Türkiye’nin ilk ilçe Kadın Aile Müdürlüğü’nü kuran Avcılar Belediyesi, Sosyal Belediyecilik ve Kadın Dostu Belediyecilik anlayışı ile hizmet etmeye devam ediyor. Güçlü ve bilinçli kadınlar güçlü toplumlar yaratır felsefesi ile hizmetlerine devam eden Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak Benli, kadına ve çocuğa yapılan taciz, tecavüz ve şiddet gibi kamu vicdanını yaralayan olayların çözümü ile ilgili basın açıklamasında bulundu.
ÇÖZÜM KURUMSAL VE BİLİMSELDİR
“Bütün toplumların iki ana problemi var. Cinsiyet eşitsizliği, kadına, çocuğa yönelik şiddet ve çeşitleri diğeri gençlerde madde bağımlılığı ve şiddete yönelme. Bunlarla ilgili kurumsal çözümler yapılması gerekmektedir. İşin içinde hep kadın var ve çocuk var, bu nedenle de yapılacak bütün mücadelenin kurumsal olması gerekmektedir. Bireysel olarak, tek başımıza sadece ve sadece temas ettiğimiz kişiye yardım edebiliriz. Kadın ve çocuğa yönelik istismarların, şiddetin her türlüsünün önüne geçebilmek için Belediyelerin ve devletin verdiği hizmetlerin, çözümlerin kurumsal olması, bilimsel temeller üzerine oturtulması ve devamlılığı olması gerekmektedir. Avcılar Belediyesi kadın ve aile sorununa kurumsal çözümünü bulmak üzere ilk göreve geldiğinde, Türkiye’ deki ilk ilçe Kadın Aile Müdürlüğünü kurmuştur. Müdürü de bir kadındır. Bu bir hastalık, sadece bu ilçeye, bu şehre özgü değil bütün toplumlarda var. Problem nasıl çözülür önce koruyucu hizmetlerle olmaması için çalışılır. Eğer olursa, sonrasında acil hizmet vereceksiniz. Ardından bu problemi yaşayan kişiyi de rahabilite edeceksiniz. Çünkü her yaşanan hastalık ve problem iz bırakır. Rehabilite edilmesi gerekir.
AVCILAR BELEDİYESİNDEN ÖNLEYİCİ TEDBİRLER
Önceliğimiz bir çocuğun ya da bir kadının şiddetin her türlüsü ile karşılaşmasını önlemektir. Önleyici tedbirler eğitimden toplumsal duyarlılığa, kurumların kurulmasından toplumsal tepkiye kadar devam eder. Bizim Aile Danışmanlığı hizmetlerimiz bunun içindir. Orada psikoloğumuz var. Hukuk gerektiğinde hukuk işlemlerini de gerçekleştiriyoruz. Çözümlerin diğer bir adımı da Kadın ve çocuk için sığınma evleridir. Şiddete maruz kalan kişinin gidecek yeri yoksa kurumsal bir çözüm yok demektir. Bunun içinde Kadın Sığınma Evimizi yapıyoruz. Sonrasında ise şiddete maruz kalan insanın rehabilitasyonu gelir. Bu da psikolojik danışmanlık hizmetlerinin verilmesinden, onun hayata tekrar kazandırılmasına kadar birçok hizmeti içerir. Biz de bu hizmetleri sağlıyoruz. Çözüm kurumsaldır ve bilimseldir. Bunları yapmadan toplumların ana problemleri çözülemez” dedi.