enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4739
EURO
36,3865
ALTIN
2.938,35
BIST
9.031,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
18°C
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
11°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

KULAK ÇINLAMASININ 10 NEDENİ

KULAK ÇINLAMASININ 10 NEDENİ
20.05.2016
122
A+
A-

Kulağımız çınladığında “Biri beni andı” der ve genellikle geçiştiririz… Özellikle de çınlama yaşam kalitemizi ciddi boyutlarda etkileyecek şiddette ve sıklıkta gelişmiyorsa. Ancak tıp dilinde “tinnitus” adı verilen ve ülkemizde her 100 kişiden 10’unda görülen kulak çınlaması bazen sanıldığı kadar masum olmayabiliyor. Özellikle genç yaştaki kişilerde tek taraflı olan ve işitme kaybı veya baş dönmesi ile birlikte başlayan çınlamalarda mutlaka kulak burun boğaz hekimine başvurmak gerekiyor. Ayrıca haftada en az bir kez gelişen ve en az 5 dakika süren çınlamada da dikkatli olmak önemli. Çünkü kulak çınlaması bu belirtilerle geliştiğinde beyin tümörü veya beyin hastalıkları gibi ciddi hastalıkların habercisi olabiliyor. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Serdar Baylançiçek kulak çınlamasının altında yatan 10 nedeni anlattı.

 

  1. Dış kulak ve orta kulak hastalıkları

Dış kulak yolunu kapatabilen kulak kirleri, kulak zarı delinmeleri, orta kulak enfeksiyonları ve orta kulak kemikçiklerinin bazı hastalıklarında çınlama gelişebiliyor. Bu hastalıkların tedavisi ile çınlama sorunu ortadan kalkabiliyor.

  1. İç kulak hastalıkları

Sesleri algılayan iç kulak organında yaşanan sorunlar da kulakların çınlamasına neden olabiliyor. İç kulakta bulunan ve işitmeyi algılayan tüylü hücrelerde oluşan bozuklukların çınlamaların önemli bir kısmına neden olduğu düşünülüyor. Özellikle uzun süre gürültüye maruz kalanlarda, iç kulak basıncının arttığı meniere hastalığında, ileri yaşlarda görülen işitme kayıplarında sıklıkla çınlama gelişebiliyor.

  1. Hipertansiyon ve damar hastalıkları

Hipertansiyon, damar sertliği, boyun damarlarındaki daralmalar, diyabet, kanda yağ ve kolesterolün artması da çınlama sebebi olabiliyor. Damarsal kaynaklı çınlamalar kalp atımı ile ritmik bir ses üretiyor ve bu ses dışarıdan başka bir kişi tarafından da duyulabiliyor.

  1. Anemi

Halk arasında kansızlık olarak adlandırılan anemide kırmızı kan hücrelerinin az olması nedeniyle kan incelerek hızla akmaya ve bunun sonucunda da çınlamaya yol açabiliyor.

  1. Çinko ve B 12 eksikliği

Çinko, B12 vitamini ile magnezyum gibi vitamin-mineral eksiklerinde de çınlama görülebiliyor ve bu da beslenme bozukluğunun habercisi olabiliyor.

  1. Psikolojik sorunlar

Depresyon, anksiyete, migren, stres ve epilepsi gibi hastalıklarda sıklıkla çınlama gelişiyor. Ancak psikiyatrik hastalıklarda duyulan sesler gerçek çınlamadan farklı olup, işitsel halüsinasyon olarak adlandırılıyor.

  1. Üst solunum yolu enfeksiyonları

Üst solunum yolları enfeksiyonlarından sinüzit, grip ve nezle gibi hastalıklar da kulak basıncını dengeleyen östaki tüpünde geçici bozulmalar yaparak çınlamaya neden olabiliyor.

  1. İlaçlar

Bazı antibiyotikler, kanser ilaçları, aspirin, sıtma ilaçları, idrar söktürücüler de çınlama yapabiliyor.

  1. Baş boyun travmaları, çene eklem hastalıkları

Baş ve boyun travmaları ve çene eklemi hastalıkları da çınlama nedeni olabiliyor.

  1. Tümörler

Nadir olarak görülse de kafa içi yerleşimli tümörler, işitme sinirinden ve orta kulaktan kaynaklı tümörler, boyunda damarlara bası yapabilen tümörler değişik derecelerde çınlama yapabiliyor.

Altta yatan neden mutlaka tespit edilmeli!

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Serdar Baylançiçek, çınlamanın alında yatan neden saptanmadığı takdirde bu sorunun ortadan kaldırılamadığına dikkat çekiyor. “Hatta nedeni belirlenebilen çınlamalar için de aynı durum söz konusu olabiliyor” diyen Doç. Dr. Serdar Baylançicek, “Bunun nedeni ise çınlamanın oluş mekanizmasının hala net olarak aydınlatılamaması. Bu sebeple uygulanan bazı tedaviler bazı hastalarda çok faydalı olabilirken, bazı hastalarda ise hiçbir yarar sağlamayabiliyor. Günümüzde hala çok sayıda araştırmacı bu konuyla ilgili yeni tedavilerin geliştirilmesi için uğraşıyor” diyor. Doç. Dr. Serdar Baylançiçek çınlama yakınması ile gelen hastada bazı testlerin yapılması ve bu duruma yol açabilecek ciddi bir hastalık olup olmadığının ortaya konması gerektiğinin de altını çiziyor.

20052016 (6) 20052016 (2) 20052016 (3) 20052016 (5)

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.