Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Çerkezköy İlçesi sınırları içerisinde kömüre dayalı termik santralin inşası amacıyla bazı taşınmazların acele kamulaştırılması kararının 23 Ocak 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlaması ile ilgili yaptığı basın açıklamasında, “Bilindiği üzere 27 Ekim 2016 tarihinde, Marmara Bölgesi’ndeki verimli toprakların önemli bir kısmını oluşturan ve yer altı suyu kaynakları bakımından oldukça zengin olan Tekirdağ ilimizin Çerkezköy ilçesi sınırları içerisinde kurulacak ve halk sağlığını tehdit edecek olan termik santrale ilişkin çevre düzeni değişiklikleri, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylanmıştı.
Termik santrallerin yolunu açan bu değişiklik ile ilgili Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak gerekli yerlere itirazımızı yaparak, termik santrallerin büyük bir risk oluşturduğunu daha önce çeşitli platformlarda Trakya halkı olarak haykırdık.
Bugün, 23 Ocak 2017 tarihinde Resmi Gazete’de alınan acele kamulaştırma kararı ile ilgili olarak büyük bir endişe ve üzüntü içerisindeyiz. Çerkezköy ve Silivri ilçelerimizde yapılması planlanan termik santralin kapladığı alanın 10 bin metrekarenin üzerinde olması bu endişemizi bir kat daha artırmaktadır. Daha önce yapılan planlarda “çevre kirleticiliği yüksek olan ve çevresel tahribe neden olan tesis” olarak kabul edilen ve yapımı yasak olan kömüre dayalı termik santrallerin yapılma kararının yeniden gözden geçirilmesi gerekmektedir. Dünyanın giderek terk ettiği, kömürlü termik santrallerin ülkemizde yeniden gündeme getirilmesi büyük bir hatadır. Santrallerin bacalarından çıkan kömür tozları ve baca gazları insan sağlığını ciddi boyutlarda tehdit etmektedir. Dünyanın giderek kuraklıkla karşı karşıya kaldığı bu günlerde, yer altı kaynakları bakımından cevher niteliği taşıyan bölgemizin yapılması planlanan kömüre dayalı termik santral ile yok edilmesine müsaade edemeyiz. Kömüre dayalı çalışan termik santraller bulunduğu alanları her anlamda katleden tesisler olmakla birlikte, bölgeye, doğaya ve yeraltı sularına da telafisi mümkün olmayan zararlar verecektir. Tarımsal verim kaybı, bitki türlerinin yok olması, iklim değişikliği, sera gaz oluşumu, yüzlerce kilometreye yayılabilen asit yağmurları bölge için kaçınılmaz bir son olacaktır. Geleceğimizi, toprağımızı, nefesimizi en önemlisi de çocuklarımızın hayatını olumsuz yönde etkileyecek olan termik santralin yapılması doğru bir uygulama olarak görmemekteyiz. Doğasıyla, toprağıyla ve suyuyla kusursuz olan Çerkezköy’ümüzün, Tekirdağ’ımızın, Trakya’mızın yok olmasına göz yummayacağız.
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak vatandaşımızı, ilimizi, bölgemizi ve ülkemizin geleceğini etkileyecek olan kararın tekrar gözden geçirilmesini istiyor, geri dönüşü olmayacak sonuçların yaşanmadan önüne geçilmesini temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı