Ramazan boyunca diyabet hastalarının oruç tutması son derece hassas bir konu. Sıcaklarda oruç tutarken uzun süre aç kaldıktan sonra oturulan iftar sofralarında tüketilecek besinler önem taşıyor.
Öncelikle her diyabet hastasının oruç tutmasının uygun olmadığını ancak şekeri iyi seyreden, insülin kullanmayanların oruç tutabileceğini söyleyen uzmanlar, bu süreçte bir doktora danışılması gerektiğini vurguluyor.
BESİNLERİ YAVAŞ TÜKETMEK ÖNEMLİ
Oruç tutan diyabet hastaları için öneriler sunan uzmanlar gün içerisinde dinlenmeye alışmış olan sindirim sistemi normal düzeye geçerken dikkatli olunması ve yavaş yenmesi gerektiğini söylüyorlar. Acele etmeden, besinler arasında ara vererek, bir öğünü en az 20 dakikaya yaymak diyabet hastaları için önem taşıyor. Aksi takdirde hızlı yemek yendiğinde, kan şekeri çok hızlı yükselmeye başlıyor ve bu durum, hem diyabet hastaları için hem de kilo problemi yaşayan veya kilosunu korumak isteyenler için olumsuz bir durum oluyor.
Sahur ve iftarın yanı sıra gece saat 22.00 -23.00 arasında alınacak bir ara öğün ile gün içerisindeki öğün sayısını üçe çıkarmanın önemli olduğunu belirten uzmanlar ekmek, hamur işi, pirinç pilavı, makarna, patates ve şekerli yiyecekler gibi basit karbonhidratları tüketmemek gerektiğini söylüyor. Havuç ve bezelye gibi karbonhidrat değeri yüksek sebzeler konusunda da uyaran uzmanlar az ve dikkatli ekmek tüketmenin, mümkünse hazmı kolaylaştıran tahıllı ekmekleri tercih etmenin faydalı olduğunu vurguluyor.
TATLI YERİNE MEYVE
Ramazan‘da tatlı tüketimi diyabet hastaları için tehdit oluşturuyor. Diyabet hastaları güllaç gibi iftarlardan sonra servis edilen tatlılar yerine meyve yemeyi tercih etmeli. Şeker oranı, insülin endeksi yüksek olan meyveler daha dikkatli ve az tüketilmelidir.
Uzmanlar Ramazan boyunca tatlı isteği engellenemediğinde glisemik indeksi düşük atıştırmalıkların tüketilebileceğini ekliyor ve üç seçenek öneriyor:
•1 kutu light süt (200 ml) + 1 meyve ya da 3 kayısı ya da erik + 2 tam ceviz
•½ paket light bisküvi + 1 su bardağı ayran
•2 dilim tahıllı ekmek arasına beyaz peynirli tost gibi ara öğünler ile tatlı krizlerin önüne geçmek mümkün oluyor.
NEFSİNİZE YENİK DÜŞÜP TATLI YERSENİZ…
Besin değeri düşük, boş enerji kaynakları olan şekerli ürünler tüketildiğinde kan şekeri ani bir şekilde yükseliyor. Yine de nefsinize yenik düşüp tatlı yerseniz arkasından mutlaka protein içeriği yüksek besinler almalısınız. Proteinli gıdalar mideden geç boşalarak kan şekerinin hızlı yükselmesini engelliyor.