enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
11°C
Salı Az Bulutlu
12°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

HANÇERLİ: “17 AĞUSTOS ÖNCESİNDE YAPILMIŞ 11 BİN 893 RİSKLİ BİNA İÇİN ÖZEL ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ”

HANÇERLİ: “17 AĞUSTOS ÖNCESİNDE YAPILMIŞ 11 BİN 893 RİSKLİ BİNA İÇİN ÖZEL ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ”
24.08.2020
167
A+
A-

Avcılar Belediye Başkanı Av. Turan Hançerli, Prof. Dr. Naci Görür ve Prof. Dr.  Murat Balamir ile katıldığı bir televizyon programında Avcılar’da 17 Ağustos depremi öncesinde yapılmış 11 bin 893 riskli binanın bulunduğunu ve bu riskli yapılarla ilgili özel bir çalışma yaptıklarını söyledi.

1999 yılı öncesinde inşa edilmiş yapıların genel olarak sağlıklı olmadığını ifade eden Hançerli, “Avcılar’daki tüm binaların karnesini oluşturduk ve bunu tek seferde görebileceğimiz online harita şeklinde bir uygulama hazırladık. Bu harita her an güncelleniyor. Binaların sağlamlık durumuna göre yapılan değerlendirmelere göre binaları sınıflandırdık. Binalara bu şekilde müdahale ediyoruz.”

Göreve geldikten sonra “Hayat Kurtarma Hareketi” de dediği kentsel yenileme hareketi başlatan Hançerli, “Seçildiğimiz günden bugüne 3000’i aşkın konut yenilenme sürecine girdi. Çalışmalarımız sayesinde de oldukça yol aldık” dedi.

ÖzelKalem TV kanalında Türkiye’nin önde gelen deprem uzmanları ve Avcılar Belediye Başkanı Av. Turan Hançerli ile Türkiye’de deprem olgusu konuşuldu.  Moderatörlüğünü Kent Bilimci Prof. Dr. Ruşen Keleş ‘in yaptığı ve Prof. Dr. Naci Görür, Prof. Dr.  Murat Balamir’in konuşmacı olarak katıldığı programda olası Marmara Depremi’ne karşı hazırlıklı olması gerektiği vurgulandı.

Bingöl ve Elazığ’da meydana gelen depremler öncesinde bölgeye dair uyarılarda bulunmasıyla bilinen Prof. Dr. Görür, beklenen Marmara Depremi öncesinde Avcılar’daki binaların bir an evvel yenilenmesi gerektiği konusunda uyardı.

Olası bir depremde İstanbul’da depremden en çok etkilenecek ilçelerden biri olduğunun altının çizen Naci Görür,  “Ben bir yerbilimci olarak şu uyarıyı yapıyorum; Avcılar’ı hızlı bir şekilde depreme hazırlarsak can kaybını azaltabiliriz. Aksi halde gerçekten çok üzülürüz”

Programda konuşan Hançerli’nin açıklamaları şöyle;

“Deprem olduktan sonra yol alınamıyor”

Elazığ depremi olduktan sonra Elazığ’a gittim. Oradaki arama kurtarma çalışmalarını yerinde gözlemleme şansım oldu.  Dünyanın değişik yerlerinden arama kurtarma ekipleri gelmişti. Depremin üzerinden 6 gün geçmesine ve yıkılan bina sayısının bir elin parmaklarını geçmemesine rağmen ekipler hala “sesimi duyan” var mı diye bağırıyorlardı.  Yani deprem olduktan sonra yapılan çalışmaların çok zor ve meşakkatli olduğunu ve maalesef çok da yol alınamadığını orada deneyimledim.

Bizim yoğunlaştığımız konu binaların güvenli hale gelmesi ve yenilenmesiydi. 5.8 Silivri Depremi ile birlikte toplumda yeniden bir duyarlılık oluştu. Buna paralel olarak depreme hazırlık çalışmalarımız hızlandı. Ondan öncesinde deprem öncesi hazırlık aşamasının ve bina yenilemenin önemini anlatıyorduk ama daha zor dinletiyorduk.

“17 Ağustos depremi öncesinde yapılmış 11 bin 893 riskli bina var”

2000 yılı öncesinde yapılan tüm yapıları temel olarak riskli yapı olarak değerlendiririz. 11 bin 893 binamız 2000 yılı öncesinde yapılmış. 17 Ağustos depremi öncesinde yapılmış bu yapılarda kullanılan malzemelerin kalitesi, kullanılan işçiliğin kalitesi, mühendislik hizmeti almamış olması ve aradan geçen süre içerisindeki yıpranmaları bir tarafa bırakırsak, o günkü yapı yönetmeliği mevzuatı bugünküne göre çok daha güçsüz. Dolayısıyla 1999 yılı öncesinde yapılmış yapıların genel olarak sağlıklı olmadığı yönündeki değerlendirmemizin sağlıklı olduğunu düşünüyoruz.

Bu riskli yapılara özgü özel bir çalışma yaptık. Avcılardaki tüm binaların karnesini oluşturduk ve bunu tek seferde görebileceğimiz online harita şeklinde bir uygulama hazırladık. Bu harita her an güncelleniyor. Binaların sağlamlık durumuna göre yapılan değerlendirmelere göre binaları sınıflandırdık. Bu sayede öncelikle müdahale etmemiz gereken binalarımızı biliyoruz.

“Seçildiğimiz günden bugüne de 3000’i aşkın konut yenilenme sürecine girdi.”

Şu ana kadar bakanlığın talimatıyla 354, Silivri Depremi sonrasında gözlem yöntemiyle yaptığımız incelemeler sonucunda 1400’ü aşkın bina için tebligatlar gönderdik. Bu yapıları takip ediyoruz. Bugün itibari ile 965 bina kentsel yenilenmeden yararlandı. Seçildiğimiz günden bugüne de 3000’i aşkın konut yenilenme sürecine girdi. Biz binaların tahliye edilmiş olmasını önemli bir mesafe olarak görüyoruz. Ekiplerimiz her gün bu riskli yapıların sahipleri ile birebir görüşmeler yaparak kendi aralarında anlaşmasını sağlıyor. Vatandaşlarımızın bir an evvel bina yenileme konusunda harekete geçmeleri için çaba sarf ediyoruz. Bu çalışmalarımız sayesinde de oldukça yol aldık.

REKLAM ALANI