Ülkemizde yaşanan terör olayları nedeniyle sahne gösterileri ve konserlerin iptal edildiği Değirmenköy Domates Festivali’nde, en iyi ürün yarışması ve ödül töreni gerçekleştirildi.
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar’ın ilçenin yerel ürünlerini markalaştırmak ve üretimini arttırarak bölgeye ekonomik ve sosyal katkı sağlamak amacıyla düzenlediği Silivri Belediyesi tarım festivallerinin sonuncusu olan Domates Festivali, Değirmenköy Mahallesi’nde düzenlendi. Yoğurt Festivali, Selimpaşa Topatan Kavunu ve Bamya Festivali ile Kadıköy Karpuz Festivali’nin ardından, Değirmenköy 32. Domates Festivali’nin de ülkemizde yaşanan üzücü olaylar nedeniyle sahne gösterileri ve konser programı iptal edilerek, üreticilere yönelik En İyi Domates Yarışması gerçekleştirildi. Belediye ek hizmet binası bahçesinde gerçekleşen programa Silivri Kaymakamı Faruk Bekârlar, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Silivri İlçe Jandarma Komutanı Ahmet Hakan Karaaslan, CHP Silivri İlçe Başkanı Suna Göçengil, CHP ve AK Parti Silivri Belediye Meclis Üyeleri, Silivri İlçe Tarım Müdürü Kemal Benli, Silivri Ziraat Odası Başkanı Metin Gürsu, Silivri Muhtarlar Derneği Başkanı Ömer Ercan, Selimpaşa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Aygören Atınç, Silivri Sanayi Sitesi Başkanı Ercan Çalışkan, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Recep Akıncı, Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan, Değirmenköy Eski Belediye Başkanı Mümin Tuğlu, muhtarlar, belediye başkan yardımcıları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, bölge çiftçileri ve mahalle sakinleri katıldı. Tüm konuklara Değirmenköy Domatesi, domates çorbası, menemen ile bu yıl Silivri’de ilk kez ekilen karabuğdayın pilavı ve salatası ikram edildi.
IŞIKLAR: “BÖLGEMİZİN ÖNCELİĞİ TARIM”
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, gerçekleştirdiği konuşmasında şunları söyledi: “32 yıldır devam eden bir geleneği yaşatmak, bir hafızayı diri tutmak; toplumların, millet olmanın, kültürel derinleşmenin vazgeçilmez bir gereğidir. Ne kadar geniş, derin bir hafızamız varsa o kadar millet olmuşuzdur ve o kadar derin kültürü temsil ediyoruz demektir. Benden evvel, eski belediye başkanı sevgili hocam Mümin Tuğlu’nun başlattığı bu geleneği sürdürmek bizim için çok önemli. Mahallelerimizin tamamında yaptığımız, -domates, kavun, bamya, karpuz ve yoğurt- festivallerimizin önceliği tarım. Bölgemizin tarım gücünü açığa çıkarmayı, Allah vergisi bu topraklardaki zenginliği kalkınma vesilesi haline getirerek, bölgesel kalkınmamın itici bir gücü olmasını arzu ediyoruz. ‘Tarım yoksa, gelecek yok’ derken bunu sadece bir söz olarak söylemiyoruz. Dünyada çok yakın bir gelecekte gıda savaşlarına dönüşecek bir iklim, bir atmosfer sezinliyoruz. Özellikle tarımdaki katma değeri yüksek, klasik tarımın da ötesinde bilgi ile teknoloji ile akılla donanmış ve eğitimle güçlendirilmiş bir tarım anlayışını bölgemize yerleştirmek istiyoruz. Bir karış toprağı olmayan İsrail’den bu gün domates fideleri almak zorunda kalıyoruz.
“BİZİ ÜRETİMDEN UZAK TUTMAYA ÇALIŞIYORLAR”
Bugün festivalimizi yapamamamızın, coşku ile kutlayamamamızın en önemli gerekçelerinden biri budur. Biz bunları konuşmayalım diye bu olaylar oluyor. Ülkemizdeki bu kalkışma, bu ceberut, bu vatan hainlerinin yarattığı kaos, aslında genel oyunun bir parçası. Bizi üretimden, kalkınmadan ve refahtan uzak tutmak istiyorlar. Bunları konuşmayalım, bu Allah vergisi topraklarda üretmeyelim, dışa bağımlı hale gelelim istiyorlar. Ülkemizin sistemli bir şekilde tarımın dışına itilmesinin altında yatan sebep bu. Bir musibet, bin nasihatten iyidir diye ders çıkararak, gücümüzü koruyacağız. Bu gücümüzü tarımla, üretimle taçlandırarak geleceğe taşıyacağız. Katma değeri yüksek ama inovatif dediğimiz teknoloji ile, bilgi ile yetişmiş ürünleri markalarımız haline getireceğiz. Yaratıcılık, özgür ortamlarda beslenir. Baskıda, huzursuz ortamlarda üretmek ve yetiştirmek mümkün değildir. Birbirimizle hoşgörü içerisinde daha çok üreteceğiz, daha çok çalışacağız ve bize emanet edilmiş bu toprakları, bu zenginliği ilçemizin her tarafına yayarak örnekler yaratacağız. Bu vesile ile bütün kurumlara teşekkür ediyorum işbirlikleri için. Silivri’de yaşamayı güzel kılan, bizi büyük bir aileye dönüştüren bu yapının varlığı hepimizin gururu, bütün kurumlara çok teşekkür ediyorum.”
BEKÂRLAR: “DOMATES ÜRETİMİNİ ESKİ SEVİYELERİNE ÇEKMEK İÇİN GAYRET ETMELİYİZ”
Silivri Kaymakamı Faruk Bekârlar ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bu festivalin ilk defa 1984 yılında başladığı ve o yıllarda rekoltenin 15 bin ton civarında olduğunu, bugünün rekoltesinin de yaklaşık 1000 ton civarında olduğunu İlçe Tarım Müdürümüzden öğrendim. 32 yılda üretim anlamında geldiğimiz nokta bu rakamlarla ifadesini buluyor. Bu bir gerilemenin göstergesi. Niçin azalıyor, geriliyor hepiniz takdir edersiniz. Ben bütün tarımla ilgili yapılan programlarda altını çizmeyi kendime görev edindim. İstanbul gibi bir dünya metropolünün, tarımsal üretim gücünün en önemli yüzü ve temsilcisi olan Silivri ilçemiz, maalesef büyüyen ve gelişen dünya metropolü İstanbul’un rant baskısı altında tarım topraklarını hızla kaybediyor. Geçen sene ile bu sene arasındaki üretici seviyesinin azaldığı ifade edildi. İnşallah biz festivali hep kutlamaya devam ederiz ancak bahçemizde, kendi evimizde yemek için yetiştirdiğimiz miktarda domatesle bunu gerçekleştiremeyiz. O yüzden azalmaya yüz tutan bu domates üretimini süratle yeniden eski seviyelerine çekmek için gayret etmeliyiz. Yine ilçenizde yapımı için hazırlıkları devam eden bir fabrikadan haber vermek istiyorum. Bir domates ve ketçap fabrikasının kurulacağını haber verdiler. Bizim burada üreteceğimiz domatesin müşterisinin hazır olduğunu sizlerle paylaşmak istedim.
“FESTİVALLERİMİZİ BURUK KUTLUYORUZ”
Festivallerimizi maalesef geçen seneden beri buruk kutluyoruz. Geçen sene Temmuz ayından itibaren ülkemizde yükselişe geçen terör eylemleri, 15 Temmuz’da bir gurup vatan haininin milletin anıl teriyle aldığı silahlarla, milleti kurşunlayan girişimleri hepimizi büyük bir moral çöküşüne soktu. Çok şükür devletimiz ve milletimizin dik duruşu, kararlı tavrıyla kısa sürede bertaraf edilen bu hainler ve bu hainlerin işbirlikçisi diğer terör örgütlerinin, ülkemizde son zamanlarda meydana getirmek istedikleri kaos ortamı, yine devletimizin ve milletimizin dik duruşuyla bertaraf ediliyor. Geçmiş yıllarda konserlerle, sahne gösterileri ile daha coşkulu hazırlamaya alıştığımız festivallerimizi, ortada şehitlerimizin, gazilerimizin acıları dururken yapamıyoruz. Ben inanıyorum ki, biz bu kararlılıkla devam ettiğimiz sürece, o aydınlık günlerde şen şakrak bir şekilde, bu festivalleri kutlamaya devam edeceğiz.”
EN İYİ DOMATESİ BU SENE DE TUNAY CEYLAN YETİŞTİRDİ
En İyi Domates Yarışmasına bu yıl 25 üretici katıldı. İl ve İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri, ziraat mühendisleri tarafından yapılan değerlendirmeler sonucu seçilen En İyi Domates Üreticilerine ödüllerini ilçe protokol üyeleri takdim etti. Geçtiğimiz yılın birincisi olan kadın üretici Tunay Ceylan, bu sene de en iyi domates üreticisi seçildi. Yarışmanın birincisi olan Tunay Ceylan’a tam, ikincisi Aşkın Ergun’a yarım ve üçüncü olan Gökçe Aydın’a da çeyrek altın hediye edildi.
İLK DOMATES ÜRETİCİSİ ÖDÜLLENDİRİLDİ
Her yıl olduğu gibi bu yıl da yılın İlk Domates Üreticisi olan Şaban Uzun’a çeyrek altın ödülü Değirmenköy eski Belediye Başkanı Mümin Tuğlu tarafından takdim edildi. Dereceye giren domates üreticilerine Silivri Ziraat Odası ve Silivri Muhtarlar Derneği tarafından da hediyeler verildi.