE YANLIŞA İMZA ATTILAR
İstanbul istikametinden dem vurup Çarşı çalıştayı yapan kurumların başında gelen Çorlu Belediyesi, yine skandal bir karara imza attı. İstanbul istikameti konusunda ısrarını sürdüren Çorlu Belediyesi çarşı esnafına hem çalıştay yapıp hem de Atatürk’ün evinin temelini yine İstanbul istikametine AVM karşısına attı.
ATATÜRK EVİNİ GÖRMEYE GELENLERİ ÇARŞIYA NASIL SOKACAKSINIZ?
Çarşı esnafını düşünmeden anlamsız bir ısrar ile Atatürk evi projesini Çorlu’nun İstanbul girişine AVM karşısına yapan Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt’un ziyaretçileri şehrin merkezine nasıl çekeceği merak ediliyor. Tarihi Fatih Camii, tarihi belediye binası ve Atatürk’ün Kolorduyu ziyaret ettiği Kolordu binası, Aziz Günden İlkokulu, Uğur Mumcu Parkı, Saray Caddesi, Havra Camii gibi yapılar varken ve bunların yanında boş bir arazi olan, yıkılan Hükümet Konağı arsası varken anlamsız bir şekilde İrem Kot Parkına ısrarlı bir şekilde yapmak istemenizin sebebi nedir? DEVRİM Gazetesi olarak Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt’un bütün bu soruların cevabını vermesini istiyoruz.
ESNAF GÖRMEZDEN GELİNDİ, VATANDAŞ İSYAN ETTİ
Bölgenin yakınlarında bulunan Saray Caddesi ve Doğanca Evi gibi birçok tarihi yerin yok sayılarak böyle bir projenin İstanbul istikametine yapılması halkın da tepkisine neden oldu. Vatandaşlar, “Atatürk evine karşı değiliz. Hem çarşı esnafının hareketlenmesini istiyorlar hem de böyle bir projeyi çarşıda boş yer varken şehrin çıkışına yapıyorlar. Gerçekten çarşısını ve tarihini düşünen bir belediye bu projeyi tarihi dokuya yakışan bir yere yapardı” diyerek göz ardı edilen çarşı esnafını savundu.
Başka bir vatandaş ise, “Resmi bütün kurumlar bu istikamette zaten, hastane için bile bir dünya yol geliyoruz. Çarşıdan neden kaçıyorlar? İstanbul istikametinden beklentileri nedir? Atatürk Evi’ni görmeye gelmek için de çarşıdan buraya taşınmak zorunda kalacağız. Bu haliyle bile trafik sorunları çözülmezse ziyaretçilerin yaratacağı yoğunluğu hesaba katmadılar mı?” diyerek şehir merkezine uzaklık ve yaşanan trafik sıkıntısının artacağını belirtti.
STK VE ODA BAŞKANLARI TEPKİ GÖSTERİP TÖRENE KATILMADI
Çorlu Belediyesi tarafından 10 Kasım 2019 tarihinde temeli atılan Atatürk Evi’nin yerinin yanlış olduğu gerekçesiyle törene ilçedeki bazı STK ve Oda Başkanları tepki göstererek katılmadı. Çorlu Belediyesinin yer konusundaki ısrarı sonucunda önceki gün yoğun bir katılım olmadan temel, tüm itirazlara rağmen atıldı.
Kaynak: Levent SİLİSTRE