Başarı Uzmanı-Yazar Mümin Sekman, Silivri Belediyesi ve Silivri Sanayici ve İşadamları Derneği işbirliğiyle düzenlenen Silivri EXPO’ya katıldı. Her şey seninle başlıyor konulu bir söyleşi gerçekleştiren Sekman, kişisel gelişim önerilerinde bulunarak, başarı ölçütleri hakkında değerlendirmeler yaptı.
SEKMAN: “BAŞARI VE BAŞARISIZLIĞI BELİRLEYEN ASLA TEK NEDEN DEĞİLDİR”
Maxi Alışveriş Merkezinde bulunan eski mobilya mağazasında açılan fuar alanında düzenlenen söyleşide Mümin Sekman şunları söyledi: “Konumuz başarı, insanları başarılı ya da başarısız yapan nedir? Neden aynı ailenin aynı evde yaşan, aynı yemekleri yiyen iki çocuktan biri diğerine göre daha başarılı olabiliyor? Aynı okulda aynı öğretmenden, aynı dersleri gören iki öğrenciden biri diğerinden daha başarılı olabiliyor. Aynı sektörde, aynı işleri yapan şirketten biri diğerinden daha başarılı olabiliyor. Başarı ve başarısızlığı belirleyen tabi ki tek neden yok. Aklınıza gelen ilk neden olabiliyor ama asla tek neden yoktur. Başarıyı şöyle ölçebilirsiniz; 1. Hayata başladığın yer ile şu an bulunduğun yer arasındaki farklılıktan ölçebilirsiniz. Başladığın yer ile şu bulunduğun yer, başarın hakkında bir ipucu verir. 2. Gelecekten bu güne doğru bakabilirsin, gelecekte yaşamak istediğin hayat ne, şu an yaşadığın hayat ne? Hayallerinin yüzde kaçını görebildin? Hayallerini gerçekleştirme oranına bakarak başarını ölçebilirsin. 3. Potansiyelinle karar verirsin. İçindeki başarı rezervine bak, kendi potansiyelini performansa ne kadar çevirebildin? İçindeki kaynakları en iyi şekilde kullanabildin mi?”
“BAŞARI HERKESİN BAKTIĞINDA GÖRÜLMEYENİ GÖRMEKTİR”
Herkesin baktığı yerde, kimsenin göremediğini görebilenlerin başarılı olduğunu savunan Sekman: “Mutlak bir başarısızlıktan, mutlak bir başarı çıkar mı ve bunlar neye bağlıdır? Yaşanmış gerçek bir hikaye: Yalova’da adliyede çaycı bir baba ve ev kadını bir anne 2+1 evde yaşıyorlar. Ailenin bir tane çocuğu var, okulda sürekli başarısız oluyor. Sürekli sorun çıkartıyor ve ortaokulda çocuk okuldan atılıyor. Eğitilebilir ve geliştirilebilir bir tarafı kalmıyor. Aile çocuğu başka alanlara yönlendiriyor, oradan da geri geliyor ve en sonunda 15- 16 yaşına geldiğinde çocuğun boyu ilginç bir şekilde uzamaya başlıyor. Aile bu çocuk hangi alanda başarılı olur diye düşünüyor ve basket seçmelerine gönderiyorlar. Bizimki gidiyor seçmelere, başarısız olacak şekilde davranıyor ama antrenörün başarı radarları çok yüksek olmalı ki çocuğa bakıp ondaki potansiyeli görüyor. Performans yok ama potansiyel var. Basket potasını 15 yaşında görmüş olan ve böyle bir başarısızlık abidesi çocuk, 15 yaşından sonra takıma giriyor ve 21 yaşında Amerika’da NBA ile 50 milyon dolarlık sözleşme imzalayan Mehmet Okur oluyor” şeklinde konuştu. Toplum mühendisliği için değil, insan mühendisliği için uğraşılmalı diyen Mümin Sekman’a söyleşi sonunda plaketini ve Silivri yoğurduğu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Tarin ile SİAD Başkanı Hakan Kocabaş takdim etti.