2. TEOG sınavına çok kısa bir süre kaldı. Bu kalan kısa süreyi hem sınava girecek öğrenciler hem de aileler çok dikkatli ve verimli geçirmeliler.
1.sınavdan yüksek puan almak avantaj sağlayacak
Kasım ayında yapılan 1. TEOG sınavından yüksek puan alan öğrenciler rakiplerine göre bir adım öne geçip avantaj yakaladılar ve 27 – 28 Nisan’da yapılacak 2. TEOG sınavına bu avantajla girecekler. İlk sınavda hedeflediklerinin altında puan alan öğrenciler ise bu beş aylık süreci değerlendirme durumuna göre ikinci sınavda açıklarını kapatabilme imkânı bulacaklar. Kalan kısa sürede öğrenciler varsa konu eksiklerini tamamlayıp, geçmiş yıllarda çıkmış SBS ve TEOG sorularını iyi analiz ederek çözmeli ve son rötuşları yapmalılar.
İyi bir lise iyi bir üniversitenin de kapısını açar
İlgi ve yeteneklerinin farkına varan öğrenci, meslekler ve bölümler hakkında iyi bir araştırma yapmalıdır. Ülkemizde bu bölümleri de içinde barındıran çok çeşitli ortaöğretim kurumu bulunmakta. Her ne kadar isimleri yeni sistemle birlikte aynı başlık altında toplansa da işlevsel olarak kurumlar farklı meslek ve bölüm temelli öğrenciler yetiştirmekteler. Öğrenciler, az çok kendisi hakkında bilgi sahibi olduğundan mesleğe giden yolda ilk adım olan ortaöğretim kurumlarından kendilerine en uygun olanı seçmelidir. Çünkü kazanılan iyi bir lise iyi bir üniversitenin de kapısını açar.
Çocuğunuzdan beklentilerinizde gerçekçi olun
Sınavlara hazırlığın yoğunlaştığı şu günlerde veliler ve öğrenciler bir kaygı içerisindeler. İki taraf da hem beklentili hem de endişeli. Sınavlarda başarılı olmak öğrencinin olduğu kadar anne babaların da isteğidir. Ancak bu dönemin dengeli ve sağlıklı olarak aşılması için anne babalara da bazı görevler düşmekte. Her anne baba kendi çocuğunun daha özel olduğunu düşünür. Oysa objektif bakıldığında her insanın belli alanlarda kuvvetli yönleri olabildiği gibi belli alanlarda da zayıf özellikleri olabilir. Beklentileriniz ile çocuğunuzun yapabilecekleri birbiriyle uyumlu olursa çocuğunuz daha az kaygı yaşayabilir.
Beden dili ve ses tonu ile verdiğiniz mesajlara dikkat edin
Anne babalar bazen çocuklarına; “sınav bizim için önemli değil, kazanamazsan da olur. Canını sıkma, kafana takma” gibi önerilerde bulunurlar. Ancak eğer anne-baba çocuklarına bunları söylerken, beden dili ve ses tonları ile desteklemiyorsa yani ağızlarından çıkan ile bedenlerinin söylediği çelişiyorsa öğrenci daha çok beden diline dikkat edecektir. Ebeveynlerin kaygılı, üzüntülü halleri çabucak algılanır.