enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
37,9525
EURO
41,0369
ALTIN
3.812,71
BIST
9.659,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
16°C
Cuma Az Bulutlu
15°C
Cumartesi Çok Bulutlu
15°C
Pazar Yağmurlu
14°C

Yeni ilçeler yeniden gündeme mi geliyor?

Yeni ilçeler yeniden gündeme mi geliyor?
MOBİL REKLAM ALANI
18.02.2020
275
A+
A-

Silivri’nin doğusu (Selimpaşa merkezli) ve batısında (Gümüşyaka merkezli) iki yeni ilçe ile il yolunda ilerlemesi tartışması yeniden gündemde.

İstanbul ilinin, Türkiye Büyük Millet Meclisinde, 6 Mart 2008 tarihinde kabul edilen ve 22 Mart 2008 tarihli Resmî Gazete’de yayınlanan 5747 sayılı yasa uyarınca 39 ilçesi vardır. Bunlardan 25’i Avrupa Yakası’nda; 14’ü ise Anadolu Yakası’nda bulunur.  1950’li yıllara kadar aynı şekilde yönetilen İstanbul’da ilk olarak 1954 yılında Şişli, 1957 yılında ise Zeytinburnu’nun ilçe olmasıyla idarî sınırlarda ilk değişiklikler yaşandı.  Giderek genişleyen şehir sınırları ve artan nüfuslar nedeniyle bunu izleyen yıllarda yeni değişiklikler görüldü. 1963 yılında Gaziosmanpaşa; 1987 yılında Büyükçekmece, Kâğıthane, Pendik ve Ümraniye; 1989 yılında Küçükçekmece; 1990 yılında Bayrampaşa; 1992 yılında Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Güngören,  Maltepe,  Tuzla, Sultanbeyli;  1993 yılında ise Esenler bağlı bulundukları ilçelerden koparılarak bağımsız ilçeler hâline getirildiler. Son olarak 2008 yılında Arnavutköy, Ataşehir, Başakşehir, Beylikdüzü, Çekmeköy, Esenyurt, Sancaktepe ve Sultangazi’nin de ilçe statüsüne kavuşmasıyla birlikte İstanbul iline bağlı 39 ilçe, 782 mahalle, 152 köy bulunmaktadır.  Tüm ilçeler, 22 Temmuz 2004 tarihinde Resmî Gazete’de yayınlanan yasayla İstanbul Büyükşehir Belediyesi hizmet alanı içine dâhil edilmiştir.  Yapılan düzenlemeyle il sınırları içindeki tüm belde belediyeleri de feshedildi.

YENİ İLÇELER Mİ GELİYOR?

Son günlerde Silivri kamuoyunda yıllardır tartışılan mesele yeniden gündemde. Konuşulmaya başlayan konuya göre Selimpaşa-Ortaköy-Kadıköy-Celaliye/Kamiloba-Güzelce’nin bir bölümü (Jandarma kampına kadar) yeni bir ilçe olarak şekillenecek diğer yandan Gümüşyaka-Değirmenköy-Çanta ve Büyükçavuşlu’da ayrı bir ilçe çatısı altında toplanacak. İstanbul’un yapılanmasında bölgemiz ile ilgili böyle bir kararın TBMM’den çıkması durumunda 3-4 ay içerisinde bir seçime gidilmesi gerektiği, mevcut ilçe seçilmişlerinin ilk resmi seçim tarihine kadar görevine devam edeceği konuşuluyor.

SİLİVRİ’NİN İL OLMA DURUMU

İki yeni ilçe ve hatta Çorlu, Çatalca, Büyükçekmece gibi ilçelerle Silivri’nin il olma durumu değerlendirilirken Büyükşehir statüsü de dile getirilen öngörüler arasında.

MOBİL REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.