enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
11°C
Salı Az Bulutlu
12°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

Havaların Erken Isınması Keneleri Uyandırdı

Havaların Erken Isınması Keneleri Uyandırdı
25.08.2015
111
A+
A-

ÖZELLİKLE KIRSAL KESİMLERDE YAŞAYANLAR DAHA DİKKATLİ OLMALI

Meralarda yayılan hayvanlar ve kemirgenlerin bulunduğu bölgelerde KKKA hastalığının taşıyıcısı ve bulaştırıcısı kenelerin de aktif hale gelmiş olabileceğini belirten uzmanlar, özellikle kırsal kesimde yaşayan vatandaşları daha dikkatli olmaları konusunda uyardı.

KENELERİN AKTİVİTESİNDE CİDDİ DEĞİŞİKLİKLER OLDU

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Aydın, yaptığı açıklamada, yaz ve kış aktiviteli keneler olduğunu ve bunların genellikle ahır, mesken ya da meralarda bulunduğunu söyledi.

Yaz aktiviteli kenelerin, hastalık bulaştırma kapasitesinin daha fazla olduğunu vurgulayan Aydın, son günlerde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle bu hayvanların aktivitesinde ciddi değişiklikler yaşandığını anlattı.

4-5 SAATTE BİR KENDİLERİNİ KONTROL ETMELERİ YETERLİ”

Türkiye’nin KKKA hastalığı tedavisinde çok başarılı olduğunu, böyle bir durumda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini dile getiren Aydın, şunları kaydetti:

“Çevreyi ilaçlamaya kesinlikle karşıyız. Çünkü doğanın bütün dengesi bozuluyor. Birçok yararlı böcek de öldürülüyor. İlaçlamalarla insanlara insektisit (böcek ilacı) yüklüyoruz. Böyle bir ilaçlamaya gerek yok. İnsanların keneyle ilgili bölgelere, piknik alanlarına gittiğinde en güzel yapacakları bir şey var. Bu, dünyada da böyle yapılır. İnsanların 4-5 saatte bir kendilerini, çocuklarını, pet hayvanlarını araması gerekiyor. Çünkü belli bir süreden önce birçok hastalık geçemez. Geçemeyeceği için o kene bu hastalığı taşısa bile 4-5 saatte bir insanların özellikle piknik alanından geldikten sonra kendileri, çocukları, özellikle evcil hayvanların üzerinde gelir. Bunları aramaları yeterli.”

Kene popülasyonunun artışı gerekçe gösterilerek belediyelere ilaçlama yönünde baskı yapılmasının son derece hatalı bir davranış olduğunu vurgulayan Aydın, “tabancayla havaya ateş etme”ye benzeyen bu uygulamanın, gereksiz ilaç maliyetinin yanı sıra kanser dahil birçok sağlık sorununa yol açacak riskler doğurabileceğini sözlerine ekledi.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.