enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4764
EURO
36,4423
ALTIN
2.951,48
BIST
9.375,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

Faiz Kararı, Doları Fırlattı

Faiz Kararı, Doları Fırlattı
24.01.2017
105
A+
A-

Ve Merkez Bankası faiz kararını açıkladı (Dolar ne kadar? 24 Ocak 2017)

Merkez Bankası merakla beklenen faiz kararını açıkladı. Karara ilk tepkide 3,8291’i test eden Dolar/TL şu sırada 3,80’in altına geriledi ve 3,7935’te.

Son haftalarda attığı likidite adımlarıyla faiz örtülü olarak artıran Merkez Bankası merakla beklenen faiz kararını açıkladı.

Para Politikası Kurulu (PPK) bugün yapılan toplantı sonucunda:

*Politika faizi olan 1 haftalık repo faizini yüzde 8’de tuttu.

*Koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini yüzde 8,50’den 9,25’e çıkardı.

*Koridorun alt bandı olan gecelik borç alma faizini yüzde 7,25 seviyeinde tuttu.

*Geç likidite penceresi faizi yüzde 10’dan yüzde 11’e çıkarıldı.

BloombergHT anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini politika faizinin 50 baz puan artırım ile yüzde 8,50’ye, koridorun üst bandının 150 baz puan artırımla yüzde 10’a yükseltileceği yönündeydi.

Karar öncesi dolar 3,7430 seviyelerindeydi.

PİYASA TURU: Dolar Merkez’in kararıyla fırladı

14:07 Dolar/TL yeniden 3,80 altında

Karara ilk tepkide 3,8291’i test eden Dolar/TL şu sırada 3,80’in altına geriledi ve 3,7935’te.

14:05 TL varlıkarda son durum

Dolar/TL 3,8291’e kadar yükeldikten sonra 3,80708’lerde.

Euro/TL 4,1094’ü test etti ve 4,0821’de.

Döviz sepeti yaşanan harekette 3,9693’e kadar yükseldi ve 3,9449’da.

14:01 Dolar/TL 3,8260’ı aştı.

14:00 Dolar/TL 3,80’i aştı

TCMB faiz kararına ilk tepkide Dolar/TL 3,8080’i gördü.

13:53 Başbakandan Merkez kararı öncesi kritik açıklama

Başbakan Yıldırım, “TCMB işini yapıyor, biz işimizi yapıyoruz.  Biz TCMB’nin işine karişmiyoruz, o da bizim işimize fazla karışmasın. MB’nin elindeki araçlar belli, ekisiyi, artiyi düşünür, karar verir” dedi.

Yıldırım, “Faizin yüksek olmasi iyi değil, yüksek olursa yatirimcının iştahı kaçar” dedi.

13:32 TL varlıklarda son durum

TCMB faiz kararına yarım saatten az bir süre kala TL varlıklarda durum şu şekilde:

BIST100 günün ilk yarısını 83 bin 243’ten yüzde 0,23 değer kazancıyla tamamladı.

Dolar/TL 3,7374’e kadar geriledi ve şu sırada 3,7386’da. Dolar kurundaki gerileme TL faizin yüzde 10’a yükseltildiği swap ihalesi sonrası hızlanmıştı.

Euro/TL 4,0150 Sterlin/TL 4,6680

13:11 Merkez kararı öncesi dolar 3,74’ün altına kadar indi.

PPK AÇIKLAMASI

Kararın tam metni şöyle:

“Para Politikası Kurulu (Kurul), Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının aşağıdaki gibi belirlenmesine karar vermiştir:

a)    Gecelik faiz oranları: Marjinal fonlama oranı yüzde 8,5’ten yüzde 9,25’e yükseltilmiş, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 düzeyinde sabit tutulmuştur.

b)    Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8’de sabit tutulmuştur.

c)    Geç Likidite Penceresi faiz oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulurken borç verme faiz oranı yüzde 10’dan yüzde 11’e yükseltilmiştir.

Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetin kısmi bir toparlanma sergilediğine işaret etmektedir. İç talep göreli olarak daha zayıf seyrederken Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla iktisadi faaliyetteki ılımlı toparlanma eğiliminin devam etmesi beklenmektedir. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

Toplam talep gelişmeleri enflasyona düşüş yönünde katkı vermektedir. Bununla birlikte, son Kurul toplantısından bu yana döviz kurlarında gözlenen aşırı hareketlilik enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü riskleri artırmıştır.  Döviz kuru gelişmelerinin gecikmeli etkisi ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki oynaklık nedeniyle kısa vadede enflasyondaki belirgin yükselişin devam edebileceği öngörülmektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümündeki bozulmayı sınırlamak amacıyla parasal sıkılaştırmanın güçlendirilmesine karar vermiştir.

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir. Ayrıca, döviz piyasasında iktisadi temellerle uyumlu olmayan sağlıksız fiyat oluşumları gözlenmesi halinde likidite araçları ile gerekli tedbirler alınacaktır.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.
Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.”

MERKEZ BANKASI SON İKİ HAFTADA NELER YAPMIŞTI?

Önceki hafta Perşembe gününden bu yana likidite adımları uygulayan Merkez Bankası, yüzde 8 seviyesinden fonlamasını sıfıra indirip, yüzde 8,5 faizle BIST repo pazarından fonlamasını da kısarken, bankaları yüzde 10 faiz ile fonlama yaptığı geç likidite penceresine yönlendiriyor.

Banka ayrıca geçen hafta TL depoları karşılığı döviz depoları piyasası açtı.

Bankacıların pratikte bir swap işlemi olarak adlandırdıkları bu adım TCMB’nin bankalara TL karşılığı önceden belirlenmiş bir vadede döviz sağlaması, vade sonunda da ilgili miktarların yeniden iadesi olarak biliniyor.

Günlük olarak açıkladığı swap ihalelerinin ilkini yüzde 8 faiz oranı ile açan TCMB, bundan sonraki her ihalede TL faizi 50 baz puan artırdı. İlk ihalede 500 daha sonraki ihalelerde 300’er milyon dolar veren Merkez Bankası, swap adımlarında uyguladığı TL faizini yüzde 8’den yüzde 10’a çıkardı.

HSBC Portföy Stratejisti İbrahim Aksoy faiz kararı öncesi yayınlanan notunda beklentilerine paralel olarak TCMB’nin swap ihalesi faizlerini yükseltmeye devam ettiğini söyleyerek şu değerlendirmede bulundu:

“TCMB, normal swap piyasasında faizlerin yükselmesini sağlamak ve böylece lira borçlanmanın maliyetini artırarak dolar/TL pozisyonu almayı daha pahalı hale getirme çabasını sürdürüyor. TCMB’nin swap ihalesi faizini önümüzdeki günlerde yüzde 10’un daha da üzerine çekerek normal swap piyasasında faizlerde yükseliş yaratmaya çalışabileceğine dair görüşümüzü koruyoruz.”

REKLAM ALANI
ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.