Silivri Belediyesi Sosyal İşler Müdürlüğü Psikoloğu Servet Nisa Altınsaban, Silivri BelTV canlı yayınında, koronavirüs salgın hastalığının psikoloji üzerindeki etkisini anlattı.
Silivri BelTV canlı yayınları birbirinden farklı eğitim, sağlık, spor ve kültürel içerikleri ile hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda Silivri Belediyesi Sosyal İşler Müdürlüğü Psikoloğu Servet Nisa Altınsaban, canlı yayına katılarak Covid-19’un insan psikolojisi üzerindeki etkisi hakkında bilgiler paylaştı ve tavsiyeler verdi. Altınsaban, salgın nedeniyle bireylerin kaygı, stres ve korku yaşadığını ancak önemli olanın bunu kontrol altına alabilmek olduğunu vurguladığı konuşmasında şunları söyledi: “Koronavirüs salgını hayatımızda fiziksel, ekonomik, sosyal pek çok değişikliğe neden oldu. Arkadaşlarımızla görüşemiyoruz, yakınlarımıza bulaşmasından tedirgin oluyoruz. Daha önce deneyimlememiş olduğumuz bu durumlardan ötürü, kaygı, korku ve endişe duymamız çok normal. Kaygı hayatta kalmamıza yardımcı olacak bir duygu, aynı zamanda tehlike anında önlem almamız için bizi harekete geçirir. Ancak önemli olan bu sürede kaygı ve endişenin kontrol edilebiliyor olması gerekir. Bu süreçte bana bir şey olmaz diyerek önlem almayan grup, diğer tarafta sürekli salgını düşünen aşırı kaygılı bir grup oluştu. Bu iki düşünce yapısı da bizim için fiziksel ve zihinsel yönden tehlike oluşturur. Bu süreçte yapmamız gereken şey dengede kalmak. Süreci kabullenmeli ve kurallara uyarak aynı zamanda ruhsal sağlımızı da koruyabilmek.
“BİLGİ KİRLİLİĞİ ÇOK”
“Öncelikle yapmamız gereken bu değişimlere direnmemek. Tedbir alarak geçici olduğunu unutmayalım. Ülke olarak pek çok deprem, salgın atlattık ve bugünler de geçecek. Bu düşünce yapısını zihnimize yerleştirelim. Farklı ülkelerde yaşanan daha vahim durumlara şahit olmak kaygı seviyenizi arttırabilir, lütfen özellikle medyadaki yorumlara, bilgi kirliliklerine itibar etmeyelim. Gelişmeleri belirli saatlerde Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü güvenilir sitelerinden takip edelim.”
“BU SALGIN BİZE NELER ÖĞRETTİ?”
Yaşanan salgın hastalığın insanlara bazı şeyleri yeniden hatırlattığını ve öğrettiğini ifade ederek konuşmasını tamamlayan Altınsaban; “Bu salgın birbirimize karşı ne kadar sorumlu olduğumuzu bizlere hatırlattı. Sürekli şikayet ettiğimiz yetişemiyorum diye yakındığımız sorumluluklarımızı, işlerimizi yerine getirebilmek için biz zaman dilimi oluşturduk. Kendimizi tanımaya başladık, farklı yönlerimizi hobilerimizi keşfettik. Sosyalleşme anlamında kısıtlanmış hissedebiliriz ama ertelemek zorunda kaldığımız insanlarla şuan daha çok iletişim halindeyiz. Bağlarımızı kuvvetlendiriyoruz. Gerek ekonomik gerekse psikolojik, gerek sağlık sorunları yaşayan kişilere omuz olabilmeyi, birlik olmayı hatırladık. Caddelerde yürümek kafede oturmak gibi sıradan şeylerin bile kıymetini anladık. Salgının olumsuz yanlarından ziyade bu şekilde kendimize odaklanalım bunları düşünelim.” dedi.