enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5176
EURO
36,4214
ALTIN
2.963,66
BIST
9.142,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Yılın İlk ‘Kinoa’ Ekimini Ak Partili Şentop Yaptı

Yılın İlk ‘Kinoa’ Ekimini Ak Partili Şentop Yaptı
MOBİL REKLAM ALANI
27.03.2017
134
A+
A-

Tekirdağ’da yılın ilk ‘kinoa’ ekimi, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve Ak Parti İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Şentop’a ait tarlada yapıldı.

Tekirdağ’da yılın ilk ‘kinoa’ ekimi, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve Ak Parti İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Şentop’a ait tarlada yapıldı. Mustafa Şentop, astronot gıdası olarak da bilinen kinoayı internetten gördüğünü söyleyerek, sürdüğü traktörle ilk ekimi gerçekleştirdi.

Tekirdağ-Malkara karayolu üzerinde bulunan tarlada yapılan ilk ekime, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve Ak Parti İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Şentop’un yanı sıra Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca, Türkiye Kinoa Yetiştiricileri Derneği Başkanı Can Temizel, Ak Parti Tekirdağ İl Başkanı Cüneyt Yüksel ve çiftçiler katıldı.

‘KİNOA’YI İLK OLARAK İNTERNETTEN GÖRDÜM’

Mustafa Şentop, kinoayı internette görerek araştırma yaptıktan sonra ekmeye karar verdiğini belirterek, “Çocukluğumda ben buradayken iki ürün rahatlıkla alınıyordu. Bir standart oluşmuş bölgede, bir yıl buğday, bir yıl ayçiçeği ekiliyor genellikle. ‘Biraz daha farklı ürünler olabilir mi?’ diye uzun zamandır konuşuyorduk. Kinoa’yı ilk olarak internetten gördüm. Önce bir tadına baktık, yedik. Ufak çaplı bir araştırma yaptıktan sonra da il müdürümüzle uygun olup olmayacağını görüştük, ekmeye karar verdik” dedi.

‘ALTERNATİF YİYECEK OLARAK YAYGINLAŞMASINDA FAYDA VAR’

Kinoanın tarımda alternatif olarak yaygınlaşmasının yararlı olacağını ifade ederek, şöyle konuştu:

“Geçen yıl Tekirdağ’da 204 dekar ekilmişti. Biraz da Tekirdağ’a faydası olsun, hem de deneme yapmak için böyle bir şeye karar verdik. Allah iyi yağış, iyi imkan verdiği takdirde de iyi bir mahsul almış oluruz. Kinoa özellikle gluten noktasında tartışılan bir konu. Bir alternatif yiyecek olarak yaygınlaşmasında fayda var. Sadece Türkiye içinde değil, yurtdışına da belki ihracat yapılıyor Türkiye’den. 2013 yılında Birleşmiş Millet tarafından yılın yiyeceği de seçilmişti”

Türkiye Kinoa Yetiştiricileri Derneği Başkanı Can Temizel, dünyada 204 ülkede kinoa ekimi yapıldığını belirterek, “Kinoa, uygun şartlarda yetiştirildiği zaman dekarda 300 kilogram ürün veren bir ürün. NASA, astronotlara yediriyor bunu. Çünkü içerisinde demir ve magnezyum oranı yüksek. Yüksek lif barındıran, vitamin açısından zengin bir ürün. En önemli özelliği içerisinde glüten yok. Türkiye’de 2 milyonun üzerinde, glüten tüketemeyen çölyak hastası var, onların öncelikli tüketim ürünlerinden. Yine çocuk gelişiminde çok büyük katkıları olan bir ürün. Anne sütünde bulunan 4 tane amino asit içeriyor” dedi.

Konuşmaların ardından Mustafa Şentop, traktöre binerek ilk kinoa ekimini yaptı. Etkinlikte, davetlilere kinoa ile hazırlanmış yiyecekler ikram edildi.

MOBİL REKLAM ALANI
ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.