Tekirdağ’ın Marmara Ereğlisi ilçesinde bulunan Bahçelievler Mahallesi’nde Tekirdağ Müze Müdürlüğü tarafından 2008 yılında sondaj çalışmalarıyla ortaya çıkarılan Perintos Antik Kenti’ne ait kalıntılar, iddiaya göre, hafriyat dökülerek kapatılmak istendi. Bunun üzerine 2013 yılında suç duyurusunda bulunan Ertan Furtun adlı vatandaş, antik kentin üzerinin kapatılmakla kalmayacağını, üstüne ticari alan yapılacağını öne sürdü. Furtun’un diğer bir iddiası ise, söz konusu alanın daha önceden Belediye Başkanı İbrahim Uyan’a ait olduğu, ancak Uyan’ın 4 dönümlük alanı başka bir vatandaşa devrettiği?
ULUSAL BİR GAZETEYE TAM SAYFA İLAN VERDİ
Konuyla ilgili olarak ulusal bir gazetenin son sayfasına tam sayfa ilan veren Ertan Furtun, Marmara Ereğlisi’nde bir tarih katliamı yaşandığını belirterek, ‘İstanbul-Tekirdağ E-5 Karayolu bitişiğinde bir SİT alanı arazisi. Belediyenin kamyonları ve iş makineleri vasıtasıyla hafriyat çalışması yapıldı. Çalışmalar 2008 yılında Müze Müdürü’nün konuyu mahkemeye taşımasıyla durduruldu. Hafriyat kaldırıldı. Kazı çalışması yapıldı burada. Antik kent kalıntıları gün ışığına çıkarıldı. 2008 yılında durdurulan çalışma, 2013 yılında alelacele, hızlı bir şekilde, yüzde 80’i tamamlanacak şekilde hafriyat çalışması tekrar yapıldı’ şeklinde konuştu.
‘TARİHİNE SAHİP ÇIKMAYAN İNSANIN GELECEĞİ OLMAZ
İlçede esnaflık yapan Furtun, Gazete ilanını niye verdiniz sorusuna ise şu cevabı verdi
‘Ben Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım. Tarihine sahip çıkmayan insanın geleceği olmaz anlayışı var bende. Tarihe sahip çıkmak zorundayız. Bu bütün vatandaşların 1. vatandaşlık borcudur. Önce tarihe saygı. Benim gözümün önünde bu Bizans kalıntılarının üstüne hafriyat toprağı döküp, burayı ticari alana çevirip, bunun tahrip edilmesine benim asla gönlüm el vermez. Bugün bunu yapıyorum. Ömrümün sonuna kadar da, karşılaşacak olduğum her yerde bununla mücadele edeceğim.
‘O BÖLGEDE BİR YOL ÇALIŞMASI YAPTIK
Ertan Furtun’un iddialarına yanıt veren Marmara Ereğlisi Belediye Başkanı İbrahim Uyan ise ‘2010 yılında yapılan 500 öğrenci kapasiteli okul için, giden valimiz ve kaymakamımız, o yolların ivedilikle yapılmasını bizden talep ettiler. Biz de o bölgede bir yol çalışması yaptık. E-5’in yanında bir yan yol çalışması başlattık. Burası benim üzerime olan bir yer değil. Vatandaşın yeri. Burada dolgusunu yapmış dedi.
‘ASILSIZ BİR SÜRÜ HABERLE ŞAHSIMI YIPRATMAYA ÇALIŞIYORLAR
Tarihi kalıntılarla ilgili olarak ise Başkan Uyan, ‘Burada Müze Müdürlüğü’nce kazı yapılmış. Küçük bir tarihi eser çıkmış oradan. Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na müracaat edildiğinde kararları çıktı. Bakanlıktan onayları çıktı. Oradaki çıkan tarihi eseri koruma altına alma kaydıyla, üstüne bina, dükkan, benzinlik, ticarethane yapabilirsin. Ancak altına da bir müze şeklinde yer bırakmak kaydıyla… Bunların izinleri çıkmış şeklinde konuştu. Kendisine karşı bir karalama kampanyası yürütüldüğünü öne süren Uyan, ‘Esas olay, burada Ereğli’nin merkezinde 4 tane firma kömürlü elektrik santrali yapmak istiyor. Bizim bölgemizde kömür rezervi yok. Taşımayla gelecek kömürler buraya. Yaz aylarında yaklaşık 300 bin nüfusumuz var bizim. Biz buna karşı çıktık. ve bunun akabinde de, böyle asılsız bir sürü haberlerle şahsımı yıpratmaya çalışıyorlar. 15 bin imza topladık. Danıştay’a başvurduk. Danıştay da burada yürütmeyi durdurma kararı aldı dedi.