CHP Başakşehir Örgütü, dün yaptıkları basın açıklaması ile İBB ve Başakşehir Belediyesi’nin ihalelerde yolsuzluk yaptığını öne sürdü. İhaleleri 45 gün kısa sürede incelediklerini ifade eden İBB ve Başakşehir Meclis Üyesi Abdülhadi Akmungan’ın en çarpıcı ve düşündüren iddiası ise; belediyenin içme suyu ihtiyacı, iştiraki olan Hamidiye Su yerine, Hamidiye Suları’nın distribütörlüğünü yapan bir firmadan yüksek fiyatla ihale edilmesi oldu.
CHP Başakşehir İlçe Başkanı Özgür Karabat, İBB ve Başakşehir Belediye Meclis Üyesi Abdülhadi Akmugan ve Başakşehir Belediye Meclis Üyesi Hayrettin Özbakır, Başakşehir Belediyesi ve İBB ihaleleri ilgili ilçe binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Akmugan İBB Sayıştay Raporları, Özbakır ise Başakşehir Belediyesi ihaleleri ile ilgili açıklamada bulundular.
İBB ve Başakşehir’deki ihaleleri mercek altına alan CHP’li meclis üyeleri zamanın ihaleleri incelemede yetersiz olduğunu 478 ihalenin 45 günde incelemenin mümkün olmadığını ve 61 ihaleyi incelediklerini ifade ettiler. Birbirine benzer şekilde usulsüz şekilde ihale yapıldığını ifade eden İBB ve Başakşehir Meclis Üyesi Abdülhadi Akmungan’ın en çarpıcı ve düşündüren iddiası ise belediyenin içme suyu ihtiyacı, iştiraki olan Hamidiye Su yerine, Hamidiye Sularının distribütörlüğünü yapan bir firmadan yüksek fiyatla ihale edilmesi oldu. Akmungan, ayrıca Sayıştay’ın İBB için 152 sayfalık rapor hazırladığını da açıkladı.
Toplantının açış konuşmasını yapan CHP Başakşehir İlçe Başkanı Özgür Karabat, AK Parti belediyeciliğinde halkın refahı için değil, küçük bir AK Partili grubun zenginleşmesi için çalışıldığını söyledi. Belediyenin birçok binek aracının AK Parti ilçe yöneticileri tarafından kullanıldığını ileri süren Karabat, ihaleler ile de bir cemaate kaynak sağlanıp sağlanmadığını sordu.
Sayıştay rapor hazırladı
İBB Meclis Üyesi Abdülhadi Akmugan ise İBB ile ilgili Sayıştay Raporları’ndan örnekler sundu. Akmugan’ın yaptığı açıklamaya göre İBB kendi iştiraki olan Hamidiye Suları’nı ihaleye katmadan, Hamidiye Suları distrübütörü’ne yüksek fiyatla ihale verdi. Yine Akmugan’ın açıklamasına göre, İBB metro ihaleleri iptali ile kurum 1.550 milyar lira zarara uğratılıyor. Metro ihalelerinin büyük firmalara verilmesi gerektiğini savunan Akmugan, ihale şartnamesindeki yüzde 5 avans verilir maddesinin niçin konduğunu ise merak ettiğini ve buna dayanarak iş başlamadan avans verilip verilmediği sordu. Akmugan Sayıştay raporlarına göre, bazı konularda kayıtlar tutulmadığının da ortaya çıktığını savundu ve çok sayıda başlık altında rapor düzenlendiğini ileri sürdü.
Adreslere teslim ihaleler
Başakşehir Belediyesi’nin rekabet ortamı oluşturmadan adresleri belli ihale gerçekleştirdiğini iddia eden Başakşehir Belediyesi Hayrettin Özbakır, Başakşehir Belediyesi ile ilgili hazırladığı denetim raporunda yer alan ihalelerle ilgili açıklama yaptı. “İhale suiistimalinin büyük bölümünün ortak özelliği, kamu görevlileri ile yapımcı firmaların yaptıkları gizli anlaşmalarla, ihalelerde fiyatın yükseltilmesi ve bu işlemler sonucunda ortaya çıkan rantın, kamu görevlileri ile yapımcı firmalar arasında bölüşülmesidir. Bir ihalede suistimalin yapılabilmesinin en kolay yolu, ihalenin rekabetten uzak gerçekleştirilmesi, planın parçası olmayan bağımsız ve tarafsız firmaların ihaleye girmelerinin engellenerek, eşit muamele ve rekabet ilkesinin ilk aşama da ortadan kaldırılmasıdır” diye konuşan Özbakır, belediyenin 400 milyon lira borç batağında olduğunu açıkladı.
Özbakır, belediyenin borç batağında olmasına rağmen müdürlük sayısını üzerinde binek otomobili kullanıldığını da belirterek belediyenin 2016 yılında 128 adet, 2017 yılında ise 153 adet olduğunu açıkladı.