Küçükçekmece Belediyesi, Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi katkılarıyla “Meme Kanserinde Farkındalık’’ isimli söyleşi programı düzenledi. Programda meme kanseri anlatılarak, yapılması gerekenlere dikkat çekildi.
Atakent Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen programa, Prof. Dr. Cihan Uras, Prof. Dr. Ali Arıcan ve Prof. Dr. Fulya Ağaoğlu katıldı.
“RİSK ORANI 9 KAT ARTAR’’
Meme kanseri olma riskini artıran etkenlerden bahseden Prof. Dr. Uras, “Meme; süt bezleri ve burada üretilen sütü meme başına taşıyan kanallardan oluşur. Bu süt bezleri ve kanalları döşeyen hücrelerin kontrol dışı olarak çoğalmalarına meme kanseri denir. Meme kanseri en çok kemik, akciğer, karaciğer ve beyne yayılır. Meme kanseri olma riskini arttıran faktörler ise kadın olmak, 40 yaşını geçmek, birinci derece yakınlarında meme kanseri görülmesi, annesinde çift taraflı meme kanserinin saptanması risk oranını 9 kat artırır. Ayrıca emzirmeme, yüksek yağlı diyet alımı, obezite ve fazla miktarda alkol kullanımı da riski artıran etkenler arasındadır’’dedi.
“20 YAŞIN ÜZERİNDEKİ HERKES MEME MUAYENESİNİ ÖĞRENMELİDİR’’
Uras, meme kanserinin belirtileri ve meme muayenesi ile ilgili de şunları söyledi:
“Meme veya koltuk altında ele gelen kitle, meme başında değişiklikler, meme başından akıntı gelmesi, meme başında veya meme derisi üzerinde çekilme ve meme cildinde portakal kabuğu görüntüsü, memede şekil ve simetri bozukluğu, memede şişme ve kızarıklık, meme başında iyileşmeyen yara ve ağrılar başlıca belirtilerdir. Meme muayenesi ise 20 yaşının üzerindeki herkese öğretilmelidir. Muayene her ay âdetin 5. ve 7. günlerinde, menopoz döneminde de ayda bir kez yapılmalıdır. Gebelik döneminde de muayeneye devam edilmeli, emzirene de muayene emzirdikten sonra yapılmalıdır.’’
“DOKTORLARIN DENEYİMLİ OLMASI ÇOK ÖNEMLİ’’
Meme kanserinin tedavisinde doktorların deneyimli olmasının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Uras, “Meme kanseri yönetimi bir ekip işidir. Meme kanserinde erken tanı ve erken tedavi hayat kurtarmaktadır. Batı toplumlarında kanser hastalığı daha fazla görülmektedir. Koruma faktörleri ise erken yaşta gebelik, emzirme, erken menopoz ve düşük kalorili gıdalardır’’diye konuştu.
Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof.Dr. Fulya Ağaoğlu ise “Her şey uygun şekilde kullanıldığı zaman yararlı ve uygunsuz kullanıldığı zaman zararlıdır. Radyoterapi, birçok kanser türünde ameliyat öncesi veya sonrasında, kemoterapiyle birlikte veya tek başına kullanılıyor. Tek başına radyasyonla tedavi edilen prostat ve akciğer kanseri gibi hastalıklar da var. Kanserin organlara sıçrama yapması durumunda ortaya çıkan ağrı ve çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde radyoterapi uygulanıyor’’ dedi.
Söyleşi sonunda Küçükçekmece Belediyesi ve Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi işbirliği ile kura sonucu 20 kişiye ücretsiz check-up (Muayene+Mammografi) hediye edildi.