enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5048
EURO
36,4965
ALTIN
2.947,07
BIST
9.031,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

İngiltere Ekonomisine ‘Brexıt’ Penceresinden Bakış

03.05.2016
153
A+
A-

Önümüzdeki günlerde sıkça duyacağımız bir kavram: BREXIT… İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkma durumunu simgeleyen bir kavram olarak karşımıza çıkıyor. 23 Haziran 2016’da İngiltere’de yapılacak referandum ile ülkenin AB’den çıkıp – çıkmama konusu neticelendirilecek. Para birimi olarak her ne kadar AB dışında olsa da, bu defa siyasi-idari ve ekonomik olarak çıkma seçeneğinin gündemde olduğunu görüyoruz.

 

Son yapılan anketlerde kararsızları dikkate almazsak kalma eğiliminin bir nebze olsun ön planda olduğunu söyleyebiliriz. Peki, İngiltere AB’den çıkarsa bunun etkileri nasıl olur, ekonomik anlamda neyle karşılaşabilir? Bu sorunun cevaplarını aramaya çalışalım.

 

Olumsuz Senaryolar

 

1-) Gümrük Engelleri

İngiltere dış ticaretinin yaklaşık %45’i Avrupa Birliği ile yapılmaktadır. Üyelikten çıkarsa serbest ticaret anlaşmalarının her ülke ile gözden geçirilip yeniden tesis edilmesi gerekebilir. Bu noktada ek gümrük vergileri ile karşılaşabilirler. Son tahlilde ihracatta azalma, ithalatın pahalılaşması ve enflasyonun öngörülemeyen derecede artışı olumsuz senaryoların başında sayılabilir.

 

2-) Büyüme Yavaşlar

İngiltere nihai mal  tedariğinin de önemli bir kısmını yine AB’den sağlamaktadır. Bunun sekteye uğraması iç tüketimi azaltacak ve büyüme yavaşlayacaktır.

 

3-) Kredi Notu Düşer

Kredi derecelendirme kuruluşlarının Brexit gerçekleşirse ülkenin kredi notunda negatif revizeye gidebileceği öngörülmektedir. Bu durum yabancı yatırımcıları uzaklaştırıcı bir etki yapabilir.

4-) İskoçya’nın Bağımsızlık İsteği Yeniden Gündeme Gelebilir

İskoçya’nın AB yanlısı tutum içinde olması, İngiltere’nin AB’den çıkması ile yeniden bağımsızlık seslerinin yükselmesine sebep olabilir.

 

5-) Finans Merkezi Londra’dan Frankfurt’a Kayar

Bilindiği üzere AB’nin finans merkezi Londra’dır. Brexit gerçekleşirse yeni merkez Frankfurt olabilir. Bu durum fon çıkışlarını arttıracağı gibi, istihdamda da azalmaya yol açabilir.

 

6-) GBP’nin Değer Kaybı Hızlanır

Brexit ihtimali ile son 6 ayda GBP’de sert düşüşlerle karşılaşıyoruz. Tüm para birimleri karşısında eriyen GBP, çıkma yönünde karar çıkarsa düşüşünü hızlandıracaktır. Son birkaç haftadır anket sonuçlarında kalma eğilimi artınca toparlanma emarelerini görmeye başladık. Diğer yandan İngiltere Merkez Bankası, geçen sene FED’den bir çeyrek sonra faiz artışını dillendirirken, Brexit oylaması gündeme gelince faizlerde revizeye gitmedi. Haziran’da çıkacak sonuca göre bu sene sonunda harekete geçmesi beklenebilir.

 

Olumlu Senaryolar

Brexit’in olumlu senaryoları da çıkışı destekleyen kesim tarafından dile getirilmeye başlandı. Bunların başında mülteci akınının önlenebileceği, AB içindeki ekonomik sorunlardan kurtulma imkanı olabileceği, AB bütçesine her yıl yüksek gider katılımının sonlanacağı, Çin ve Hindistan gibi yeni pazarların keşfedilebileceği vb. unsurlar sayılabilir.

 

Sonuç:

Brexit gerçekleşirse bundan sadece İngiltere’nin etkileneceğini öngörmek sığ bir yaklaşım olacaktır. Avrupa Birliği içinde İngiltere başı çeken ülkeler arasında yer almaktadır. Özellikle Yunanistan, Portekiz, İspanya gibi ülkelerde son yıllarda yaşanan ekonomik krizler AB’nin geleceğinin sorgulanmasına sebep olmuştur. İngiltere üyelikten çıkarsa AB de kendi içinde olumsuz senaryolarını yaşayacaktır. Hatta bu durumdan belki de İngiltere’den çok AB ülkeleri etkilenecektir. Birliğin geleceği yeniden sorgulanmaya başlayabilir ve Euro’da da kayıplar gözlenebilir. Özellikle ihracatımızın önemli bir kısmını AB’ye gerçekleştirdiğimizi düşünürsek ülkemizi de etkileyen bir darboğazla karşılaşabiliriz.

 

Tüm bu senaryolar ışığında nihai sonuç 23 Haziran 2016’daki İngiltere referandumu ile belirlenecektir. Kalma yönündeki propagandanın etkili olacağını düşünmekteyim.

Yazarın Diğer Yazıları
REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.