enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4764
EURO
36,4423
ALTIN
2.951,48
BIST
9.375,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

Sınav Kaygısını Azaltan 5 Altın Öneri

Sınav Kaygısını Azaltan 5 Altın Öneri
11.03.2016
119
A+
A-

2 milyonu aşkın gencin katılacağı YGS için artık sayılı saatler kaldı. Üniversiteye girişte birinci aşama olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı için kimi gecesini gündüzüne katarak çalıştı, kimi disiplinli bir çalışmayla sosyal faaliyetlerine de zaman ayırdı, kimi ise çok da üzerinde durmadı. Ama sınav zamanı yaklaşırken pek çok ailede ‘olmazsa olmaz’ heyecan ve kaygı zirvede! Sınav kaygısı birçok öğrenci için sınavların kendisinden daha fazla korkutucu olabilirken, Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog Reyhan Algül, geleceğimiz için kritik rol oynayan sınavların çoğu zaman sadece heyecan ve kaygı nedeniyle bile başarısızlıkla sonuçlanabildiğini vurguluyor. Uzman Klinik Psikolog Reyhan Algül, Pazar günkü sınav öncesi sosyal medya tuzağına dikkat çekti; sınav kaygısını azaltacak 5 altın öneride bulundu.

 

  • Sosyal medyadan uzak durun

Sınavın bir gün öncesinde akıllı telefonlarınızı daha az kullanın, sosyal medyadan kesinlikle uzak kalın. Akıllı telefon kullanımı ve sosyal medya gençlerin birbirlerini heyecan ve kaygı açsısından negatif yönde etkilemesine neden olabiliyor. Çok kaygılı bir arkadaşıyla konuşan ya da mesajlaşan bir gencin kaygısı artabiliyor ya da kaygıya kapılabiliyor. Yine sosyal medyada bazen yanlış ve spekülatif bilgiler dolaşabildiğinden bunlar da moral açısından olumsuz etkiler yaratabiliyor. Akıllı telefon, tablet gibi araçlar yaydıkları ışık ile gözleri de fazladan yoruyor. Yorulan gözlerde, sınavda sulanma, görmede bozulma ya da uzun paragrafları takip edememe gibi sorunlara neden olabiliyor.

 

  • Mesajlaşırken uykunuzdan olmayın

Uyku kişinin enerji gereksinimin yanında sinir sisteminin düzgün işlemesi ve öğrenilen bilgilerin kalıcı olmasını sağlıyor. Geç saatlere kadar uyumamak ve uyanamamak; metabolizmayı yavaşlattığı gibi dikkat sorunlarına da neden oluyor. Yine bu noktada gençlerin birbirleri ile mesajlaşmaları ya da konuşmaları, uyku düzenlerini bozuyor. Yine sınavdan önceki gece çok geç yatılmaması önemli. Sabahleyin trafiği de göz önüne alarak biraz daha erken saatte kalkacağınız için uykunuzu almaya dikkat edin.

 

  • Yiyip içtiklerinize dikkat edin

Performans gerektiren her türlü sınavda, beslenme gerçekten önemli bir yer tutuyor. Dengeli beslenmenin zihinsel ve fiziksel performansa olumlu etkileri var. Omega içeren ceviz, balık, bakliyat gibi gıdalara ağırlık vermek dikkat ve konsantrasyon üzerinde olumlu etkiler yaratıyor. Sınavdan bir gün önce ağır yiyecekler yememek, her zamanki beslenme rutinin dışına çıkmamak önemli. Özellikle sınavdan önceki gün daha önce yemediğiniz bir besin maddesi tüketmeyin.

 

  • ‘Ya hep ya hiç’ diye düşünmeyin

Hayat siyah ve beyazdan daha çok gri renkte olduğundan ‘ya hep ya hiç’ diye düşünmek kişinin başarısını baltalayabilen etkenlerden biri. Öğrencinin kendisini tanıması, kendi kapasitesini ve çalışma performansını gerçekçi değerlendirmesi son derece önemli. Ancak bunun kadar önemli olan bir diğer nokta da ailenin çocuğunu iyi tanıması, açık veya gizli baskı yapmak yerine gerçekçi değerlendirmelerde bulunarak çocuğuna yardımcı olması. Çocuğunuza bugüne dek ‘sınava yeterince çalışmıyorsun’ demiş ya da baskı yapmış olabilirsiniz ama sınav öncesi artık onu ne kadar çok sevdiğinizi söylemenin tam sırası. Onu başarılı olsa da başarısız olsa da hayat boyu seveceğinizi ve hep yanınızda olacağınızı hissettirin.

 

  • Sınav her şey demek değil bunu bilin

Uzman Klinik Psikolog Reyhan Algül “Sınavlar önemlidir ancak hayattaki mutluluğun ve başarının tek göstergesi değildir. ‘Şu okulu kazanmalıyım’, ‘ şu puanı almalıyım’ gibi düşünceler ile aileyi hayal kırıklığına uğratma korkusu da sınavlardaki kaygıyı artırır. Artık bu son saatlerde zihninizi dinlendirme ve güzel şeyler düşünme zamanı! Unutmayın asıl başarı; sevdiğiniz bir işi yapıp mutlu ve huzurlu hissedebilmektir” diyor.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.