Büyükçekmece Belediyesi ilçe sınırlarını ikamet eden yabancı uyruklu öğrencilerin toplumuza daha kısa sürede adapte olabilmeleri ve eğitimlerini sorunsuz bir şekilde sürdürebilmeleri için çalışma başlattı.
Çok kültürlü toplumlarda birlikte yaşamak
Büyükçekmece Belediyesi Dış İlişkiler Müdürlüğü, Fatih Üniversitesi ve Aydın Üniversitesi işbirliğiyle Türkiye’de eğitim gören yabancı uyruklu öğrencilerle bir araya geldi. Yabancı uyruklu öğrencileri ülkemizde zorluk çekmemeleri ve toplumuma daha hızlı entegre olabilmelerini hedefleyen Büyükçekmece Belediyesi, adaptasyon sorunu yaşayan öğrencilerle “Çok Kültürlü Toplumlarda Birlikte Yaşamak, Saygı, Diyalog ve Etkileşim” adı altında toplantılar yaparak, birlik ve beraberlik çatısı altında ileriye dönük projeler tasarlıyor.
Yabancı öğrenciler tecrübelerini paylaştı
Büyükçekmece Belediyesi Dış İlişkiler Müdürlüğü, Fatih Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirdiği “Yabancı Öğrencilerin Gözünden Büyükçekmece’de Yaşam” konulu oturuma katılan öğrenciler ise, Büyükçekmece’de yaşadıkları tecrübeleri paylaştı. Yaşadıkları adaptasyon sürecini anlatan öğrenciler, Büyükçekmece Belediyesi’nin proje ve etkinliklerinde birlik ve beraberlik içerisinde yer almak istediklerini belirterek sorunlarına eğildiği ve çözümün bir parçası olduğu için Büyükçekmece Belediyesi ve Başkan Dr. Hasan Akgün’e teşekkür ettiler.
Yerel yönetimlerin rolü
Toplantının ikinci oturumunda ise Büyükçekmece Belediyesi Dış İlişkiler Müdürlüğü ve İstanbul Aydın Üniversitesi bünyesinde bulunan ve Türkiye’de ilk olarak kurulan “UNESCO Kültürel Diplomasi, Yönetim ve Eğitim Kürsüsü” işbirliğiyle “Farklı Kültürlere Adaptasyon Sürecinde Yerel Yönetimlerin Rolü” başlığı altında yabancı uyruklu öğrenciler, İstanbul’a ilk geldikleri zamanda yaşadıkları ‘kültürel şoku’ ve adaptasyon sürecini anlattı. Toplantıda konuşan Büyükçekmece Belediyesi Dış İlişkiler Müdürü Abdülhamit Pehlivan, Büyükçekmece Belediyesi’nin bu konuda yapmayı planladığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.
“Toplumla kaynaşmalarını sağlayacağız”
Yabancı uyruklu öğrencilerin sosyalleşmesi ve konaklaması için çalışmalar yapılacağını belirten Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, “Büyükçekmece’de yaşayan yabancı uyrukluların memnuniyeti bizim için çok önemli. Maalesef üniversitelerde eğitim gören yabancı öğrencilerle çok fazla iletişim kurulmuyor. Biz, Büyükçekmece Belediyesi olarak sosyal ve kültürel faaliyetler düzenleyerek yabancı uyruklu öğrencilerimizi toplumla kaynaştırmak istiyoruz. Kendilerini toplumda ötekileşmiş hissetmemeleri için elimizden geleni yapacağız. Lojistik destek sağlama konusunda da her zaman yanlarındayız” dedi.
Toplantıya 18 farklı ülkeden öğrenci katıldı
Öğrenciler üzerindeki kültürel şoku aşmak amacıyla gerçekleştirilen toplantıya ABD, Afganistan, Almanya, Bangladeş, Çin, Gürcistan, Hırvatistan, Hollanda, Japonya , Kırgızistan, Malezya, Moğolistan, Nijerya , Özbekistan, Senegal, Suriye, Somali, Yunanistan’dan öğrenciler katıldı.