enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5048
EURO
36,4965
ALTIN
2.947,07
BIST
9.031,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

Selimpaşalı üreticiler festivale hazırlanıyor‏

Selimpaşalı üreticiler festivale hazırlanıyor‏
09.06.2016
170
A+
A-

Selimpaşalı üreticiler, Silivri Belediyesi Topatan Kavunu ve Bamya Festivali için hazırlıklara başladı. Festival ile yerel ürünlerin Türkiye’ye duyurulduğunu söyleyen üreticiler, Başkan Işıklar’dan ilçede tarım borsası kurulmasını talep etti.

Selimpaşa Mahallesi’nde unutulmaya yüz tutmuş meşhur topatan kavunu ve bamyayı yaşatmak için 34 yıl sonra yeniden Topatan Kavunu ve Bamya Festivali başlatan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, yerel üreticiyi desteklemeye devam ediyor. Başkan Işıklar, bu yıl çiftçilere fide desteği sağlayarak Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi’nde (TÜRAM) kavun fideleri yetiştirerek, Selimpaşalı çiftçilere teslim etmişti. Üreticilerin en iyi kavun ve bamyayı yetiştirmek için yarıştığı, konserler ve dans gösterileriyle de renklenen festival için üreticiler hazırlıklara başladı.

 

TARLALAR İNCELENDİ

Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Latif Çinkılıç ve Silivri Belediyesi TÜRAM Ziraat Mühendisi Gözde Göçmen, üreticiler ile birlikte tarlalarda incelemelerde bulundu. Kavun tarlalarında bitkilerin sağlıklı ve güzel yetiştiğini ifade eden Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Latif Çinkılıç, bamya tarlasında kök boğazı çürüklüğü hastalığı ile karşılaşan üreticilere, sorunun çözümü ve tarlada hastalıklara karşı alınacak önlemler hakkında bilgiler verdi.

 

KAVUN VE BAMYA FESTİVALİ 23 TEMMUZ’DA

Selimpaşa Mahallesi’nde 34 yıl sonra yeniden başlatılarak her yıl kutlanmaya devam eden Topatan Kavunu ve Bamya Festivali, bu yıl 23 Temmuz Cumartesi Günü gerçekleştirilecek. En İyi Kavun ve En İyi Bamyanın seçileceği festivalde, Feridun Düzağaç sahne alacak.

 

ÜRETİCİLER İDDİALI

Festivalin Selimpaşa’da büyük bir hareket yarattığını söyleyen üreticiler en iyi kavun ve bamyanın Selimpaşa’da yetiştiğini ve bu konuda iddialı olduklarını dile getirerek, değerlendirmelerde bulundu:

 

ATASOY: “FESTİVALE HAZIRLANIYORUZ”

Tevfik Atasoy: “Daha önce hastane sektöründe çalışıyordum. Geçtiğimiz yılın ilk topatan kavunu yetiştiricisi olan babam Muammer Aksoy’u kaybettikten sonra, babadan oğula çiftçiliğe devam ediyoruz. Bu sene belediyemizin verdiği Topatan fidelerini ektik. Güzel randıman aldık. Bizim kendi çekirdeklerimiz ile fideler kafa kafaya yetişiyor. Böyle giderse çekirdek fideden önce çıkabilir. Allah’ın izniyle festivale hazırlıyoruz hepsini. Hayat devam ediyor. Çiftçilik bize babamızdan miras kaldı. Biz de ölene kadar çalışmaya devam edeceğiz. Geçtiğimiz yıl festivalde ilk üretici olan babama Türk bayrağı ve Atatürk Posteri hediye edilmişti. Kim birinci olacak bilemeyiz, Allah herkesin çarşısını pazar eylesin ama yine birincilik olursa ben Özcan Işıklar’dan bu geleneği yaşatmasını istiyorum.”

 

ATASOY: “DEDEMİN MESLEĞİNİ DEVAM ETTİRECEĞİM”

Alpay Atasoy: “Biz ailece toprakla ilgilenmeyi seviyoruz. Dedem eskiden çok büyük tarlalar ekerdi, ekinler olmayınca da çok üzülüyordu. Karşılarına geçip bebek gibi ağlardı. Biz de onu Allah’ın takdiri, seneye yine ekeriz diye teselli ederdik. Ben fidelerin daha güzel yetişmesi daha verimli ürün elde edilmesini sağlamak amacıyla, okuyarak dedemin mesleğini devam ettireceğim. Ziraat Mühendisi olacağım.”

 

ÖZKAN: “BU YIL DA İDDİALIYIZ”

Ahmet Özkan: “Her yıl olduğu gibi bu yıl da iddialıyız. Topatan kavunları şuan tarlada kelek durumunda, bir ay sonra kısmetse tatlı kavunları tarladan toplayabileceğiz. Nazar değmezse, hastalık vurmazsa kavunlar çok güzel. Ben denemek için 200 fide ektim bu sene, çok güzel, verimli oldu. Başkanımız bize çok destek veriyor. Seralarda 2000-3000 fide yetiştirdi ve herkese dağıttı. Biz bunu tutturursak, yine başkanımızın başını ağrıtacağız seneye Selimpaşalı üreticiler için daha çok fide yetiştirmesini talep edeceğiz. Özcan Başkanımıza çok teşekkür ederiz, bu konuda çok büyük desteklerini görüyoruz.

 

ERKAN: “ÜRETİCİ SAYISI ARTIYOR”

İbrahim Erkan: “Ben kavun üreticisiyim. Çok memnunuz. Çekirdeklere nazaran belediyeden aldığımız fideler, 10- 15 gün önce olmuş olacak. Bostanlar çok güzel. Başkan bu işe el atmasaydı, 3 kişi kalmıştık üretici olarak. Bu sene hemen herkes ekti. 1980’li yıllardı çok kavun olurdu. Selimpaşa’dan 5-10 kamyon hale topatan kavunu giderdi. O yıllarda yarışmada ikinci olmuştum. Bu sene denemek için ektik, ürünler çok güzel.”

 

TANRIVERDİ: “SELİMPAŞA’NIN BAMYASI BİRTANEDİR”

Mükerrem Tanrıverdi: “Doğduğumdan beri çiftçilik ile uğraşıyorum. Senelerdir bamya ekeriz. Selimpaşa’nın bamyası bir tane. Selimpaşa’da kendi arazimiz yok, belediyenin verdiği bu yerde 5-6 senedir üretim yapıyoruz. Toplanan ürünlerin bir kısmını kışlık yapıyoruz. Bir kısmını da satarak kendimize harçlık çıkarıyoruz. Bu sene çok üzüldük, bamyamızın çoğu öldü. Hocamız geldi, ilaçlamayı nasıl yapacağımızı bize gösterdi. Zarar gelmeyenleri kurtarmaya çalışıyoruz” dedi.

 

SOYDAN: “SİLİVRİ’DE TARIM BORSASI KURULSUN”

Recep Soydan: “Silivri Belediye Başkanımıza bir öneri sunduk. Erken ürün almak istiyoruz dedik. Başkanımız da Gözde Hanıma çekirdeği verin, biz size destek olalım dedi. Kendisine teşekkür ediyoruz. Bizim için o çekirdeklerle 9000 fidan yetiştirdi. Selimpaşalı çiftçilere bu fidanlar dağıtıldı. Arkadaşlarımız ekilen ürünlerden memnun. Artık Selimpaşa’nın bamyası ve kavunu tanınmış bir hale geldi. Ürünlerimiz çoğaltıyoruz. Sinop’a kavun çekirdeği gönderdik, buradaki köylere dağıttık. Kahve köşelerinde oturup dedikodu yapacağımıza, belediyenin açtığı kurslara gittik. Latif hocamızdan çok şey öğrendik. Amacımız tarladaki ürünümüzü satmak bir de arazilerimize sahip çıkmak. Şuan benim kullanmış olduğum arazinin yanında 350 dönüm arazi vardı, kala kala 18 dönüm arazi kaldı. Maalesef gelecek yıllarda bu ürünleri elde edemeyeceğiz. Gençler işsiziz diyorlar. Belediyenin açtığı tarım kurslarına gidip, kavun yada bamya gibi ürünler alıp ekseler, fevkalade geçinirler. 10 dönüm bamyadan her yıl 40- 50 bin TL para kazanıyorum. Bamya çok değer kazandı. Ankara’ya, İzmir’e, İstanbul’un ilçelerine kargo ile gönderiyoruz. Tarım olmak diye bir şey yok. Tarım daha da değerlenecek. Başkanımızdan bir istediğimiz var, bize ortak pazar yapmasını istiyoruz. Tarım borsası kurulsun istiyoruz. Silivri’de güzel bir halk pazarı kurulabilir. Böyle bir pazar açılırsa, biz ürettiğimiz ürünlere yaz- kış devam ederiz. Sayın başkanımızın desteği ile bu işin daha da iyi yerlere geleceğine inanıyorum.

photo_1465475358 photo_1465475359 photo_1465475373 photo_1465475367 photo_1465475386 (Copy) photo_1465475380 photo_1465475386 photo_1465475395 photo_1465475414 photo_1465475408 photo_1465475402 photo_1465475419 photo_1465475424 photo_1465475429

REKLAM ALANI
ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.