enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
37,9275
EURO
41,1958
ALTIN
3.820,25
BIST
9.523,31
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
15°C
Cuma Az Bulutlu
15°C
Cumartesi Yağmurlu
15°C
Pazar Yağmurlu
9°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

Sertifikalı Kadın Çoban: “Şerife Ana”

Sertifikalı Kadın Çoban: “Şerife Ana”
20.04.2017
446
A+
A-

Yıllardır çobanlık yapmasına rağmen geçen sene aldığı eğitimle sertifika sahibi olan Kırklarelili Şerife Karakuş, “profesyonel sürü yöneticisi” oldu.

 Yıllardır çobanlık yapmasına rağmen geçen sene aldığı eğitimle sertifika sahibi olan Kırklarelili Şerife Karakuş, “profesyonel sürü yöneticisi” oldu.

Deveçatağı köyünde çocukluğundan beri hayvancılıkla iç içe olan 57 yaşındaki Karakuş, 20 yıl önce eşinin geçirdiği rahatsızlık nedeniyle hayvanlarının bakımını üstlendi.

Kırklareli Halk Eğitim Merkezinde geçen yıl açılan “sürü yönetimi elemanı” kursuna katılan Karakuş, aldığı eğitimle mesleğini profesyonel hale getirdi.

Sürünün başına göndereceği paralı çoban bulamadığı için kendisi çobanlık yapan Karakuş, her gün erken saatlerde ağıldaki koyun ve keçileri sağıyor.

Sürüyü türküler eşliğinde eşi ve torunu ile meraya götüren Karakuş, akşam saatlerine kadar sürünün başından ayrılmıyor. Daha sonra dönüş yoluna geçen Karakuş, hayvanları ağıla bıraktıktan sonra ev işlerini yapıyor.

Zor ve meşakkatli hayatın içinde yaşamını sürdüren Karakuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 20 yıldır hayvanlarının peşinde çobanlık yaptığını söyledi.

Ağır iş yükü nedeniyle bir kadının çobanlık yapmasının zor olduğunu anlatan Karakuş, “Eşim bundan 20 yıl önce bir rahatsızlık geçirdi. O yıllarda ben de eşimden öğrendiğim kadarıyla hayvanlara bakmaya başladım. Çocuğum sırtımda, hayvanlar önümüzde meralarda çobanlık yapmaya başladım. İyi ki işime sahip çıkmışım. Zor ama geçinmek için iş lazım.” diye konuştu.

Geçen yıl katıldığı “sürü yönetimi elemanı” kursunu başarıyla tamamladığını anlatan Karakuş, işini severek yaptığı için hiç yorulmadığını dile getirdi.

Kurstan sonra hayvanlarına daha profesyonel baktığını vurgulayan Karakuş, şöyle devam etti:

“Çobanlık gerçekten zor ve meşakkatli bir iş. Ama ben kursta edindiğim bilgiler sonrası işimin ne kadar kolay olduğuna şahit oldum. Her şeye bakış açım değişti. Devletimizin bu uygulaması gerçekten çok güzel. Hem ev işleri hem çobanlık biraz ağır ama ben hayvanlarımı çok seviyorum.

Sağlığım el verdiği sürece çobanlık yapmaya devam edeceğim. Zaten köyümüzde parayla çoban bulmak çok zor. Sabah evden çıkıyorum akşam saatlerinde eve dönüyorum.”

Merada kendisini gören erkek çobanların şaşkınlığını gizleyemediğini ifade eden Karakuş, 2 yıl sonra emekli olacağı günün hayalini kurduğunu sözlerine ekledi.

REKLAM ALANI
ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.