Askerlik hizmet süresini 6 aya düşüren, bedelli askerliği kalıcı hale getiren, profesyonel askerliğin önünü açan, askerlik sistemimizde köklü değişiklikler yapan birçok düzenlemeyi içeren, aileleriyle birlikte 15-20 milyonun heyecanla beklediği yeni Kanun Teklifi bugün Genel Kurul’da kabul edildi. Sürdürülebilir ve öngörülebilir bir sistem sağlayan Askeralma Kanununun Peygamber Ocağı Ordumuza, Mehmetçiklerimize, ailelerine, milletimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz.
Kanunun öne çıkan maddelerini ve detaylı halini bulabileceğiniz linki sizlerle paylaşıyoruz.
Askeralma Kanunu Teklifi Aşağıdaki Düzenlemeleri İçeriyor;
Askerlik hizmeti yedek subay, yedek astsubay, erbaş ve er olarak yerine getirilecek. Hizmet süresi, erbaş ve erler için 6 ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için 12 ay olacak.
İkinci altı ayda askerlik hizmetine devam edenlere, net asgari ücretten az olmamak üzere harçlık ödenecek.
İstekli lisans ve lisansüstü mezunu yükümlülerden ihtiyaç kadarına yedek subay olma imkanı, istekli MYO mezunu yükümlülerden (istekli olan lisans ve lisansüstü eğitim mezunları da dâhil) ihtiyaç kadarına yedek astsubay olma imkanı ve askeri öğrenci, dış kaynaktan muvazzaf subay/astsubay, sözleşmeli subay/astsubay, uzman erbaş ve sözleşmeli erbaş/er temin faaliyetlerinde ilave puan ile subay ve astsubay olma imkanı sağlanacak.
Bedelli askerlik kalıcı hale getirilecek. İstekli olanlar, yaklaşık 31 bin TL’yi (240 bin gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı) peşin ödeyerek ve bir aylık temel askerlik eğitimini tamamlayarak askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak.
Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte yoklama kaçağı, bakaya veya saklı durumunda olanlardan, istekli olanlar 1 Kasım’a kadar başvurmaları halinde bedelli askerlikten yararlanacak.
Milli Savunma Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nca ortak belirlenen yerlerde ve belirlenen miktarda askerlik hizmetini yedek subay olarak yerine getiren doktorlar, devlet hizmeti yükümlülüğünü tamamlamış olacak.
Yedek subay aday adayı olarak silahaltına alınacaklardan, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmenlik mesleğini fiilen icra edenler arasından bildirilenler, temel askerlik eğitimini takiben Milli Eğitim Bakanlığı emrine verilecek.
Kendi üzerine kayıtlı konutu olmayan erbaş ve erlere TOKİ’nin yaptığı konutların tahsisinde öncelik tanınacak.