Şu anda, en önemli sorunumuz Boğluca deresinin ıslahı gibi gözüküyor. İski yıllar önce başladığı çalışmaları hala bitiremedi. Birkaç istimlakı tamamlayamadıkları için Silivrinin ortası bir yıkıntı halinde.
Yine Büyükşehir ve İSKİ’nin büyük bir hevesle yedi-sekiz yıl önce başladıkları kanalizasyon ve biyolojik arıtma tesisi çalışmaları yerinde sayıyor. Silivrinin tüm kanalizasyon atıkları denize boşalmaya devam ediyor. Derin deniz deşarjı da yetersiz kaldığında kanalizasyon atıkları Boğluca Deresi ağzından Silivri sahiline boşaltılıveriyor. Sonra Büyükşehir belediyesinin kayıkları ve ekipleri sahilden yosun topluyorlar. Aslında çok iyi biliyorlar ki, o yosunlar toplamakla bitmez. Onlar denize dökülen kanalizasyon atıklarından besleniyorlar ve aynı hızla üremeye devam edecekler.
Ayrıca iskele meydanında, Atatürk anıtının hemen yanından geçen kanalizasyon kanalı onbeş-yirmi günde bir tıkanıp taşıyor ve tüm iskele meydanını atıklar kaplıyor. İSKİ’nin tüm yaptığı vidanjör gönderip, kısa bir süre sonra tekrar tıkanıncaya kadar kanalı açmak, Kanal bir daha tıkanmasın diye yapılan bir çalışma yok. Önümüz yaz. Silivri bir turizm kasabası. İSKİ’nin bu başarılı(!) çalışmaları sayesinde Silivriye gelenler kanalizasyon atıkları içinde dolaşmak zorunda kalacaklar ve sürekli burunlarını tıkayacaklar.
Bunun bir benzeri Erseven sitesinin önünde yaşanıyordu. İSKİ tıkanıklığın sebebini ortadan kaldıramadığı için sonunda kanal ile deniz arasına bir boru döşeyerek kanaldan taşanları doğrudan denize boşaltmaya başladı. Yüzeye çıkan birşey olmadığı için kimse farketmiyor fakat kanalizasyon doğrudan denize boşalmaya devam ediyor. İSKİ’ye göre, inşallah derenin ıslahı bitip sonra da arıtma tesisi yapılınca burası da yeniden yapılıp, düzeltilecek.
Bunlara ek olarak yalnızca liman içinde, balıkçılardan, piramit çay bahçesine kadar olan sahil şeridinde yağmur kanalı adı altında atık tahliye kanalları bulunmaktadır.
Silivrinin en önemli sorunlarından bir diğeri otopark sorunudur. Kaymakamlığın yanına yapılacak yeraltı otoparkı Silivri Belediyesi ile Büyükşehir arasında süren bir yılan hikayesine döndü. Büyükşehir bunu engelleyip duruyor. Fakat Silivrinin artık beklemeye tahammülü yok. Belki de bu projeden vazgeçip yeni dönemle birlikte yeni otopark projeleri yapmak gerekiyor.
Silivrinin en önemli sorunlarından bir başkası ise yeşil alanların yetersizliği. Sayın Özcan Işıklar geçen dönem ilçemizin bir çok yerinde çok sayıda parklar yaptı fakat çok daha fazla yeşil alan ihtiyacımız var.
Eskiden her evin kendi bahçesi ve kendi ağaçları vardı. Yeni imar düzeniyle neredeyse Silivrinin içinde hiç ağaç kalmadı. Kalan tek tük ağacın da çeşitli bahanelerle hergün kesildiğini görüyoruz. Silivrinin ciddi bir rüzgar erozyonu sorunu var. Esen her rüzgar ovadan Silivriye toz bulutları getiriyor. Silivriyi bu tozlardan korumak için Yeşil Bir Kuşağa ihtiyaç var. Dolayısıyla yalnız Silivrinin içinin ağaçlandırılması değil, çevresinin de yeşil bir kuşakla sarılması gerekiyor.
Yaya kaldırımları yayalar içindir. Elektrik direkleri, tabelalar ve kaldırım ortasına ağaç dikilerek işgal edilmeleri kaldırımları kullanılmaz hale getirmektedir. Bunlar kaldırımların kenarına alınmalıdır. Ayrıca kaldırımların ortasına kadar uzanan apartman merdivenleri de başka bir sorundur ve hergün artmaktadır.
Ayrıca:
Turizm için tarihi dokunun korunması ve Aziz Nektaryus’un evinin yapılarak ziyarete açılması,
Silivriye çok amaçlı Kültür Evi ve tiyatro salonu yapılması,
Kentsel dönüşüm yapılarak sahilin düzenlenmesi,
Kapalı Semt Pazarları yapılması,
Silivrinin merkezi bir yerine bir Silivri Müzesi yapılması Silivrinin acil ihtiyaçları arasındadır.
Bir de Sayın Özcan Işıklar, seçim konuşmalarında Silivri sahiline 40 km sahil yolu yapacağız dedi. Biz sahil yolu değil, 40 km açık plaj istiyoruz. Sahiller yol değil, plaj yapılmalı ve bu plajlar birileri tarafından yağmalanmadan herkesin kullanımına açık olmalıdır.
Başkan
Ali Korsan