Silivri’de bölge çiftçileri, üreticiler ve tarımla ilgili sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya gelen CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu: “Silivri Belediye Başkanımız tarıma yeni bir açılım getiriyor, çiftçinin yüz kat fazla kazanabileceği bir modeli tanıtmaya çalışıyor” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Silivri’ye gelerek bir dizi programda yer aldı. Eser Otel’de öncelikle basına kapalı gerçekleşen toplantıda Trakya Bölgesi’ndeki tarımla ilgili sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle, akademisyenlerle ve üreticilerle bir araya gelen CHP Lideri, onların dertlerini ve eleştirilerini dinledi. Dar kapsamlı toplantının ardından, Trakya Tarımının Sorunları ve CHP’nin Çözümleri Toplantısı’nda değerlendirmelerde bulunuldu. Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar ve CHP Silivri İlçe Başkanı Suna Göçengil’in ev sahipliği yaptığı programa; CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, Milletvekilleri; Bihlun Tamaylıgil, Gülay Yedekçi Aslan, Mehmet Bekaroğlu, Ali Şeker, Sibel Özdemir, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Parti Meclisi Üyesi Turan Hançerli, Eski Milletvekili Süleyman Çelebi, Büyükçekmece İlçe Başkanı Hüseyin Gökbulak, Avcılar İlçe Başkanı Erhan Bozan, Çatalca İlçe Başkanı Halil Gök, TBMM Eski Maliye Bakanı Zekeriya Temizel, Belediye Meclis Üyeleri, İl ve İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri, bilim adamları, akademisyenler, tarım üretici birlikleri temsilcileri, oda başkanları, muhtarlar ve çok sayıda CHP’li izledi.
IŞIKLAR: “İNOVATİF TARIMI GELİŞTİRMEKTE KARARLIYIZ”
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, toplantıda gerçekleştirdiği konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bizler yerel yönetim olarak özellikle kent çevresinde bu toprakları koruyarak, inovatif tarımı geliştirip farklılıklar yaratma, kalıcı ve sürdürülebilir başarılara taşıma kararlılığındayız. Yanı başımızdaki kötü örneklerine, kent yağmalarına karşı; Silivri’de bu 430 kilometrekarelik tarım alanında, üretimi zenginleştirmeye, tarımın refah ve insan yanını, geliri artıran örneklerini anlatmaya ve uygulamaya çalışmaktayız. Betonla, demirle ve onun getirdiği rantla mahvedilen İstanbul üzerimize vahşice akıp gelirken, biz burada kent ve kent çevresi tarımını geliştirmek için 8 yıldır mücadele ediyoruz.
“MERKEZİMİZİ ÜNİVERSİTE İŞBİRLİKLERİYLE ENSTİTÜYE DÖNÜŞTÜRDÜK”
Köylümüze ‘Bu toprakları satma, yağmalatma’ derken, bunun yasaklarla mümkün olmadığını biliyoruz. Betondan, demirden alacağı gelirden çok fazlasını sonsuza dek tarımla da alabileceğinin örneğini görürse, onu korur diye düşündük ve önemli mesafeler kat ettik. 2009 yılında göreve geldiğimizden 14 gün sonra TÜRAM’ı (Silivri Belediyesi̇ Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi’ni) kurduk. Burasını klasik tarım yerine, coğrafi işaretlilik oluşturan, mahreç alarak tescil edilebilen aromatik bitkileri, gıda üretimi modellerini üniversitelerimizle deneyip, geliştiren bir enstitüye dönüştürdük. Bu üretim alanı başta Namık Kemal, Bezmialem ve Yeditepe Üniversiteleri’nin olağanüstü katkılarıyla Türkiye’de tek örnek olarak önemli bir aşamaya taşındı.”
KILIÇDAROĞLU: “ÖNCE ÜRETİCİLERİMİZİN SORUNLARINI DİNLEDİK”
Silivri’de gerçekleştirdiği toplantıda farklı bir yöntem izlediklerini ifade ederek konuşmasına başlayan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu şunları söyledi: “Genelde alışkın olduğumuz bir model var. Siyasi partilerin genel başkanları gelirler, düşüncelerini açıklarlar ve salondan ayrılır giderler. Bugün bunun aksini yaptık. Önce bir araya geldik, üreticilerin dertlerini dinledik, bize yönelik eleştirilerini de dinledik.” Trakya tarım arazilerinin durumu hakkında konuşan Kılıçdaroğlu, verimli toprakların tehdit altında olduğunu söyleyerek; “Trakya’nın tarımı ne olacak? Bu kaygıları gidermek bizim elimizde. Dışarıdan birileri gelip bizi yönetemeyeceğine göre kendi aklımızla, birikimimizle yola çıkıp çözeceğiz. Çiftçi ekmesine ekliyor ama karşılığını alamıyor. Girdi fiyatları bu kadar yüksek çiftçi ürünün karşılığını alamıyor, ekmekten vazgeçiyor. Köylü milyonlarca kişiyi besliyor, üretiyor. Bugün çok şükür her şeyi üretiyoruz. Üretiyoruz ama üreten kişinin alın terinin karşılığını veriyor muyuz? Kendi çiftçisini desteklemeyen herhangi bir ülke var mı?” şeklinde konuştu.
“SİLİVRİ BELEDİYE BAŞKANIMIZ TARIMA YENİ BİR AÇILIM GETİRİYOR”
Başkan Işıklar’ın tarıma yeni bir açılım getirdiğini ifade eden CHP Lideri: “Bugün en çok düşünmeye, sorgulamaya ihtiyacımız var. Trakya; birinci sınıf tarım arazileriyle zenginleşen bir Trakya, ne eksen karşılığını alıyorsun. Ama şimdi tarım toprakları tehdit altında olan bir Trakya var. Silivri Belediye Başkanımız az önce konuştu, tarıma yeni bir açılım getiriyor. Yeni bir açılım, her kesimin kazanacağı buğday üreticisinin tarlasını ektiği takdirde yeni ürünlerle, 1 değil, 10 değil, 100 kat daha fazla kazanabileceği bir ürün modelini tanıtmaya çalışıyor. Bu görev kimin? Aslında Tarım Bakanlığının değil mi? Peki kim uğraşıyor? Biz uğraşıyoruz, kim yapıyor? Biz yapıyoruz. Nasıl yapıyoruz? Belediye bazında yapıyoruz. Sizden isteğim, Türkiye bazında yapma fırsatını bize verin” dedi.
“SİLİVRİ’DE TARIM PROJESİNE DESTEK VEREN ÜNİVERSİTELERE ŞÜKRAN BORÇLUYUZ”
Silivri tarım projesine destek olan üniversitelere teşekkür eden Kılıçdaroğlu: “Demokrasiyi niye savunuyoruz. Çünkü demokrasisi gelişmemiş hiçbir ülke gelişememiştir. Bilgi üretmeyen bir ülkenin büyüme şansı yoktur, gelişme şansı yoktur. 21. Yüzyılın bilgi çağı olduğunu artık hepimizin kabul etmesi gerekiyor. Bizim Silivri Belediye Başkanımızın yaptığına, bakın bir grup üniversitemiz destek veriyor. O hocalara, üniversitelere şükran borçluyuz. Bizim vatandaşımız görecek, gözüyle gördükten sonra inanıyor vatandaşımız. Birisi ekip, biçtikten sonra bende aynısını yaparım noktasına geliyor. Bunları yapmak zorundayız. Düşünerek, araştırarak ve onu yaygınlaştırarak yapacağız” şeklinde konuştu.