Tekirdağ’da, geçimini soğan üreticiliğinden sağlayan çiftçiler, ekim için sabah erken saatlerde tarlalarına gelip gün boyu çalışıyor.
Arpacık soğanı üretmek için, “Kara tohum” olarak adlandırdıkları tohumu, tırmıkla eşilen toprağa elleriyle saçarak eken çiftçiler, bir yıl önce ürettikleri ve soğan tohumu olarak sakladıkları arpacık soğanlarını da traktöre bağlanan ekim makineleriyle tarlaya ekmek için gün boyu mesai harcıyor.
Mahalle Muhtarı Necip Atik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mahallede yaklaşık 110 hane yaşadığını ve 80 hanenin geçimini soğan üreticiliğiyle sağladığını anlattı.
Işıklar Mahallesi’nin, soğan üretimine elverişli bir iklime sahip olduğunu belirten Atik, “Biz 50 yılı aşkın süredir burada soğan üretiriz. Mahallemizdeki çiftçilerimizin geçim kaynağı soğan. Yılda yaklaşık bin 500 ton soğan üretimi yapmaktayız. Şu anda mahallemizde 500 dekar alanda soğan ekimi yapılıyor.” dedi.
Çiftçi Süleyman Gümüş de (65), 40 yıldır soğan üreticiliği yaptığını, soğan ekim zamanı olduğu için tarlasında mesai harcadığını belirterek, “35 dönüm tarlam var. 2 dönüm kara tohum ektim, 10 dönüm soğan ektim. Ektiğim kara tohumlar arpacık soğanı olacaklar. Eğer yağışlar iyi olursa dönümde 1 ton verim alırız. 2 dönüm kara tohumdan da 3 ton arpacık soğanı alırız inşallah.” diye konuştu.
Özay Gümüş de soğan hasadının haziran ayında yapıldığını, haziran ayına kadar belirli aralıklarla tarlaya gelerek çapalama, gübreleme gibi işlemler için mesai harcayacaklarını kaydetti.