enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
37,9352
EURO
41,4448
ALTIN
3.843,89
BIST
9.523,31
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
16°C
Cuma Çok Bulutlu
15°C
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Yağmurlu
10°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

MÜSİLAJ SORUNUNA ÇÖZÜM BULUNDU!

MÜSİLAJ SORUNUNA ÇÖZÜM BULUNDU!
16.06.2021
167
A+
A-

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorununun reaktif oksijen türleriyle yeterli miktarda dozlamayla ve etkin bir planlamayla çözülebileceğini söyledi.

Müsilaj sorununun çözümü için Yükseköğretim Kurulu tarafından oluşturulan akademik heyette yer alan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında geçen hafta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen toplantıya katılan Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer,  toplantıda eğitimden araştırmaya, acil eylem planlarından orta ve uzun vadede yapılacaklara kadar sorunların tamamının masaya yatırıldığını belirtti. Tecer, “Biz, NKÜ olarak son günlerde yaptığımız çalışmalarımızla ilgili bilgiler sunduk. Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorununun acilen ortadan kaldırılabilmesi için reaktif oksijen türleriyle yeterli miktarda bir dozlama yapılması önerisini sunduk ve bunun detaylandırılması araştırılarak uygulamaya götürülmesi gerektiğini ilettik. Cumhurbaşkanı Erdoğan da önerilerde geçen sonuç bildirgesini kamuoyuyla paylaştı. Bundan sonra, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi olarak bizim yol haritamız reaktif oksijen türleriyle bu müsilajın ortadan kaldırılmasına ilişkin bir çalışma olacaktır. Toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulan raporda reaktif oksijen türleriyle bu müsilaj sorununun ortadan kaldırılması yönünde katkı sunacağımızı ifade ettik. Şu aşamada bir eylem planı, bir planlama hazırlığı içindeyiz. Önümüzdeki günlerde, bu konuyla alakalı yeni çalışmalar içerisinde olacağız.” dedi.

‘KİMYASAL DEĞİLDİR’

Prof. Dr. Tecer, çözüm önerisinin iki plandan oluştuğunu belirterek “Reaktif oksijen, atmosferde ve soluduğumuz havada bulunan oksijenin elektriksel alandan oluşan bir sistemde plazmadan geçirilerek enerjilendirilmiş halidir. Herhangi bir kimyasal değildir. Bunun uygun dozlaması ile deniz ortamında bulunan müsilajların bertaraf edilerek parçalanması mümkündür. Ayrıca denizin müsilaj nedeniyle tükenen çözünmüş oksijen konsantrasyonunu da arttırarak deniz ortamındaki canlı hayatın devamlılığı sağlanmaktadır. Müsilajın, Marmara kıyılarındaki bölgesel dağılımı ve yoğunluğu belirlenerek denizin yüzeyine ve derinliklerine uygulanacak reaktif oksijen ile müsilaj sorunu yıllar sürmeyecek bir süre zarfında giderilip bertaraf edilebilir. Projenin ikinci aşamasında ise atık su arıtma tesislerinin çıkışına reaktif oksijen dozlaması yapacak teknolojinin entegrasyonu ile derin deşarj sularındaki azot ve fosfor giderilerek müsilaj oluşumunun önüne geçilecektir. Bu teknolojinin entegrasyonu ile mevcut atık su arıtma tesislerinin ileri biyolojik arıtmaya dönüştürülmesinden daha az maliyetli ve daha etkili sonuçlar alınabilecektir.” ifadelerine yer verdi.

‘MÜSİLAJI PARÇALADIK!’

Soğuk atmosferik plazmayla üretilecek reaktif oksijenin deniz suyuna enjekte edilmesiyle müsilaj sorununa çözüm sağlanacağını düşündüklerini belirten Tecer, “Laboratuvar ortamında yaptığımız çalışmada, Tekirdağ sahilinden aldığımız müsilajlı suda bunu başardık. Litre başına 0,8 miligram çözülmüş oksijene sahip deniz salyası örneğini içeren suyu çok kısa bir sürede reaktif oksijen uygulamasıyla yaklaşık 13-14 miligram seviyesine getirdik. Bu ancak tatlı sularda görülebilen bir seviyedir. Deniz salyasının organik kısmını parçalayarak elimine ettik ve dibe çökelmesini sağladık.” dedi.

Kaynak: Tutku AKBAŞ

REKLAM ALANI