enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4764
EURO
36,4423
ALTIN
2.951,48
BIST
9.375,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

Aile Şirketlerine Destek Verecek Aydam Kuruldu

Aile Şirketlerine Destek Verecek Aydam Kuruldu
11.03.2016
135
A+
A-

Türkiye’de bir ilke imza atan İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi, European School of Management and Technology-ESMT işbirliği ile Aile Şirketleri Yönetimi ve Danışmanlığı Araştırma Merkezi-AYDAM’ı hayata geçirdi. Merkezin açılış töreni, 7 Mart Pazartesi günü, Almanya Federal Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Dr. Georg Birgelen’in himayesinde, konsolosluk binasında, İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ali Altınbaş, Altınbaş Holding Başkan Vekili Nusret Altınbaş, AYDAM Merkez Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatoş Altınbaş Sarıgül, AYDAM Merkez Müdür Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi Ass. iur. Ayşegül Altınbaş, LL.M. ve İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan’ın katılımı ile gerçekleşti.

Açılışta söz alan Ali Altınbaş, AYDAM’ın kuruluş sebebini; “Aile şirketlerinin ekonomi  ve toplum için çok önemli olduğunu düşündüğümüzden dolayı İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi bünyesinde AYDAM’ı kurduk. Bize göre sıfırdan veya sıfıra yakın varlıkla bir kurumun yaratılması çok önemli. Belli bir noktadan sonra bunu kurumsallaştırabilmek ve ekonomide kalıcı hale getirebilmek için de ülkemizde ve dünyada AYDAM’ın önderlik edeceğini düşünüyoruz.” şeklinde açıklarken; ailelerin kurucu ve sonraki kuşaklarına eğitim vererek hizmet etmeyi hedeflediklerini belirtti. İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi’nin AYDAM ile aile şirketlerinin sürekliliğini sağlamak için akademik ve uygulamaya yönelik bazda, uluslararası bir platform oluşturulduğunu ekleyen İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ali Altınbaş, merkezin Türkiye’de bu anlamda danışmanlık verecek ilk eğitim kurumu olduğunun altını çizdi.

AYDAM Merkez Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatoş Altınbaş Sarıgül, AYDAM çatısı altında geliştirilen özel eğitim programları, seminerler, yüksek lisans ve doktora programlarının, aile şirketi mensupları, ikinci-üçüncü kuşak genç nesil ve aile şirketlerinde çalışan üst düzey çalışanlar için özel olarak tasarlandığını söyledi.

 

 

 

Kendi Alanlarında Dünya Lideri Konumunda olan en çok Aile Şirketleri Almanya’da

Dünyada aile şirketleri konusunda 1253 yılında kurulmuş olan eski Alman Aile Şirketi ve 1367 şirket ile Almanya ipi göğüslerken, bu başarının sebeplerini Almanya Federal Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Dr. Georg Birgelen; “Aile şirketleri Almanya’da rekabet avantajı olan şirketler arasında yer alıyor. Şirket sadakati en üst seviyede olan aile şirketleri ekonomik avantajlarını bu şekilde yakalıyor. Bu şirket sadakatini ve kurumsal aile şirketlerine danışmanlık vermekten mutluluk duyacağız.” olarak açıkladı.

 

Dünya’da İkinci Nesle Geçebilen Aile Şirketleri Yüzde 30’un Altında!

Aile şirketlerinin dünya ekonomisinin bel kemiğini oluşturduğunu belirten AYDAM Merkez Müdür Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi Ass. iur. Ayşegül Altınbaş, LL.M, istatistiklere göre ekonomileri endüstriye dayalı ülkelerde şirketlerin yaklaşık yüzde 75’inin ailelere ait olduğunu veya  aileler tarafından kontrol edildiğini söyledi ve “Yapılan araştırmalara göre Dünya’da aile şirketlerinin yüzde 30’undan daha azı ikinci kuşağa geçmektedir. Yaklaşık sadece %10’u üçüncü kuşağa ulaşmaktadır. ” diye ekledi.

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan ise “Üniversite olarak biz, hukuktan işletmeye, psikolojiden sosyolojiye, multi disipliner bir çalışma ortamında ve çok geniş bir bilimsel yelpaze içerisinde, Türkiye gibi dünyanın en güçlü  ekonomilerinin birinde, aile şirketlerinin gelişmesinde ortaya çıkan birtakım sorunlara çözüm üretmek ve danışmanlık hizmeti sunmak üzere AYDAM’ı hayata geçirdik.” dedi.

 

AYDAM Nasıl Çalışacak?

Aile Şirketleri Yönetimi ve Danışmanlığı Araştırma Merkezi-AYDAM’ın başlıca hedefi Türkiye ekonomisinin can damarı olan aile şirketlerinin kalıcılığını ve sürdürebilirliğini sağlamak. Faaliyet alanları ise üç noktada toplanıyor: “araştırma ve yayın yapmak”, “eğitimler vermek, seminer ve konferanslar düzenlemek” ve “danışmanlık hizmeti” sunmak. İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi tüm bunları uluslararası “iş” ve “akademik” çevrelerle olan güçlü ilişkileri ile başaracak. İlk seminerler ise 5-6 Mayıs 2016’da İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi’nde İstanbul’da ve 22-23 Eylül 2016’da European School of Management and Technology-ESMT’de Berlin’de gerçekleşecek.

EDİTÖRE NOTLAR:

Türkiye’de En Eski Aile Şirketi Dördüncü Nesilde

Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de en eski aile şirketi dördüncü nesilde. Federal Almanya Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı tarafından yapılan bir araştırmaya göre de kendi alanlarında dünya lideri konumunda olan aile şirketleri Almanya’da bin 367, ABD’de 366, Japonya’da 220, Avusturya’da 128 ve İsviçre’de ise 110 olarak tespit edilmiş durumda.

Aile Şirketlerinin Türk Ticaret Kanunu’nda Resmi Bir Tanımlaması Yok

Türk Ticaret Kanununda resmi bir tanımlaması olmasa da aile şirketlerinin Türk ekonomisinde büyük bir önemi var. Aile üyeleri üst yönetimin çoğunu oluşturuyor.

Türkiye’de Büyük Holdingler Dahi Aile Şirketi!

Türkiye’deki şirketlerin yüzde 90’ı aile şirketi ve bunların yüzde 94,1’i küçük ve orta ölçekli işletmeler. Bununla birlikte büyük holdingler de ailelere ait. Bu durum İstanbul Borsasına kayıtlı şirketlerin mülkiyet verileri üzerinde yapılan son çalışmayla doğrulanmış durumda.

Aile Şirketlerin Dezavantajları…

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre aile şirketlerinin dezavantajları şunlar; “aile bireyleri ve profesyonel yöneticiler arasında uyuşmazlıklar”, “yönetim problemleri” ve “aile çıkarlarını şirket çıkarlarının önünde tutmak”, “stratejik anlarda karar almalarda problemler”, “yetersiz araştırma-geliştirme”, “yetersiz mali kaynaklar”, “doğru zamanda işi terk etmeme”, “profesyonel ve yeni elemanların istihdam edilmesini sağlamak”…

Türkiye’deki Girişimci Ailelerin ağırlıklı çoğunluğu 50-149 kişi arasında istihdam sağlarken, cirosunu 5.000.000-10.000.000 Dolar arasında gerçekleştiriyor.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.