İYGAD Başkanı Mert ‘mevzuat’ dosyasını Bakan Müezzinoğlu’na sundu…
İstanbul’da bulunan yerel basın mensupları ile bir araya gelen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na İYGAD Başkanı Mehmet Mert ‘Değişmesi Gereken Yerel Medya Mevzuatı’ dosyasını taktim ederek destek istedi.
TOPLANTIDA OYLAMAYA SUNARAK TESLİM ALDI
İstanbul Yerel Gazeteciler Derneği (İYGAD) Başkanı Mehmet Mert, yerel gazeteciler ile bir araya gelen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na ‘Düzenlenmesi ve Uygulanması Gereken Yerel Basın Mevzuatı’ dosyasını sundu. Dosyayı alarak ilgilenme ve meclise taşıma sözü veren Bakan Müezzinoğlu toplantıda bulunan basın mensuplarına dönerek; ‘Bu dosyada yazılanları ve talepleri oylarınıza sunuyorum. Kabul ediyorsanız alacağım ve ilgileneceğim. Ne diyorsunuz?” Dediğinde gazetecilerin tamamından ‘Kabul ediyoruz’ cevabı aldı.
REFERANDUM’DAN SONRA SÖZ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na önümüzdeki referandum sürecinden sonra bu dosyada iletilen taleplerle ilgilenme, yerel gazetelere reklam ve destek verme noktasında devletin resmi organlarını yönlendirme ve en kısa sürede İYGAD Genel Merkezi’nde yeniden yerel gazeteciler ile bir araya gelme sözü verdi.
İŞTE O TALEPLER
İstanbul Yerel Gazeteciler Derneği (İYGAD) Başkanı Mehmet Mert’in, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na sunduğu ”Yerel Basın Mevzuatı’nda şu ifadelere yer verildi:
Türkiye’de mevzuatı olmayan tek sektör yerel basın. İsteyen herkes mesleği ne olursa olsun, cumhuriyet basın savcılıklarına müracaat ettiğinde ertesi gün ya da aynı gün yerel (günlük, haftalık, aylık, yıllık) gazete, dergi çıkarabilmektedir. Adını soyadını yazamayanlar bile gazetecilik yapmak ve gazete çıkarmaktadır. Bunu ifade özgürlüğünün bir zorunluluğu gibi ya da temel ilkesi gibi değerlendirilebilir. Ancak teşebbüs özgürlüğü temelinde bir işletme acacak olsanız mevzuatı var. Mevzuatını, şartlarını yerine getirmeden, teşebbüs özgürlüğünün bir anlamı da yoktur.
Yerel bir gazete çıkarmak istediğinizde, Cumhuriyet Basın Savcılıklarında e bağlantı olmadığından dolayı, aynı gazete ismiyle gazete çıkarabilmek mümkün olmaktadır. Mevkuute beyanları Cumhuriyet savcılıklarına bağlanmadan önce, emniyet müdürlüğünün basın bürolarında mevkuute müracaatı yaptığınızda, belirlediğiniz gazete isminden yayınlanan gazete olduğunda, isteğiniz isim tarafınıza verilmiyordu.
Bugün ise (a) ilçeden müracaat ettiğinizde; (b) ilçe ile basın savcılıklarının bağlantıları olmadığından dolayı, aynı isimle gazete çıkarabilmektedir.
İstanbul Yerel Gazeteciler Derneği olarak, yerel basınla ilgili önerilerimiz aşağıdadır. Teklifimizin daha da genişlitilerek yasa teklifi olarak TBMM’ne verilmesini bilgilerinize arz ederiz.
1- Cumhuriyet basın savcılıklarının yazı işleri müdürleri arasında, mutlaka e bağlantı kurulmalı ve aynı isimle gazete çıkarılmasının önüne geçilmelidir.
2- Yerel gazete çıkarmak isteyen kişi ve tüzel kişilerden mutlaka vergi dairesi kaydı istenmelidir.
3- Yazı İşleri Müdürleri mutlaka iletişim fakültesi mezunları olmalıdır. (Böylelikle binlerce iletişim fakültesi mezunlarını da iş imkanı yaratılacaktır.)
4- Günlük gazeteler için en az 3 sigortalı, haftalık gazeteler için en az 2 sigortalı, 15 günlük ve aylık gazeteler için en az 1 sigortalı zorunlu olmalıdır.
5- Periyodunu (günlük, haftalık, onbeşgünlük, aylık) olarak belirleyenler, bunun şartlarını yerine getirmediklerinde, mevkuteleri iptal olunacağı belirtilmelidir.
6- Yerel gazete çıkarmak isteyenlerden mutlaka kira kontratı istenilmelidir.
7- Basın Enformasyondan belgesi olmayan, bir kursu bitirmeyenlere izin verilmemelidir.
8- Bir meslek örgütüne, gazeteciler cemiyeti gibi üye olma zorunluluğu getirilmelidir.
6- Seçim dönemlerinde künyesiz ya da çok bilinen isimle gazete yayınlayanlar tespit edildiğinde; hazırlayan ve basanlara yönelik ağır hapis cezaları getirilmelidir.
7- Yerel gazetelerin desteklenmesi için kahvelerde (ruhsat alırken uygulanabilir) zorunlu en az 3 yerel gazeteye abonelik şartı getirilmelidir.
8- Ulusal gazetelerde ise, yukarıda önerdiğimiz maddeler mecburen uygulanmaktadır.
Sonuç olarak, Cumhuriyet Basın Savcılıklarına mevkuute için müracaat edenlerden yukarıdaki maddeler, (vergi dairesi kaydı, sigortalı elaman, yazı işleri müdürünün iletişim fakültesi mezunu olma zorunluluğu, kira kontratı vb.) bir dosya olarak istenilmeli, dosya şartlarını yerine getirmeyenlere gazete çıkarma izini verilmemelidir.
İstanbul Yerel Gazeteciler Derneği (İYGAD)
Yönetim Kurulu Adına Dernek Başkanı Mehmet Mert