enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
11°C
Salı Parçalı Bulutlu
11°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
15°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

Ergene Zehir Akıyor

Ergene Zehir Akıyor
26.12.2016
137
A+
A-

TRAKYA’nın en önemli su kaynaklarından Ergene Nehri, yapılan temizlik çalışmalarına rağmen zehir akmaya devam ediyor. Nehrin, Uzunköprü İlçesi’nden geçen bölümünde her ay yapılan düzenli su ölçümleri sonucu, nehirdeki bir litrelik suda 30 mikrogram siyanürün yanı sıra, 10 mikrogram yağ ve gres, 124 mikrogram sülfat ile ağır metaller bulunduğu tespit edildi. Ergene savunucuları Bülent Kaçar ve Hacer Doğrugüven, hiç bir canlının yaşayamadığı nehrin tamamen zehir aktığını söyledi.

Istranca Dağları’ndan doğarak Trakya’nın ortasından Ege Denizi’ne dökülen 280 kilometrelik Ergene Nehri, yapılan temizlik çalışmalarına rağmen simsiyah akmaya ve çevresine zarar vermeye devam ediyor. Nehrin, Uzunköprü İlçesi’nden geçen bölümünde her ay yapılan ölçümler sonucunda 4’ncü sınıf nehir özelliğindeki nehirde 30 mikrogram siyanürün yanı sıra, 10 mikrogram yağ ve gres, 124 mikrogram sülfat ile ağır metaller içerdiği tespit edildi.

Ergene Platformu üyesi ve çevreci avukat Bülent Kaçar, Ergene Nehri’nin Trakya için kanayan bir yara konumunda olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Çünkü alternatifsiz bir su kaynağımız ama aynı zamanda artık bir ölüm nehri. İçindeki çok kirli kimyasal atıklar, ağır metaller sonucu bölgemize hayat değil ölüm saçmaya devam ediyor. Beraberinde kanser ve çeşitli hastalıklar ile yaşamsal riskler barındırıyor.”

Uzunköprü Belediyesi’nin her ay düzenli olarak nehirde ölçümler yaptığını hatırlatan Kaçar, Ergene’nin döküldüğü Ege Denizi’ni de kirlettiğini vurguladı. Kaçar, “Ergene artık Ege Denizi’ni de kirleten bir kaynak haline geldi. 280 kilometre boyunca Trakya’yı boydan boya vahşice katlettiği gibi Ege Denizi’ni, Saroz Körfezi’ni ve dünyayı kirletiyor. Artık buna dur demenin ve gereken tedbirleri almanın zamanı geldi.”

CANLI YAŞAMIYOR

Ergene Nehri, Marmara Bölgesi’nin Karadeniz kıyılarındaki Istranca (Yıldız) Dağları’ndan doğarak Çorlu, Çerkezköy, Lüleburgaz, Babaeski, Pehlivanköy ile Uzunköprü’den geçiyor. Meriç Nehri ile birleşerek Saroz Körfezi’ne dökülen Ergene Nehri, ağır kimyasal atıklar nedeniyle simsiyah akarken, içinde canlı türü de yaşamıyor.

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.