Silivri Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri, öğretmenleri rehberliğinde hazırlayıp sundukları dopdolu ve başarılı programla İslam’ın güzel şehri Bağdat’ı şiir ve ilahiler eşliğinde tanıttı.
“Medeniyete Yön Veren Şehirler: Bağdat” konulu ilçe programı, Silivri Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından hazırlanıp dün Silivri Belediyesi Tiyatrosu Önder Yılmaz Sahnesi’nde sunuldu. Programa Milli Eğitim Bakanlığı Müşaviri Halis İşler, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Ay, AK Parti İBB ve Belediye Meclis Üyesi Tamer Şişman, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Erdal Aslan, Türkiye Gençlik Vakfı Silivri Temsilcisi Salim Çavdar, AK Partili yöneticiler, Önder Vakfı yetkilileri ve diğer konuklar, eğitimci ve öğrenciler katıldı.
Silivri Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri, “Mansuriyye, Darusselam ve Medinetü’s selam” adlarını da taşıyan İslam’ın güzel şehri Bağdat’ı tanıttı. Program Okul Müdürü Bilal Erel’in açılış konuşmasıyla başladı. “Düşler, hayaller ve masallar yurdu, dünyanın ruh çatısı” olarak tanımlanan Bağdat’la ilgili kaygılarını paylaşan Erel’den sonra Tarih Öğretmeni Hamit Gözümoğlu söz aldı.
GÖZÜMOĞLU: BAĞDAT, BİR MEDENİYET BEŞİĞİ OLMANIN, ONURUNU TAŞIMAKTA
Gözümoğlu konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Darü’l selam, yani Barışın Şehri adıyla kurulan, ancak zamanla Allah Vergisi anlamında Bağdat adıyla günümüze kadar varlığını korumayı başaran, bir zamanlar baharat, günümüzde ise barut kokan, İslam İmparatorluğu’nun Başkenti, Osmanlı Devleti’nin gözbebeği, Orta Doğu’nun cennet köşesi olan bu müstesna şehri sizlere tanıtmak, okulumuz için büyük bir gurur kaynağı olacaktır. İslam Dininin evrensel çağrılarının bütün dünyaya yayıldığı halifelik merkezi olan, yetiştirdiği alimlerle bilimsel ve teknolojik alanlardaki gelişmelere büyük katkılar sağlayan, Avrupalıların Orta Çağ’ın karanlığında debelendiği bir dönemde İslam Rönesansı’na hayat veren Bağdat, yalnızca insanları barındıran yerleşim merkezi olmanın ötesinde, bir medeniyet beşiği olmanın, haklı onurunu taşımaktadır.
“YIKICILIĞA KARŞI ANKA KUŞU OLMANIN AYRICALIĞINA ERİŞECEKTİR”
Kurulduğu günden, bugüne kadar geçen süreçte, yalnızca Osmanlı Devleti’nin egemenliğinde kaldığı dönemde gerçek huzuru bulan, Osmanlı hoşgörüsünün abideleştiği şehir olan Bağdat, ne yazık ki Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra emperyalist devletlerin kirli oyunlarına maruz kalarak, yüreğimizi yakan nice acıların meydana geldiği bir hüzün şehrine dönüşmenin ıstırabını yaşamaktadır. Moğol İlhanlı hükümdarı Hülago’nun Abbasi Devleti’ne son verirken yakıp yıktığı Bağdat, insanlarının kanıyla kırmızı, kütüphanesindeki yok edilen kitapların mürekkebiyle siyah akıttığı Dicle Nehri’nin günümüzde modern görünümlü Hülagular tarafından kirletilmesinin verdiği üzüntüyü iliklerine kadar hissetmektedir. Türk –İslam Dünyası olarak umut ediyoruz ki, tarihin ilk üniversitesi olan Beytü’l Hikme’nin kurulduğu, Nizamiye Medreseleriyle dünyadaki kültürel gelişmelere yön veren Bağdat, geçmişinden aldığı güçle dimdik ayakta oturmayı başararak, sömürgeci devletlerin bütün yıkıcı faaliyetlerine karşı, küllerinden yeniden doğan Anka Kuşu olmanın ayrıcalığına erişecektir.
“BAĞDAT, UYGARLIK KALESİ OLMA ÖZELLİĞİNİ SONSUZA KADAR SÜRDÜRECEKTİR”
Şunu herkes çok iyi bilsin ki, Matematik alanında Harizmi, Tıp alanında Er Razi, Astronomi alanında Ömer Hayyam, Tarih alanında Taberi, Edebiyat alanında Zemahşeri, Felsefe alanında Farabi ve Gazali, Hat sanatında İbn-i Mukle, Dini ilimlerde İmam-ı Azam Ebu Hanife gibi çağının çok ilerisinde ilim insanlarını yetiştiren Bağdat şehri, uçaklardan atılacak top mermisiyle yıkılmayacak kadar sağlam bir uygarlık kalesi olma özelliğini sonsuza kadar sürdürecektir.
Silivri Kız İmam Hatip Lisesi olarak, yürekten inanıyoruz ki, Bağdat Şehri, bu salonda bulunan ve Türk-İslam Birliğine inanan herkesin kalplerinde yaşayan sevginin gücüyle, eski ihtişamlı günlerine yeniden kavuşacak, tüm evrene sonsuzlukta yankılanan şu efsanevi sözle haykıracaktır: Ana gibi yar, Bağdat gibi diyar olmaz.”
Konuşmanın ardından 9/B sınıfı öğrencisi Aya Bustani ve 11/B Sınıfı öğrencisi Şeyma Ay, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenleri İhsan Tevfik rehberliğinde hazırladıkları “Bağdat” konulu şiirlerini okudular. Ayrıca programın sunuş metni de İhsan Tevfik tarafından hazırlandı. Din Kültürü Öğretmeni Serkan Aksan’ın katkılarıyla yapılan “Bağdat’ın Dünü Bugünü” temalı çalışma okulun 9/A proje sınıfı öğrencisi Zeynep Sude Yalçın tarafından başarıyla sunuldu.
Abdullah Bin Mesud, Farabi, İbn-i Sina, Ahmed Bin Hanbeli, Cüneyd-i Bağdafi, Elkindi, Gazali, Fuzuli gibi tarihe mal olmuş Bağdat düşünürleri Ümmühan Bol, Beyhan Çil ve diğer meslek dersi öğretmenlerinin rehberliğinde hazırlanan çalışma öğrenciler tarafından sunuldu. 9/A Sınıfı öğrencilerinden Nazar Demir, “Bağdat’ın Dudağından” adlı şiirsel metni okudu. Ardından 9/C sınıfı öğrencisi Edanur Alkan ve 10/B Fen sınıfından Nisa Suci, 11/B sınıfından İlayda Bayar’ın gitarla eşlik ettiği “Kun Anta” adlı ilahi seslendirildi. Programın son bölümünde Fatma Nazlı Özkal’ın hazırladığı okul korosu sahne aldı. Program, 10/C sınıfı öğrencisi Ayşenur Öztel ve 10/A Fen Sınıfı öğrencisi Ayça Dülger’in seslendirdiği “Esselamüaleyküm” adlı ilahiyle son buldu.
Milli Eğitim Bakanlığı Müşaviri Halis İşler, programı çok beğendiğini ifade ederek, emeği geçenleri tebrik etti. Programın sonunda Bağdat yemekleri ikram edildi.