enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5192
EURO
36,1876
ALTIN
2.964,12
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
8°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

Ölümünün 429. Yılında Mimar Sinan

Ölümünün 429. Yılında Mimar Sinan
08.04.2017
115
A+
A-

Edirne’de, Mimar Sinan’ın ölümünün 429. yılında “Suyun izinde Mimar Sinan” konulu panel düzenlendi.

 Edirne’de, Mimar Sinan’ın ölümünün 429. yılında “Suyun izinde Mimar Sinan” konulu panel düzenlendi.

Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesinde gerçekleşen panelde “Mühendis ve Mimar Sinan” adlı bir konuşma yapan 9 Eylül Üniversitesinden emekli Prof. Dr. Ünal Öziş, Sinan’ın yaptığı eserlerde sadece mimarlık değil mühendislik dehasının da olduğunu söyledi.

Mimar Sinan’ın mühendislik alanındaki öneminin son yıllarda ortaya çıktığını ifade eden Öziş, “Sinan’ın dehasının ve eserlerinin mimarlık ile güzel sanatlar alanlarındaki evrensel önemi gerek ulusal, gerekse uluslararası ortamlarda uzun yıllardan beri ele alınıp ortaya konulduğu halde, inşaat mühendisliği alanındaki evrensel önemi üzerinde son birkaç on yılda ciddiyetle durulmaya başlanmıştır.” dedi.

Sinan’ın yaşamı boyunca 150’yi aşkın cami ve mescit, 70’i aşkın medrese, 50’yi aşkın hamam, 40’ı aşkın türbe, çok sayıda saray, kervansaray, imaret, darüşşifa, köşk, mahzen, köprü, su kemeri olmak üzere toplam 500’e yakın eser inşa ettiğini belirten Öziş, “Büyük Türk mühendisi ve mimarı Sinan’ın, bu eserlerinden 200 kadarı özgün biçimini koruyarak günümüze gelmiş olup, pek çoğu bugünde kullanılmaktadır.” diye konuştu.

Sinan’ın mühendislik yeteneğini inşa ettiğin suyollarında kendini açıkça gösterdiğini dile getiren Öziş, Edirne’nin Mimar Sinan için de ayrı bir yeri olduğunu belirterek, İstanbul’dan sonra en çok Sinan’ın eseri Edirne’de olduğunu ve “ustalık eserim dediği” Selimiye Camisine Edirne’nin ev sahipliği yaptığını anımsattı.

Panele, Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Selnur Akansel, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Selçuk Çakır, Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, TMMOB Edirne Temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.

REKLAM ALANI
ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.