Etkili Sosyal Medya Kullanımı etkinliğinde konuşan Sosyal Medya Uzmanı Ümit Sanlav, sosyal medyanın Türkiye aleyhine yapılan algı operasyonlarına alet edildiğini ve kalıcı çözümün yerli teknoloji üretiminde olduğunu söyledi.
Öncü Yöneticiler Derneği ‘Etkili Sosyal Medya Kullanımı’ adlı etkinlik düzenledi. Etkinliğe konuşmacı olan Sosyal Medya Savaşları kitabı Yazarı, Medya ve PR Danışmanı Ümit Sanlav, Sosyal medyanın sınırsız ve sonsuz faydalarına rağmen, yanlış kullanıldığında oluşabilecek zararlı etkilerine ve sosyal medyada iyi görünmenin yollarına değindi.
Öncü Yöneticiler Derneği yöneticilerinden Esenyurt Anadolu Lisesi Müdürü Gülsen Figen Fidan’ın ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğe; Esenyurt Kaymakamı Ekrem İnci, Esenyurt İlçe Milli Eğitim Müdürü Paşali Beşli, Esenyurtlu yöneticiler ve okul müdürleri katıldı.
“Paylaşım yapmadan önce içeriği iyi düşünün”
Sosyal medyada etkili hesaplar oluşturulması ve sosyal medya hesaplarının kurumsal yönetimini anlatan Sanlav, ‘Sosyal medya kişisel ve kurumsal anlamda dijital kimliklerimizdir’ isimli bir sunum gerçekleştirdi. Sosyal medyada iyi görünmenin belli başlı esaslarını aktaran Sanlav, “Paylaşım yapmadan önce içeriğini iyi düşünün, çünkü sosyal medya hesaplarımız artık CV’lerimiz. Bankalar kredi verirken, işverenler işe alırken, sosyal medya hesaplarımızı inceliyorlar. Sosyal Medya kendimizi ifade etme şekli olduğundan, sevincimizi, öfkemizi, hüznümüzü, acımızı oradan paylaşır olduk. Öfke ile ani mesajlar paylaşmak, telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabilir” dedi.
“Sosyal medyada tanımadığınız kişilerden gelen istekleri kabul etmeyin”
Sosyal medyadan paylaşım yaparken başkalarını rencide etmemek gerektiğini belirten Sanlav, “Kendimize dair hoş paylaşımlar yaparken başkalarını rencide etmemeli, başkalarının mahremiyetlerine saygılı olmalıyız. Arkadaş listemizi güvendiğimiz ve tanıdığımız kişilerden oluşturmalıyız. Sosyal medyada her gördüğümüz erkek erkek olmayabilir, her gördüğümüz kadın kadın olmayabilir, her gördüğümüz çocuk çocuk olmayabilir. Tanımadığımız kişilerden gelen istekleri kabul etmemeliyiz. Evimizin kapısını her çalanı içeri buyur etmiyorsak, sosyal medya hesaplarımıza da her önüne geleni kabul etmemeliyiz. Günlük hayatta geçerli olan nezaket ve etik kurallar sosyal medyada da geçerli olmalı. Gerçek hayatta yapılamayacak hiçbir şey çevrimiçiyken de yapılamamalı, başkasından fotoğraf, fikir ve görüş alırken, kaynağı ya da sahibi belirtilmelidir” diye konuştu.
Sosyal medyada güvenlik tedbirlerine dikkat ekmek gerektiğinin altını çizen Sanlav, “Temel hedefi bilgiye ulaşmak ve paylaşmak olan sosyal medya ortamlarına atılan bilginin, gizli kalması beklenmemelidir. Özel olan özelde kalmalı, güvenlik tedbirlerine dikkat edilmelidir. Seyahat ve tatillerde yer bildirimi yapmak ve evimizden paylaşımlarda konum bilgisi vermek, hırsızlara davetiye çıkartmak demektir. Sosyal medyada rastladığımız terör propagandası yapan ve terör sempatizanı hesapları, siber@egm.gov.tr, siber.ankara@egm.gov.tr, siber.istanbul@egm.gov.tr adreslerine ihbar ederek milli ve ulusal değerlerimize sosyal medya üzerinde de sahip çıkmalıyız” şeklinde konuştu.
“Karizması yüksek sosyal medya hesabı kurulmalı”
Kurumsal hesapların içerik yönetimi ile ilgili de konuşan Sanlav, Kurumsal bir sosyal medya hesabının önceliklerine ilişkin, “Öncelikle sağlam ve karizması yüksek bir sosyal medya hesabı kurulmalı, bu hesap üzerinden işletmeye dair tutarlı ve amacına yönelik algı oluşturulmalı, daha sonra bu algı yönetilerek hedef kitle harekete geçirilmeli” diye özetledi.
“Sosyal medya neşter gibidir”
Katılımcıların sorularını da yanıtlayan Sanlav, bir yöneticinin “Sosyal medya yoluyla yapılan algı operasyonlarını” sorması üzerine şöyle cevap verdi;
“Sosyal medya neşter gibidir. Doktorun elinde can verir, katilin elinde can alır. Mısır’da Arap Baharında, Türkiye’de Gezi olaylarında, Kobani eylemlerinde provokasyon amaçlı kullanılmışsa da, 15 Temmuz darbe girişiminin önlenmesinde ana enstrüman oldu. Sivil toplum Kuruluşları (STK) ve siyasi partilerin WhatsApp gruplarından örgütlenen vatandaş sokağa çıkarak tankların önüne yattı. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan yine bir sosyal medya mecrası olan FaceTime ile televizyon kanallarına bağlandı, kişisel ve kurumsal sosyal medya hesaplarından milletini demokrasiye ve devletine sahip çıkmaya davet etti. Vatandaş da canını, kanını ortaya koyarak vatan hainlerinin bu kirli planını bozdu.
Gerek Türkiye’de gerek uluslararası arenada Türkiye ve devlet aleyhine bazı algı operasyonları yapılmakta, sosyal medya mecraları bu operasyonlara alet edilmekte. Bu anlamda hukuki ve teknik yollardan bir takım mücadeleler verilse de, yerli ve milli teknolojimizi üretmediğimiz sürece net bir çözüm bulunamayacaktır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mimarı olduğu 2023 Vizyonunda yer alan en önemli çalışma bana göre, teknolojik yönden tam bağımsız bir Türkiye çalışmalarıdır. Kendi arama motorumuzu, kendi sosyal paylaşım sitelerimizi kurmadığımız sürece sosyal medya savaşlarında başarılı olmamız mümkün değildir”.
Ümit Sanlav kendisinin de bir dönem içinde yer aldığı Yıldız Teknik Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi gibi kurum ve kuruluşların, teknoloji üretecek AR-GE personeli yetiştirmek konusunda ciddi çalışmalarda bulunduğunu da sözlerine ekledi.